nedeľa 3. júla 2011

Slaný koláč s rukolou, sušenými paradajkami a šunkou

Tento koláč je z titulnej stránky zo septembrového Apetitu 2009. Recept vám sem prepíšem, pretože som tam doplnila dve veci nutné na úspešný výsledok. 

Tento koláč sa robí z "naslepo" pečeného korpusu, ktorý je trochu prplačka, ale nie je to nič náročné:)
__________________________________________
Ingrediencie:
- 200 g hladkej múky
- 50 g jemnej polenty (ak nemáte, nahraďte ju 50 g múky)
- 140 g masla
- 50 g nastrúhaného parmezánu
- 6 vajec + 2 žĺtky
- 400 ml smotany na šľahanie (Ak by sa s tým vaše svedomie nevysporiadalo, dajte smotanu na varenie, ktorá má oveľa menej percent tuku. Ja som to tak urobila!)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie alebo korenie štyroch farieb
- lístky z hrsti tymiánových vetvičiek
- 150 g údenej šunky nakrájanej na plátky
- 100 g sušených paradajok
- poriadna hrsť rukoly
- ako pomôcku pri pečení naslepo: 1 kg strukovín, najlepšie fazule

1. Múku, polentu, maslo a štipku soli spracujte na drobeničku. Pridajte parmezán, 1 vajce, 2 PL studenej vody a všetko dobre vymieste na hladké cesto. Cesto zabaľte do fólie a dajte na 30 minút chladiť.

2. Poprášte si dosku polentou alebo hladkou múkou a cesto vyvaľkajte na 6 kruhov (ak idete robiť koláč do šiestich foriem o priemere 10 cm) alebo na jeden veľký kruh (ak robíte koláč do veľkej koláčovej formy). Ak chcete, vyložte formu / formy papierom na pečenie. Kruh cesta preneste do formy, pekne upravte, orežte okraje a dajte opäť do chladničky na 30 minút.
3. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto popichajte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a doňho rovnomerne nasypte strukoviny, aby cesto počas pečenia zaťažili. Pečte 10 minút a potom bez záťaže ešte 5 minút. (Strukoviny si odložte bokom a môžete ich používať aj naďalej pri ďalších pečeniach naslepo.)
4. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov. Zvyšné vajcia a žĺtky dobre prešľahajte so smotanou, soľou, korením a tymiánom. Na cesto poukladajte šunku, paradajky a rukolu a zalejte vaječnou zmesou. Pečte cca 25-30 minút, aby náplň stuhla. 

8 komentárov:

  1. Teda, tento kolac je presne podla mojej chuti!!! Vyzera uzasne...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tak toto vyzera absolútne dokonalo!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. super..takéto koláčiky mám rada..určite je alebo bol výborný

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mňam. to je presne to čo mám rada...aj ked doma by mi povedali že púpavu jest nebudú :-) ale práve preto mám menšiu formu len a len pre mňa

    OdpovedaťOdstrániť
  5. dakujem za mile komentare, vazim si to!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. je to fakt yummi! (aj keď tučné pretučné:) sáčok so "záťažovou" fazuľou vyťahujem z kredenca dosť často :D jednu smotanu na varenie nahradím buď bryndzou alebo fetou

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!