sobota 14. marca 2015

Quesadillas plnené ragú z červenej šošovice a hovädzieho

Quesadillas sa veľmi často plnia syrom a hustejším chili con carne. Chili con carne je z hovädzieho mäsa, fazule a mojej milovanej kombinácie ktorenín - oregana, rímskej rasce, mletej červenej papriky a čili. Keďže señor odmieta jesť fazuľu, urobila som verziu s červenou šošovicou, ktoré je rovnako skvelá.

Spomínaná skvelá kombinácia korenín sa opakuje vo viacerých juho- a stredoamerických jedlách. Nielen v chili con carne. Ja ju natoľko zbožňujem, že mám na blogu viacero receptov, ktoré sa na nej zakladajú. Vyskúšajte napríklad empanadas mendocinas, čiže taštičky plnené mletým hovädzím alebo mleté mäso so špenátom, lieskovcami, šampiňónmi a kaparami pre všetkých paleo/keto zástancov.


Krátne stručné náučné okienko pre tých, ktorí by mali z tých pojmov guláš:
Tortilla /tortija/ -  chlebová placka z pšeničnej a kukuričnej múky. (Pozor! V španielsku sa tortillou označuje hrubá omeleta so zapečenými zemiakmi. To však nie je tento prípad.)
Quesadilla /kesadija/ - je tortilla naplnená syrom a mäsom alebo zeleninou, zapečená a nakrájaná na trojuholníčky. Toto jedlo pochádza z Mexika, ale je rozšírené v celej Amerike.
________________________________________
Ingrediencie na tri veľké kruhové quesadillas (zo šiestich placiek), čiže pre cca 6 osôb:
- olivový olej
- 1 veľká cibuľa
- 400 g mletého hovädzieho
- 2 ČL oregana
- 2 ČL mletej rímskej rasce
- 2 ČL mletej červenej papriky
- čili podľa chuti
- soľ
- trištvrte šálky (2 hrste) červenej šošovice
- 4 PL paradajkového pretlaku alebo 1 šálka paradajkového pyré
- 1 bobkový list
- 2-3 jarné cibuľky
- 300 g tvrdého syra (nakrájaného na plátky alebo nastrúhaného)
- 6 tortillových placiek
- zeleninový šalát ako príloha

1. Vo veľkej panvici rozohrejte trochu oleja a opečte na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridajte mleté mäso a miešajte ho, aby sa rovnomerne rozdrobilo a opieklo. Po dvoch minútach opekania mäsa pridajte oregano, rímsku rascu, mletú papriku a čili. Miešajte ďalej ďalšie dve minúty. 

2. Pridajte soľ, šošovicu, pretlak alebo paradajkové pyré a bobkový list. Zalejte mäso so šošovicou troškou vody (len tak, aby bola zmes v panvici zaliata). Nechajte ragú variť cca 15 minút, kým sa šošovica uvarí a vlastne i rozvarí. Prilievajte vodu len podľa potreby, keď šošovica nasaje všetku tekutinu. 

3. Ragú ešte dochuťte ak treba. Dajte ho bokom zo sporáka. Zmiešajte ho s na kolieska nakrájanými jarnými cibuľkami.

4. Rozohrejte veľkú panvicu a položte do nej jednu tortillovú placku. Navrstvite na ňu tretinu ragú a tretinu syra. Priklopte druhou plackou. Počkajte, kým spodná placka zhnedne a potom celú quesadillu obráťte. Počkajte, kým sa i z druhej strany opečie dohneda. Zopakujte postup ešte dva krát. Toto je ten rýchlejší postup, ale vyžaduje zručnosť. Ak sa na to necítite, pokojne to urobte i tak, že placku rozrežte na polovicu, položte obe polovice do panvice, na jednu polovicu dajte ragú, na druhú syr a keď sa placka zospodnu pečie, tak priklopte syrovú polovicu na tú časť placky s ragú. Polovičná quesadilla sa vám bude premiestňovať oveľa ľahšie.

5. Premiestnite quesadillu na veľkú drevenú krájaciu dosku a nakrájajte ju na trojuholníčky. Podávajte so zeleninovým šalátom.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!