utorok 24. marca 2015

Demikát - slovenská bryndzová polievka

Na demikát som sa chystala už dávno. A teraz mi rodičia poslali do Berlína štedrú dávku bryndze a korbáčikov, oštiepkov a všetkých týchto nenahraditeľných dobrôt a ja som sa mohla vyblázniť. Navyše sme mali na večeru pozvanú moju kamarátku z Moldavska a jej priateľa. Rodica mi viac krát rozprávala, že je úplne posadnutá syrmi a je ich denne na kilá. Preto som si bola istá, že demikát bude pre ňu určite to pravé.

Receptov na demikát je veľa a ja som sa inšpirovala receptom od mamy, receptami z Internetu a taktiež touto reláciou. Niekedy sa bryndza rozmixuje priamo v polievke a niekedy sa dá na dno taniera kocka bryndze a zaleje sa polievkou. Ja som nechcela zabiť všetky tie blahodárne účinky bryndze tým, že ju uvarím, takže som sa rozhodla pre tú druhú verziu. Nech sa páči, tu je recept!

________________________________________
Ingrediencie na 6-7 porcií:
- 2 PL oleja alebo bravčovej masti
- 2 cibule
- 4 strúčiky cesnaku
- 400 g očistených zemiakov
- 2 litre slepačieho vývaru
- 2 bobkové listy
- 2 ČL mletej rasce
- 4 guľôčky nového korenia
- čerstvo mleté čierne korenie
- 3 ČL mletej červenej papriky
- 250 ml smotany
Na dokončenie:
- cca 375 g bryndze
- 250 g očistených zemiakov
- 200 g slaniny
- žerucha alebo pažítka

1. Na oleji alebo masti opečte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte na malé kocky nakrájaných 400 zemiakov. Zalejte ich vývarom a pridajte bobkové listy, rascu, nové korenie, čerstvo mleté čierne korenie a mletú papriku. Nechajte variť, kým zemiaky nebudú mäkké.

2. Do polievky vlejte smotanu a všetko zmixujte ponorným mixérom. Dochuťte ešte koreninami alebo soľou podľa potreby.

3. Na panvici opečte na malé kocky nakrájanú slaninu. Kúsky slaniny vyberte bokom, ale uchovajte v panvici vypečený tuk. Opečte na ňom 250 g zemiakov nakrájaných na malinké kocky. Bude to trvať asi 10 minút.

4. Pred servírovaním dajte do každého taniera kocku bryndze, zalejte ho pár naberačkami polievky, posypte slaninkou a pečenými zemiakmi a ozdobte žeruchou alebo pažítkou.

6 komentárov:

  1. Vyzera krasne! robim inak, ale skusim. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No áno, tých variant je milión :-) Akú robíš ty?

      Odstrániť
  2. Milujem tvoje jedlá, z toho čo som skúšala musím povedať, že máme veľmi podobné chute. Keď neviem čo navariť, vždy idem ku tebe na blog :)....túto polievku určite niekedy vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem za veľmi milý komentár! Nesmierne potešil O:-)

      Odstrániť
  3. Prave som tuto polievocku dovarila a je vynikajuca!Dakujem za rezept.Zakladam si ho.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!