štvrtok 1. mája 2014

Jahodové kocky s kyslou smotanou a chrumkavým cestom a moja prvomájová plameniaková párty

Dnes u nás bolo pár kamarátov, aby sme oslávili príjemný voľný deň. Keďže práve frčí jahodová sezóna, nedalo mi to a upiekla som tento jednoduchý jahodový koláčik.

A ako uvítací drink som urobila iba jednoduché jahody na plameniakových napichovátkach, ktoré som zaliala bowle s príchuťou waldmeister (chutí to strašne dobre ale skutočne vám neviem k tomu nič bližšie povedať, keďže Nemci príchuť waldmeister dávajú do kadečoho, aj do piva, ale u nás sa táto bylina vôbec nepoužíva a vygooglila som len to, že u nás sa to volá lipkavec marinkový).

Plameniakové napichovátka sme mali preto, lebo táto prvomájová párty bola súčasne aj kolaudáciou našej novej vyčačkanej steny v obývačke :-) Máme totižto v byte strop vysoký 3,3 metra a dajako to zívalo prázdnotou nad tým gaučom. Tak som na internete pohľadala nejaké inšpirácie a predlohy a namaľovala som na plátno obraz plameniakov.
K tomu sme zarámovali ešte 3 ďalšie obrazy: kresbu našich iniciálok A P B (nakreslené podľa predlohy len klasickou čiernou centrofixkou), potom obrovský vzorec ľudského metabolizmu, čo bola señorova učebná pomôcka na výške a ten plagát má pre neho veľkú nostalgickú hodnotu a napokon ceruzkokresbu J. A. Komenského, ktorú som nakreslila ešte ako 16-ročná.
Mimochodom tá ryba na obrázku vyššie, to je náš vankúš-makrela, ktorej sme dali meno Salvatore po señorovom dedovi, čo v preklade znamená spasiteľ.
Tramtadadá!


A teraz už samotný recept:
Ingrediencie
Chrumkavý základ:
- 1/2 šálky masla, rozpusteného a ochladnutého na izbovú teplotu
- 1/2 šálky hnedého cukru
- 1 a pol šálky hladkej múky
- 1/2 ČL sódy bikarbóny
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
Jahodová náplň:
- cca 1 a pol vaničky jahôd
- 1 PL kukuričkého škrobu
- cukor podĺa potreby
Krém z kyslej smotany
- 150 ml kyslej smotany
- 1/4 šálky kryštálového cukru
- 1 PL hladkej múky
- 1 vajce
- 1/2 ČL vanilkového extraktu

1. Pripravte si jahodovú náplň. Najlepšie do odmerky nasypte cca 2 hrste jahôd a zmixujte ich ponorným tyčovým mixérom, aby po zmixovaní mali objem zhruba 250 - 300 ml. Potom vezmite zopár ďalších jahôd a nakrájajte ich na malé kocky a nasypte ich do odmerky k jahodovému pyré tak, aby ste mali 400 jahodovej zmesi. Jahody prelejte do malého hrnca a priveďte ich k varu. Docukrite podľa chuti. V 4 lyžiciach vody v malej miske si rozmiešajte škrob. Keď sa jahody začnú variť, prilejte rozmiešaný škrob a neustále miešajte jahodovú náplň do zhustnutia, t.j. cca 3 minúty. Hotovú jahodovú náplň nechajte vychladnúť bokom.

2. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Pekáčik alebo plech o veľkosti 20x30 cm vysteľte papierom na pečenie. 

3. V mixéri zmiešajte múku, hnedý cukor, sódu, prášok do pečiva a soľ. Prilejte maslo a mixujte, kým vám nevznikne hrudkovitá sypká zmes. Odložte si cca 3/4 šálky zmesi na posýpku a zvyšok nasypte to pekáčika a rovnomerne cesto utlačte rukou.

4. Do misy dajte kyslú smotanu, cukor, lyžicu múky, vajce a vanilkový extrakt. Všetko dobre premiešajte metličkou.

5. Na utlačené cesto v pekáčiku rovnomerne rozlejte jahodovú náplň. Na jahody zas nalejte rovnomerne náplň z kyslej smotany. Celý koláč potom posypte zvyšným cestom, ktoré ste si odložili. Koláč vložte do rúry a pečte 25 minút. Po upečení ho nechajte úplne vychladnúť a potom ho dajte aspoň na 4 hodiny do chladničky.

5 komentárov:

  1. wow, to si malovala ty ! multitalent, perfektné, z tých plameniakov neviem spustiť oči :) (koláčik vyzerá tiež mňamózne a jednoducho , také ja najradšej, aj tak jednoduché koláčiky u nás z nejakého dôvodu vždy chutia lepšie ako tie, s ktorými sa piplem :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. tu rybu mame doma aj my!!! nasa sa vola Olaf ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tie stoliky su krasne. Kde ste ich kupili ? :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. http://www.strauss-innovation.de/ na tejto stranke, ale co pozeram, uz ich tam nemaju :-( ja som ich kupovala vo vianocnom vypredaji.

      Odstrániť
  4. Anetka, mate to tam krasne a utulne podla vasich predstav :):) prajem vam aby sa vam tam dobre byvalo a si moc sikovna - ja by som to nevedela namalovat ani teraz :):):) xixxixixi a kolacik urcite vyskusam.... mozno aj s inym ovocim - ale u teba cenim plne skvely napad kt ladi paradne ..... Denisa F.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!