piatok 6. marca 2015

Najhriešnejší banánový koláč

Niekedy je správne sa v živote krotiť, postiť, obmedzovať, ovládať, uskromňovať a odriekať si. A je fajn akceptovať to.
Ale niekedy treba askézu hodiť za hlavu, užívať si a podojiť kravu života! A k takej zhýralej chvíli sa dokonale hodí tento hriešny koláč!
Predstavte si základ koláča z podrvených oblátok s vanilkovou náplňou v kombinácii s banánmi, šľahačkou a úplne osudovým krémom z kondenzovaného mlieka. Rozbúchalo sa vám z tej predstavy srdce? Oprávnene.

 ____________________________________
Ingrediencie na formu o priemere 23 cm (a v zátvorke uvediem množstvo ingrediencií na formu o priemere 18 cm, do akej som to robila i ja - ako vidíte na obrázku)
Základ:
- 400 g oblátok plnených vanilkových krémom (250 g); napríklad takéto
- 80 g masla (50 g)
Náplň z kondenzovaného mlieka:
- 2 konzervy, čiže 800 g sladeného kondenzovaného mlieka "Salko" (1 konzerva, čiže 400 g)
- 6 žĺtkov (3)
- 5 PL kukuričného škrobu (2 kopcovité PL)
- 6 PL mlieka (3 PL mlieka)
- 1 ČL vanilkového extraktu (1 ČL)
- 1 PL masla (1/2 PL)
- štipka soli
- 2 banány (1)
Ozdobenie:
- 1 malý banán (polovica banánu)
- 300 ml smotany na šľahanie (200 ml)

1. Uvarte náplň. Do hrnca s hrubým dnom vlejte kondenzované mlieko a žĺtky. Metličkou rozmiešajte žĺtky v kondenzovanom mlieku. V malej nádobe rozmiešajte lyžičkou škrob s obyčajným mliekom dohladka. Prilejte škrob s mliekom ku kondenzovanému mlieku so žĺtkami. Začnite hrniec na miernom ohni pomaly zahrievať a neustále miešajte krém metličkou. Keď sa začne variť, štále ho miešajte metličkou a varte 1 minútu. Krém odložte zo sporáka a vmiešajte vanilkový extrakt, maslo a soľ. Nechajte krém schladnúť a potom ho dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny. 

2. Kruhovú formu vysteľte na dne papierom na pečenie. Síce koláč nebudete piecť, ale bude sa vám potom ľahšie vyberať koláč z formy.

3. Plnené oblátky rozmixujte v mixéri na omrvinky alebo ich postupne vo várkach nasypte do pevného igelitového vrecka, zauzlite a prejdite vrecko valčekom toľkokrát, kým nebudú oblátky rozdrvené.

4. Roztopte maslo a zmiešajte ho s rozmixovanými oblátkami. Prstami rovnomerne utlačte a uhlaďte sušienky s maslom po dne a po stranách formy do výšky cca 5 cm. Formu dajte do chladničky minimálne 2 hodiny.

5. Formu so sušienkovým základom a náplň vyberte z chladničky. Banány nakrájajte na kolieska. Na sušienkový základ rozotrite najskôr len jednu tretinu krému. Poukladajte naň banány a zalejte zvyškom krému. Koláč opäť nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny. 

6. Tesne pred podávaním vyšľahajte smotanu na šľahanie dotuha. Banán nakrájajte na kolieska. Ozdobte koláč šľahačkou a banánmi.

17 komentárov:

  1. omg....toto si urobím sama pre seba !!!! nikomu nedám....och, mala som to ja teraz vidieť...No vôbec nepochybujem, že je najhriešnejší.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-DDD rozumiem! ja som prežívala rovnaké šialenstvo pri ňom! :-D

      Odstrániť
  2. Anetka - vedela by si pisat - mozno inym fontom - suroviny ake pouzivas v Nemecku? milujem tvoje recepty,ale kedze zijem vo Svajciarsku (ale nakupujem v Nemecku) dost tazko sa mi v obchodoch hlada,hlavne ked oni maju asi tak milion druhov roznych smotan , napr. :) bola by som ti velmi velmi vdacna,lebo takto sa celkom obavam vysledku - kym sa dopracujem k spravnej surovine :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Napíšem ti to sem, nech to máš prehľadnejšie:
      - 400 g neapolitaner Schnitte / Waffeln mit Vanillefüllung
      - 80 g Butter
      - 800 g = 2 Konserven "Milchmädchen" (gezuckerte Kondensmilch)
      - 6 Eigelbe
      - 5 PL Maisstärke
      - 6 PL Milch (obyčajné klasické krabicové, napríklad polotučné)
      - 1 ČL Vanilleextrakt
      - 1 PL Butter
      - Prise Salz
      - 2 Bananen
      Ozdobenie:
      - 1 kleine Banane
      - 300 ml Schlagsahne

