pondelok 30. marca 2015

Chowder, čiže krémová polievka s údenou rybou a kukuricou

Počujete slovo chowder prvý krát?
Chowder je hustá krémová polievka, ktorá sa často jedáva so slanými krekrami, matzo krekrami, chlebmi škandinávskeho typu atď. Najčastejšie sa chowder robí z morských plodov, najmä mušlí. Typicky obsahuje na kocky nakrájané zemiakmy, mlieko a smotanu. Iné verzie obsahujú rybie mäso alebo taktiež kukuricu.

Nápad na chowder z údenej ryby som prvý krát videla u Jamieho Olivera a neskôr som naň natrafila kade-tade na Internete. Je škoda, že až teraz som sa dokopala k jeho odskúšaniu, pretože je to naozaj neskutočná dobrota. Chutí dosť hriešne, je naozaj sýta a nie je to teda zrovna žiadna diétka, ale na zasýtenie stačí naozaj malá miska. Stojí to za to!
__________________________________________
Ingrediencie:
- 150 g údenej slaniny
- 1 malá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 zemiaky
- 2 stonky zeleru alebo šestina zelerovej buľvy
- 2 bobkové listy
- 3 guľôčky nového korenia
- 1 ČL tymiánu
- čerstvo mleté čierne korenie
- 1,5 l zeleninového alebo slepačieho vývaru
- 1 konzerva kukurice
- 200 ml smotany
- 300 g údenej ryby, napr. tresky, pstruha alebo lososa ako vidíte i na mojich fotkách
- soľ
+ chlieb ako prílohu; odporúčam knäckebröd, ako to vidíte i na mojich fotkách

1. Nakrájajte si slaninu na malé kocky, cibuľu a cesnak nadrobno. Zemiaky ošúpte a nakrájajte ich na malé kocky. Odstráňte drevnaté žilky zo stoniek zeleru a nakrájajte ich na kolieska. Ak idete použiť buľvu zeleru, tak ju očistite a nakrájajte na malé kocky. 

2. Hrniec rozpáľte a vhoďte doňho slaninu. Po pár minútach pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Miešajte a opekajte, kým nebude cibuľa opečená do sklovita. Pridajte zemiaky, zeler, bobkový list, nové korenie, tymián, čerstvo mleté čierne korenie a zalejte všetko vývarom. Nechajte variť 15 minút.

3. Skontrolujte, či zemiaky sú mäkké. Ak áno, pridajte smotanu, kukuricu a na kocky nakrájanú rybu. Nechajte variť 3 minúty. 

4. Naberačkou odoberte bokom cca štvrtinu polievky do menšej nádoby. Skontrolujte, či v tejto štvrtine nie je bobkový list alebo nové korenie. Ak sú, koreniny vráťte naspäť k väčšine polievky v hrnci. Štvrtinu polievky zmixujte ponorným mixérom a rozmixovaný krém vlejte naspäť do hrnca k zvyšku polievky. Polievku dosoľte alebo dokoreňte podľa potreby a nechajte ju aspoň pol hodiny postáť pred podávaním.

3 komentáre:

  1. olalaaaa! moje oblubene! ja teda polievky naozaj nemusim, ale takmer v kazdom irskom pube/restauracii tuto fajnotku vzdy maju, s cerstvymi plodmi mora, k tomu este irish soda bread s maslom, hocikedy za mna ;o) Maja

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Akurat som dojedla, vynikajuca polievka :) no nabuduce dam o polovicu menej slaniny, lebo preferujem skor rybovejsiu chut. Dakujem za inspiraciu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. niet zaac :) a ano, s tym vacsim pomerom ryby oproti slanine to moze byt fakt super!

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!