utorok 9. júla 2013

Marocké jahňacie mäsové guľky s koreneným kuskusom

Ešte pred dvoma týždňami som robila tento skvelý kuskus s jahňacím. Jedlo bolo nenáročné na prípravu, nesmierne chutné a hlavne sa naň hodí tona nasekaného čerstvého koriandru, čo je pre mňa nebom na zemi.


Ak si chcete pozrieť na mojom blogu aj ďalšie recepty z kuskusu, klinite sem.
_____________________________________
Inšpirácia: BBC Good Food
Mäsové guľky:
- 2 ČL mletej rímskej rasce
- 2 PL mletého koriandru
- 50 g strúhanky
- 1 strúčik cesnaku, rozpučený
- 500 g mletého jahňacieho
- 1 vajce
- riadna hrsť mätových lístkov, nadrobno nasekaná
- 2-3 PL oleja
Korenený kuskus:
- 2 biele alebo červené cibule
- 3 cukety
- 3 PL oleja
- 400 ml kuracieho vývaru
- 2 PL korenia harissa (alebo zaimprovizujte a pripravte si rozpučené 3 strúčiky cesnaku, 1 kopcovitú ČL mletej červenej papriky, 1 ČL mletého koriandru a trochu čili)
- 300 g kuskusu
- 1 veľká PL masla
Na záver:
- 150 g jogurtu (ja som ho nepoužila, ale uznávam, že sa to veľmi hodí)
- hrsť mätových lístkov alebo zväzok koriandru, nasekaný
- 1 citrón

Dobre zmiešajte rímsku rascu, koriander, strúhanku, cesnak, mäso, vajce a mätu a vymodelujte cca 16 guliek. Na panvici rozpáľte olej a guľky opečte z každej strany, kým nebudú vo vnútri dopečené. Guľky tiež môžete opiecť na panvici z každej strany len krátko a potom dopiecť na plechu v rúre pri 200 stupňov asi 20 minút.

Na panvici na oleji opečte 2 cibule nakrájané na tenké polkruhy cca 15 minút úplne domäkka. Cibuľu dajte bokom a na panvici opečte cukety nakrájané na hrubšie hranolčeky. Cukety neopekajte do úplného zmäknutia. Na záver ich osoľte, okoreňte a tiež dajte bokom.

Kurací vývar priveďte v hrnci k varu a naraz pridajte harissu, a maslo. Iba rýchlo premiešajte, dajte preč z ohňa, prisypte kuskus a nechajte postáť zakryté 5 minút. Potom kuskus premiešajte vidličkou a zamiešajte do neho cibuľu a cuketu.

Na taniere rozdeľte kuskus, mäsové guľky, každú porciu posypte mätou alebo koriandrom. Na každú porciu môžete dať aj trochu bieleho jogurtu. Podávajte s mesiačikmi citróna, ktorých šťava sa skvele hodí k mäsovým guľkám.

2 komentáre:

  1. jee kuskus dělám podobně, harissa koření je skvělá věc, pokaždé když jdu do obchůdku s kořením, beru si ho do zásoby spolu s uzenou paprikou už automaticky :D celkově to jídlo působí velmi sympaticky a já mám hlad, takže nepokrytě závidííím :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!