      Odstrániť
    2. Dakujem velmi pekne :) aspon sa rychlejsie zzijem so surovinami,lebo je to niekedy boj - este stale hladam idealnu kombinaciu na cheescake,kedze veci, ktore som pouzivala na Slovensku tu neviem zohnat a teda stale hladam spravnu kombinaciu :)

      Odstrániť
    3. Ak urobíš cheesecake len zo 100% Philadelphie, nemôžeš urobiť chybu :-)

      Odstrániť
  3. Jezis preco si zmenila design... ;(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Cítila som po rokoch potrebu zmeny :-) Čo ti na novom dizajne prekáža? Čo by si rada zmenil(a)? Rada si prečítam akékoľvek postrehy, lebo sama tápam. Tieto zmeny, ktoré som teraz urobila na blogu, som tiež urobila na základe spätnej väzby zopár stabilných čitateľov blogu....

      Odstrániť
    2. Za mě musím říct, že nový design je super. Každoadně změna k lepšímu. A anonymní názory typu "proč a jak" bez vyjádření bych v klídku ignorovala :-) Hlavní je to úžesný jídlo, co tu je a nějaký design kolem je stejně jenom omáčka :-)
      A btw. tenhle koláč jsem jedla a byl jedním slovem BOŽSKÝ :)
      Vendula

      Odstrániť
    3. Mne sa to tiez velmi nepaci... Take bez struktury, ten dizajn nie je zjednoteny vobec. Nadpis / nazov receptu sa mi ukazuje v mixe dvoch fontov, pismenka s diakritikou sa zobrazuju v zakladnom fonte a zvysok pismenok je taky aky snad mal byt.
      Ale recepty to samozrejme neovplyvnuje, len ten celkovy zazitok z blogu ano.
      Maja

      Odstrániť
    4. Áno, s tým fontom ešte bojujem,,, musím nájsť dačo nové. Súhlasím.

      Odstrániť
  4. anet, nestáva sa mi to u teba na blogu často, resp. asi vôbec, že by som bola sklamaná. teraz asi prvý krát :-( tak dúfam, že ťa nenahnevá troška kritiky. tak tento koláč je totálny "tlamolep", strááááááášne sladký, nebyť kila šľahačky, ktorú som si na to dala, tak ho snáď ani nedojem. v kréme je cítiť škrob, napriek tomu, že som ho myslím dostatočne prevarila a navyše mi vôbec nestuhol, po rozrezaní mi tak vytiekol, že bolo absolútne nemysliteľné podávať ho napr. návšteve... sklamanie, lebo si ho tak vychválila, že som si myslela, že "pečiem" niečo tak dobré, ako ešte nikdy :-( andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Andrejka, samozrejme, že ma kritika nehnevá, práve naopak, rada by som recept zmenila, vylepšila. aby to vyšlo i tebe, ale skutočne nech premýšľam ako premýšľam, neviem, čo zmeniť. Možno je tam ten rozdiel medzi našimi výsledkami i preto, že ja som používala miestne nemecké suroviny a možno tunajšie kondenzované mlieko je hustejšie, atď... Ach, mrzí ma to skutočne. A čo sa týka toho, že v kréme bolo cítiť ten škrob, tak to skutočne neviem, ako je možné. Uff. Prepáč :-(

      Odstrániť
    2. Ahoj Anetka...musím súhlasiť s Andrejkou :/ tento koláč bol pre mňa rovnako prvým sklamaním...robila som ho včera a aj keď som postupovala podľa receptu, vôbec mi nestuhol, celá plnka sa vyliala, takže sa to dalo jesť maximálne lyžicou :( a pritom vyzeral fakt dobre...Tami

      Odstrániť
  5. Ahoj, Salko predtym varis, alebo ho varis az s tymi vajickami? Iba par minut?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Salko predtym nevarim. Do tohto receptu ide neskaramelizovane Salko. Potom sa vari len par minut s tymi zltkami.

      Odstrániť
  6. Tento koláč vôbec nevychádza podľa receptu :( :( :(

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!