nedeľa 15. marca 2015

Torta pasqualina: veľkonočný špenátový koláč s fetou

Moja svokra nevarí. Akože že vôbec. A to je na mojej planéte dosť bizarné :-D Señor ale lovil v pamäti a spomenul si, že dakedy dávno mu pár krát v detstve urobila koláč torta pascualina z mangoldu a bol z neho nadšený. Podľa wikipédie je tento koláč veľmi rozšírený v Argentíne, Čile, Paraguaji a Uruguaji (čo teda očividne sedí), ale pochádza z Talianska, kde sa nazýva torta pasqualina a pečie sa ako veľkonočný koláč. Snažili sme sa nejako dopátrať k receptu; napokon sme našli veľa verzií na Internete a jednu verziu i v knihe Jamieho Olivera 30 minút v kuchyni. A tak sme urobili fúziu všetkých tých receptov a toto je náš výsledok!

___________________________________________
Ingrediencie:
- 5 vajec
- 300 syra feta
- 50 g nastrúhaného vášho obľúbeného tvrdého syra
- 2 ČL oregana
- kôra z 1 biocitróna
- muškátový oriešok
- soľ
- olivový olej
- 400 g umytého a dobre osušeného špenátu
- 5 PL masla
- 300 - 350 g cesta filo

1. Do misy rozbite vajcia, rozdrobte fetu, pridajte nastrúhaný syr, oregano, kôru z citróna, nastrúhaný muškátový oriešok, prípadne i čerstvo mleté čierne korenie a tiež trochu soli (pozor, feta je už sama o sebe slaná). Všetko dobre premiešajte metličkou.

2. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Do veľkej panvice dajte trochu olivového oleja. Keď sa rozohreje, pridajte špenát a rýchlo miešajte. Počkajte, kým špenát zvädne na objem zhruba štyroch veľkých hrstí. Špenát hneď premiestnite do misy s vajíčkami a dvoma druhmi syra. Všetko premiešajte.

3. Koláčovú širokú formu alebo tortovú formu o priemere 23 cm (ako som to urobila i ja) vymažte trochou masla. Zvyšné maslo roztopte. Ukladajte postupne na seba pláty cesta filo a po každej vrstve ho aspoň zľahka potrite roztopeným maslom pomocou štetca. Kraje nechajte prevísať von z formy. Keď spotrebujete všetky pláty cesta, do stredu nalejte špenátovú náplň. Pláty cesta fila potom prehnite ponad koláč a koláč "zakryte"/"zatvorte". Ešte ho po povrchu raz potrite trochou masla. 

4. Koláč vložte do rúry a pečte 25 minút. Potom teplotu zvýšte na 200 stupňov a pečte ešte cca 15 minút, kým nezozlatne.

3 komentáre:

  1. Ahoj Anetka chvilu som bola mimo a kukam kukam ze si pridala uzasne receptiky.
    Musim sa ta ale spytat davala si cestvy spenat ze?
    Dik

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tvoja verzia je najkrajsia aku som nasla na nete.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Heh, ďakujem!!! A áno, používala som čerstvý špenát. Ale teoreticky si to viem predstaviť urobiť aj z toho mrazeného listového, ktorý má v ponuke tuším že Bonduelle...

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!