pondelok 18. marca 2013

Paraguajský kukuričný nákyp Chipa guazú

So señorom sme sa pustili do pečenia chipy guazú podľa receptu jeho babky. Po ochutnaní som bola od dojatia celá bez seba, lebo chutila ešte lepšie ako tá z latinskoamerickej reštiky, ktorú sme navštívili v decembri. Recept je to viac menej banálny a výsledok chutí veľmi hriešne. Obvykle sa chipa guazú pečie na sviatky ako príloha k poriadnemu hovädziemu steaku a zeleninovému šalátu, ale hodí sa k nej naozaj akékoľvek pečené alebo dusené mäso. Mne k nej bohato stačí aj len šalát, lebo je dobrá aj len sama o sebe.

____________________________________
Ingrediencie:
- 3 šálky zŕn orezaných z čerstvých kukuričných klasov, prípadne ak nie je sezóna, tak 3 konzervy sterilizovanej kukurice, ideálne Bonduelle
- 2 malé cibule
- 70 ml oleja
- 4 vajcia
- 200 g syra feta, príp. iného slaného syra (správne by tam mal ísť tzv. paraguajský syr, ale nič, čo by sa mu podobalo, sa u nás nedá kúpiť)
- 50 ml mlieka
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ

1. Na oleji opečte nadrobno nakrájanú cibuľu dozlata a potom ju nechajte trochu ochladnúť. Pekáč alebo zapekaciu misu na nákyp vytrite olejom. Rúru predhrejte na 180 stupňov.

2. Vo veľkej mise rozmixujte tyčovým mixérom 2 šálky kukuričných zŕn, resp. 2 konzervy. Zmes nemusí byť úplne dokonale hladká. Prisypte zvyšné nerozmixované zrná, na kocky nakrájaný syr a pridajte žĺtky, mlieko a ochladnutú cibuľu spolu s množstvom oleja, v ktorom ste ju opekali. Všetko dobre premiešajte, ochuťte korením a soľou a znova dobre premiešajte.

3. V malej miske vyšľahajte bielky dotuha a opatrne ich zľahka vmiešajte ku kukuričnej zmesi.

4. Zmes vylejte do pekáča a pečte cca 40 minút dohneda. Nákyp by po upečení už nemal byť surový, ale počítajte s tým, že vždy bude trochu vlhký, lebo taký jednoducho má byť :-)

3 komentáre:

  1. ahoj, náhodou som objavila tvoj blog :) strašne sa mi tu páči (škoda, že momentálne môžem kuchtiť len na dvojplatničke) a tiež strašne rada varím a pečiem a som nádejná učiteľka angličtiny :-))
    mám aj blog kde si píšem recepty a pod, ak chceš myslím, že ho nájdeš kdesi pod mojim nickom..len sm nechcela aby tento príspevok vyznieval ako tie príspevky ktorých zámer je zviditelniť svoj blog a pritiahnuť ľudí :-) len mi to prišlo pekné, že sme učiteľky angličtiny ktoré rady varíme a pečieme :) krásny blog!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Lucy, dakujem za mily komentar. Ironia je, ze aj ja prave varim na elektrickej dvojplatnice. To ako fakt!!! A s dvajplatnickou sa blog udrzuje riadne tazko :-D Idem kuknut ten tvoj, uz sa tesim! ;-)

      Odstrániť
  2. Velmi dobre! Nemala som prave poruke vhodnu nadobu na zapekanie, pouzila som silikonove muffinove nadobky a nema problema. Kate

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!