pondelok 1. júla 2013

Fish & Chips: Indická verzia Jamieho Olivera

Zdroj: www.notonthehighstreet.com
Poznáte britský Jamie Magazine? Je to časopis Jamieho Olivera, o ktorom sa všade dočítate, aký je úžasný. A ja môžem len potvrdiť. Momentálne sa snažím v Berlíne skamarátiť s verziou časopisu v nemčine, ale bolí ma z toho srdce. 

V septembrovo-októbrovom čísle britskej verzie, ktoré bolo venované indickej kuchyni, bol tento zaujímavý recept a ja som sa rozhodla ho vyskúšať. Robila som ho bez hráškového dalu, ale prepíšem vám sem recept, keby ste si to chceli urobiť kompletné.

Ingrediencie:
Vyprážaná ryba
- 75 g pasty korma
- kôra a šťava z 1 citróna
- 600 g bielomäsej ryby, nakrájanej na hrubé pruhy
- 180 g strúhanky
- malá hrsť kari lístkov (nemusí byť)
- 1 ČL garam masaly
- olivový olej
- 2 vajcia
- hladká múka
Pečené zemiaky
- 750 g zemiakov
- 2 PL olivového oleja
- 1 ČL horčicových semienok
- 1/2 ČL rímskej rasce
- 1 kopcovitá ČL garam masaly
- čili podľa chuti
- 1 citrón
Hráškový dal
- 1 malá cibuľa
- 1 ošúpený strúčik cesnaku
- kúsok zázvoru o veľkosti palca, ošúpený
- 1 malá čili paprička
- 1 PL oleja
- 1 hrsť kari lístkov
- 1/2 ČL kurkumy
- 1 ČL senovky gréckej
- 2 ČL horčičných semienok
- 300 g sušenej červenej šošovice
- 200 g mrazeného hrášku

Ryba: Zmiešajte ryby s pastou korma a citrónovou kôrou a šťavou v miske. Misku zakryte a dajte do chladničky na pol hodinu. 

Zemiaky: Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky nakrájajte na hrubšie mesiačiky a predvarte v osolenej vode 10 minút. Zemiaky potom sceďte, chvíľu počkajte, kým sa vyparí zvyšná voda a pridajte olej, horčičné semienka, rímsku rascu, garam masaly, kôru z citróna a čili. Premiešajte a vysypte na plech. Citrón bez kôry, ktorý nám zostal, nakrájajte na mesiačiky a hoďte ho k zemiakom na plech. Pečte cca 30 minút do chrumkava.

Hráškový dal: Kým sa pečú zemiaky, pripravte dal. V mixéri nahrubo nasekajte cibuľu, cesnak, zázvor a čili.  Na oleji opečte krátko kari lístky, kurkumu, senovku grécku a horčičné semienka. Pridajte zmes cibule, cesnaku a zázvoru a opekajte ďalšie dve minúty. Prisypte šošovicu a prilejte 750 ml vody. Varte zakryté 15 minút, občas zamiešajte. Keď je šošovica už takmer uvarená, pridajte hrášok a varte ďalších 5 minút. Nazáver všetko zmixujte.

Ryba: V mixéri zmixujte strúhanku s kari lístkami, garam masalou a zmes nasypte do hlbokého taniera. Do ďalších tanierov dajte múku a rozšľahané osolené vajíčka. Kúsky ryby vyberte z chladničky, otraste z marinády, obaľte v múke, potom vajíčkach a napokon v ochutenej strúhanke. Vyprážajte na rozpálenom oleji z každej strany po 4 minúty.

Rybu servírujte s pečenými zemiakmi, hráškovým dalom a prípadne aj kúskami citrónu alebo hlávkovým šalátom, ako som to urobila ja.

3 komentáre:

  1. Wau z toho předplatného bych se asi zbláznila radostí, záávidím ;-) Recept už jen od pohledu působí prostě delicious <3 . A jen pro zajímavost- jakou jsi použila rybu?

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!