pondelok 11. júla 2011

Ryžový puding s calamondinom, škoricou a ružovou vodou

U nás akosi vôbec neletí robiť z mliečnej ryže seriózny dezert. Pričom ho bežne robí aj Jamie Oliver, "arroz con leche" je aj španielska obľúbená klasika a ázijské kuchyne pozostávajú zo samých ryžových dezertov. Zbavte sa predsudkov a smelo do toho!

Čo sa týka calamondinu, ten môžete smelo nahradiť kumkvátmi. Calamondin je kríženec mandarínky a kumkvátu, takže vidíte, že je to adekvátna náhrada.

__________________________________________
Ingrediencie pre cca 3 osoby:
- 1/2 šálky ryže
- 2 šálky mlieka (plus podľa potreby)
- mletá škorica, kardamón a klinčeky
- cukor podľa chuti
- 4 ČL ružovej vody
- 3 calamondiny/kumkváty

1. Ryžu zalejte mliekom a priveďte k varu. Pridajte trochu mletej škorice, kardamónu a klinčeka. Varte za občasného miešania kým ryža nebude mäkká, bude to trvať 30-45 minút. Ak ryža je ešte stále nedovarená a vyparilo sa vám už všetko mlieko, dolejte podľa potreby. 

2. Zatiaľ calamondiny nakrájajte na kolieska, dajte do malého kastrólika, zalejte vodou do výšky cca 1-2 cm, pridajte kopcovitú lyžicu cukru a varte asi 10 minút. Po dovarení calamondiny sceďte a zachytený sirup pridajte do ryže.

3. Tesne pred dovarením ryže ju docukrite podľa chuti a pridajte ružovú vodu. 

4. Rozdeľte do misiek a ozdobte plátkami uvareného calamondinu.

11 komentárov:

  1. Toto vyzera super, Anet!!! Len neviem, kde taketo ovocicko zozeniem v Irsku, este som to tu nevidela...alebo som slepa ;o)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. da sa to nahradit kumkvatom a je to skoro to iste:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka,tak toto si silno zahrala na moje chutove pohariky:)))hned by som sa potom vrhla:)ale musim si nechat zajst chut,nas calamondin akosi zimu nerozdychal:(..snad raz prestaneme smutit,a kupime mu nahradnika:))))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dievčatá, ja som úplne mimo! Calamondiny alebo kumkváty? To je čo? Je to u nás aj dostať? Googlila som trošku, ale...asi chodim s klapkami na očiach :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. mauka: tak to je skoda. ja ho mam teraz novy a dufam, ze sa mi ho podari nejako uspesne prezimovat.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dora: calamondin doma pestujem, ja som ho kupila v baumaxe. je to najnenarocnejsi citrus co sa tyka slovenskej klimy. a kumkvaty alebo kumquaty sa daju kupit v Metre a cez vianoce ich mavaju skoro vsade.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Tak toto by som urcite ochutnala lebo podobne ako Dorka, ani ja netusim co su to calamondiny a kumkvaty a uz vobec neviem ako chutia:-))

    OdpovedaťOdstrániť
  8. mnaaaaaaaaaam, necham sa inspirovat a calamondin skusim pestovat...co to spraví :) a ten ryzový puding musí byt absolútna bomba!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. lucia: su to kyslejsie citrusy, ktore sa jedia aj s kôrou. kumkvaty sa daju kupit cez vianoce v hypermarketoch, tak niekedy vyskusaj:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  10. ahoj anetka, super blog! Prosim porad, kde mozem kupit ruzovu vodu? som sa namotala na dezert s mliecnou ryzou a ruzovou vodou este odkedy som raz dostala Gordonovu kucharsku knihu na Vianoce:-) a tu vidim, ze aj ty s nou pracujes. Vdaka za info!

    citatelka Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!