štvrtok 5. júla 2012

Cícerové karí s dúhovým mangoldom

Na záhrade máme krásnu úrodu mangoldu dúhových farieb. Keď som si na Internete hľadala zaujímavé recepty, všimla som si, že sa veľmi často pridáva do karí spolu s cícerom. A je to naozaj parádna kombinácia. Toto je jedlo, ku ktorému sa budem ešte určite často vracať. 

Ak aj vy máte plnú záhradu mangoldu a potrebujete inšpiráciu, že čo s ním, vyskúšajte napríklad tento recept na zelený smoothie alebo na sexi "hemendex" s dúhovým mangoldom a jarnou cibuľkou.
_________________________________________
Ingrediencie:
- 2 PL oleja
- 1 ČL mletej rímskej rasce
- 2 ČL mletého koriandru
- 1 ČL kurkumy
- 1 nadrobno nasekaná čili paprička
- 1 veľká cibuľa, nadrobno nasekaná
- 3 strúčiky cesnaku, nasekané
- 6 cm kúsok zázvoru, ošúpaný a nastrúhaný najemno
- 3 paradajky, nakrájané na kocky
- 1 konzerva lúpaných nasekaných paradajok alebo paradajkového pyré
- 1 malinká konzerva kokosového mlieka (t.j. asi 150 ml)
- 15-20 stoniek mangoldu aj s listami (môžete nahradiť špenátom)
- šťava z polovice citróna
- 200 g suchého cíceru alebo 2 konzervy sterilizovaného
- soľ

Ak používate suchý cícer, najprv ho vopred namočte cez noc. Na druhý deň ho uvarte v NOVEJ vode a bez soli cca 20-30 minút domäkka. 

Vo veľkej a hlbokej panvici zohrejte olej a opečte na ňom pár sekúnd rímsku rascu, koriander, kurkumu a čili. Hneď prisypte nasekanú cibuľu a cesnak a opekajte do zmäknutia. 

Potom pridajte nastrúhaný zázvor, nakrájané paradajky, konzervu paradajok, kokosové mlieko a dobre premiešajte. Mangoldové stonky odrežte od listovej časti. Stonky nakrájajte na 1-2 cm dlhé kúsky (záleží od hrúbky stoniek) a pridajte ich do panvice k ostatným ingredienciám. Nechajte variť cca 5 minút, kým nebudú stonky uvarené. Zatiaľ na široké pruhy nakrájajte listovú časť mangoldu. Keď sú stonky už mäkké, prisypte aj listovú časť, varte cca 1 minútu a na záver pridajte cícer a citrónovú šťavu. Nechajte karí variť asi ešte 1 minútu a dosoľte ho podľa potreby. 

Podávajte ihneď alebo ho ideálne nechajte aspoň hodinu postáť.

1 komentár:

  1. -Anetka, co recept to skvost...ta kombinacia mangoldu s cicerom a paradajkami musi byt uuzasne dobra...dakujem za dobry tip na dnesnu veceru :)
    -inac mangold je nas rodinny favorit...vysievam ho postupne aj na trikrat...vyborny je pridany k varenym zemiakom ako priloha k masu alebo rybe...alebo len tak s kefirom...

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!