So señorom sme sa pustili do pečenia chipy guazú podľa receptu jeho babky. Po ochutnaní som bola od dojatia celá bez seba, lebo chutila ešte lepšie ako tá z latinskoamerickej reštiky, ktorú sme navštívili v decembri. Recept je to viac menej banálny a výsledok chutí veľmi hriešne. Obvykle sa chipa guazú pečie na sviatky ako príloha k poriadnemu hovädziemu steaku a zeleninovému šalátu, ale hodí sa k nej naozaj akékoľvek pečené alebo dusené mäso. Mne k nej bohato stačí aj len šalát, lebo je dobrá aj len sama o sebe.
____________________________________Ingrediencie:
- 3 šálky zŕn orezaných z čerstvých kukuričných klasov, prípadne ak nie je sezóna, tak 3 konzervy sterilizovanej kukurice, ideálne Bonduelle
- 2 malé cibule
- 70 ml oleja
- 4 vajcia
- 200 g syra feta, príp. iného slaného syra (správne by tam mal ísť tzv. paraguajský syr, ale nič, čo by sa mu podobalo, sa u nás nedá kúpiť)
- 50 ml mlieka
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
1. Na oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata a potom ju nechajte trochu ochladnúť. Pekáč alebo zapekaciu misu na nákyp vytrite olejom. Rúru predhrejte na 180 stupňov.
2. Vo veľkej mise rozmixujte tyčovým mixérom 2 šálky kukuričných zŕn, resp. 2 konzervy. Zmes nemusí byť úplne dokonale hladká. Prisypte zvyšné nerozmixované zrná, na kocky nakrájaný syr a pridajte žĺtky, mlieko a ochladnutú cibuľu spolu s množstvom oleja, v ktorom ste ju opekali. Všetko dobre premiešajte, ochuťte korením a soľou a znova dobre premiešajte.
3. V malej miske vyšľahajte bielky dotuha a opatrne ich zľahka vmiešajte ku kukuričnej zmesi.
4. Zmes vylejte do pekáča a pečte cca 40 minút dohneda. Nákyp by po upečení už nemal byť surový, ale počítajte s tým, že vždy bude trochu vlhký, lebo taký jednoducho má byť :-)
3. V malej miske vyšľahajte bielky dotuha a opatrne ich zľahka vmiešajte ku kukuričnej zmesi.
4. Zmes vylejte do pekáča a pečte cca 40 minút dohneda. Nákyp by po upečení už nemal byť surový, ale počítajte s tým, že vždy bude trochu vlhký, lebo taký jednoducho má byť :-)
ahoj, náhodou som objavila tvoj blog :) strašne sa mi tu páči (škoda, že momentálne môžem kuchtiť len na dvojplatničke) a tiež strašne rada varím a pečiem a som nádejná učiteľka angličtiny :-))
OdpovedaťOdstrániťmám aj blog kde si píšem recepty a pod, ak chceš myslím, že ho nájdeš kdesi pod mojim nickom..len sm nechcela aby tento príspevok vyznieval ako tie príspevky ktorých zámer je zviditelniť svoj blog a pritiahnuť ľudí :-) len mi to prišlo pekné, že sme učiteľky angličtiny ktoré rady varíme a pečieme :) krásny blog!
Ahoj Lucy, dakujem za mily komentar. Ironia je, ze aj ja prave varim na elektrickej dvojplatnice. To ako fakt!!! A s dvajplatnickou sa blog udrzuje riadne tazko :-D Idem kuknut ten tvoj, uz sa tesim! ;-)
OdstrániťVelmi dobre! Nemala som prave poruke vhodnu nadobu na zapekanie, pouzila som silikonove muffinove nadobky a nema problema. Kate
OdpovedaťOdstrániť