piatok 3. decembra 2010

Hruškovo-zázvorové mufinky podľa Nigelly


Ďalší dôkaz, že Nigella je proste šikovná kočka. Tieto mafinky sú super. Proste super. A preto sú zhora také tmavé, pretože tam majú tenkú karamelovú škrupinku. A ak sa pýtate, odkiaľ mám taký roztomilý silikónový košíček na mafinky, tak odpoveď znie, že mi také doniesla Anička z Londýna. Je to sada štyroch košíčkov so slepačími nohami a každý je inej farby - napr. ako tieto, akurát, že tie sú všetky červené. A dole na nočičkách majú aj také prísavky, aby lepšie stáli, ale nie je to treba, lebo majú dobré držanie "tela" tak či tak :-D

__________________________________
Suroviny (na 12 ks):
- 250 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 150 g kryštálového cukru
- 75 g hnedého cukru (plus cca 6 ČL na posypanie každého muffinu nazáver)
- 1 ČL mletého zázvoru
- 140 ml kyslej smotany
- 125 ml rastlinného oleja
- 1 PL medu
- 2 vajcia
- 1 veľká hruška

1. Postup je veeľmi jednoduchý. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. Plech na 12 mufiniek vystelieme papierovými košíčkami. Hrušku ošúpeme a nakrájame na menšie kocky.

2. Zmiešame si všetky suché suroviny, čiže múku, prášok do pečiva, oba druhy cukru a zázvor. V krčahu alebo miske metličkou rozšľaháme zmes tekutých surovín, čiže: kyslá smotana, olej, med a vajcia. Tekuté suroviny prilejeme k suchým a premiešame.

3. Nazáver prisypeme do cesta ešte nakrájanú hrušku a ešte raz všetko zmiešame. Cesto rozdelíme lyžicou do košíčkov. Potom každú mufinku posypeme 1/2 ČL hnedého cukru. Nazáver dáme mufinky piecť na 20 minút.

9 komentárov:

  1. hmm,tie musia byt paradne...!!!!!a tie nozickove kosicky su roztomile:)viem si predstavit,ako darcek potesil:)
    (mauka)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka, skus nabuduce pouziť cerstvy zazvor, cca 3 cm kusok, pripadne viac ci menej, podla toho ako mas zazvor rada. S certvym zazvorom su ovela zazvorovejsie. Inak, toto su jedny z mojich najoblubenejsich mafinov, robievam ich pravidelne, ale vzdy len z cerstveho zazvoru ;)
    tot moja verzia: http://www.food4fun.sk/stranky/november2009.html#hruskovozazvorovemafiny

    a tie kosicky su total coool ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Andrea: Jeej ja som si ani nevsimla na tvojej stranke, ze aj ty si ich uz piekla:-) Ak mam byt uprimna, tiez som rozmyslala ci dat cerstvy zazvor, dokonca som ho aj mala doma ale nevedela som, ze kolko ho treba dat (lebo ked to clovek presvihne so zazvorom, je to az nejedle), tak som ze nejdem riskovat, ze prvy pokus urobim presne podla receptu. Ale vidim ze ty mas mierku, tak nabuduce to urobim podla tvojho receptu!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka, 3 cm kusok je tak akurat ;) vyskusaj. a myslim, ze v tomto recepte "prehnanie" az tak nehrozi, lebo sladká hruska vsetko pekne vykompenzuje ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. no inak ano, nielen sladka hruska. celkovo do nich ide dost vela cukru, to je ale cela Nigella :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tak i já přidávám lehce opožděný:-) komentář...mufinky jsou naprosto úžasné, vláčné, s krustičkou z hnědého cukru na povrchu..no prostě mňam. A dala jsem čerstvý zázvor, jak radila Andrea v komentářích.
    Jinak Aneto díky za skvělé recepty, nedávno jsem podle Vás pekla dort..no nakonec jsem poslechla vaši radu a nepolévala čokoláidou ten mrkvový, ale upekla čokoládový s mascarpone..a udělala jsem dobře:-) No a naprosto osudovou záležitostí je slaný koláč s fetou, olivami a cibulí:-) Ať se Vám daří a už se těším na další skvělé recepty!
    Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Petra dakujem, je to od teba velmi mile! Som rada, ze sa ti moj blog tak paci;-)

      Odstrániť
  7. Díky moc za recept. Vyzkoušela jsem a jsou úžasně dobré, jen jsem to pekla na míň stupnů, takže jsou vlhčí. Zázvor jsem dala čerstvý a jsou krásně voňavé.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!