Toto sú hebučké a voňavé perníkové orechové koláčiky plnené slivkovým lekvárom, potreté pomarančovým krémom a ozdobené skaramelizovaným vlašským orechom. Máločo vie urobiť Vianoce takými krásnymi.
Tieto cupcakes som piekla ako jedny z troch vianočných cupcakes. Určite vás nadchnú aj recepty na zvyšné dva druhy: malinovo-kokosové a čokoládovo-karamelové cupcakes.
__________________________________
Recept na 15 ks
Perníkové cesto:
- 50
g kryštálového cukru
- 100
ml vody
- 3
vajcia
- 100
g práškového cukru
- 50
ml oleja
- 125
g polohrubej múky
- polovica
kypriaceho prášku do perníka
- 50
g nasekaných orechov
1. Kryštálový
cukor upálime na karamel a zalejeme vodou. Varíme do rozpustenia
a necháme vychladnúť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
2. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu s práškovým cukrom. Potom pridáme karamel, olej, múku, kypriaci prášok do perníka a dobre smiešame. V nádobe bokom vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne ho vmiešame varechou spolu s orechami do zvyšného cesta.
3. Papierové košíčky vložíme do dierok v muffinovom plechu a naplníme ich cestom do troch štvrtín. Pečieme 15-20 minút. Zvyšné cesto, ktoré sa nám nevmestilo do prvej dávky košíčkov, dáme zatiaľ do chladničky. Po upečení prvej dávky horúce koláčiky opatrne vyberieme, nové papierové košíčky naplníme zvyškom cesta a dáme do rúry.
2. Žĺtky vyšľaháme do peny spolu s práškovým cukrom. Potom pridáme karamel, olej, múku, kypriaci prášok do perníka a dobre smiešame. V nádobe bokom vyšľaháme sneh z bielkov a opatrne ho vmiešame varechou spolu s orechami do zvyšného cesta.
3. Papierové košíčky vložíme do dierok v muffinovom plechu a naplníme ich cestom do troch štvrtín. Pečieme 15-20 minút. Zvyšné cesto, ktoré sa nám nevmestilo do prvej dávky košíčkov, dáme zatiaľ do chladničky. Po upečení prvej dávky horúce koláčiky opatrne vyberieme, nové papierové košíčky naplníme zvyškom cesta a dáme do rúry.
Slivková náplň:
- slivkový lekvár, odporúčam tento nemecký, má úžasnú klinčekovú chuť
Pomarančový krém:
- 225
g krémového syra, mascarpone alebo philadelphie
- 55
g zmäknutého masla
- 110
g práškového cukru
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
4. Mixérom
zmiešame tvaroh/ricottu/mascarpone s maslom, potom pridáme kôru a cukor a znova všetko dohladka spojíme.
Dokončenie:
5. Do každého vychladnutého čokoládového koláčika vyrežte malý kužeľovitý otvor. Do každej dierky dajte 1 lyžičku lekváru a otvor uzavrite kužeľom cesta. Potom na každý koláčik nastriekajte pomarančový krém pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete každý koláčik aj ozdobiť tak ako ja - vlašským orechom v skaramelizovanom cukre.
Všechny cupcakes jsou super, mně se nejvíc líbí ty růžové a vypadá to na super kombinaci a máš je i moc hezky nazdobený, palec nahoru! :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem veronika!!! :-)
Odstrániť