štvrtok 13. júna 2013

Pomarančový raňajkový koláčik

Normálne by som to nazvala bábovkou, keby som mala bábovkovú formu. Alebo sladkým raňajkovým bochníkom, keby som mala podlhovastú formu. Podstatné je ale to, že je to skvelý koláčik, ideálny ku káve. A pri jeho pečení prevoniate celý dom! 

Ja osobne som odporca bábovkoidných koláčov, ktoré sú len zo samotného cesta, lebo ich považujem za málo sexy. Chcela som však urobiť radosť señorovi, lebo on ich miluje a pripomínajú mu detstvo. A po upečení a ochutnaní so sklonenou hlavou priznávam, že veľmi chutí aj mne. Už frflať nebudem, sľubujem.

________________________________________
recept z Donna Hay Magazine
Ingrediencie:
- 125 g zmäknutého masla
- 162 g kryštálového cukru
- 2 vajcia
- 225 g polohrubej múky
- 1 a štvrť čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1 polievková lyžica mlieka
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- 4 polievkové lyžice pomarančovej šťavy
Poleva:
- 80 g práškového cukru
- cca 2 polievkocé lyžice pomarančovej šťavy
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča


1. Predhrejte rúru na 180 stupňov. Bábovkovú formu alebo podlhovastú formu na chlebík (20x10 cm) alebo kruhovú formu o priemere 18 cm vymažte maslom. Múkou vysypte len dno formy.

2. V mise vyšľahajte maslo s cukrom do peny, postupne pridávajte vajcia a stále šľahajte. Na dva krát preosejte do misy múku a prášok do pečiva a stále šľahajte. Na záver pridajte pomarančovú kôru, šťavu a mlieko a ešte minútu šľahajte, kým bude cesto krásne spojené. Cesto dajte do pripravenej formy a pečte cca 40 minút, kým z neho nevytiahnete čistú špajdľu.

3. Upečený koláč nechajte vychladnúť a až potom ho vyklopte z formy.

4. Na polevu zmiešajte metličkou cukor s pomarančovou kôrou a šťavou, aby vám vznikla hustá pasta. Ak treba, pridajte ešte opatrne trošku pomarančovej šťavy. Hotovú pastu rozotrite po povrchnu koláča.

22 komentárov:

  1. Tak tenhle bych si nechala na snídani taky líbit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. wau. pomerančový jsem ještě nikdy nezkoušela, určitě je to dobrota. A s tou polevou najednou vypadá tak nějak víc sexy ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak teď jsem dopekla a je to vážně strašně dobré :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Anetka, vyzerá skvele a chutil určite ešte lepšie :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj Anetka
    Tak uz sa mi pecie v trube. Pridala som aj bielu cokoladu. Zboznujem kombinaciu pomarancov s bielou coko odkedy som piekla trubicky s pomarancovym mascarpone kremom namacane v bielej coko. No mnam.
    Uz sa na tenot kolacik velmi tesim. Je to neskutocne lahucke a voni bozsky.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj, Anet,
    dnes som robila tento recept do bábovkovej formy, to ale už do budúcna neurobím, taký divný tvar to chytilo. Ale zase to bolo moje prvé pečenie v tejto forme, možno tak vyzerajú všetky bábovky, neviem, doma sme ich nerobievali. Nabudúce skúsim chlebíkovú formu, v tej to isto bude vyzerať lepšie.
    No ale chuťovo to je niečo neskutočne mňamavé, famózne a geniálne, mňaaaam. Nenormálne úžasné. Nechcem prestať písať superlatívy, lebo si ich všetky tá bábovka zaslúži. Nabudúce do toho skúsim šupnúť ešte čokoládové kúsky, milujem kombináciu čoko-pomaranč. A to sa potom za tým asi zabijem. Ďakujem za recept.
    Dominika

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Budúci týždeň určite pečiem :) cez víkend prídu na návštevu rodičia :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Super! Potom daj vedieť, či chutilo ;-)

      Odstrániť
    2. otec si ho nešiel vynachváliť :) že ho musím určite upiecť aj keď prídu v lete :) a dnes ráno mi volala mama, že si dal na raňajky 4 kúsky! :D

      Odstrániť
    3. to ma nesmierne teší! O:-)

      Odstrániť
    4. otec ešte stále nevie zabudnúť na tento tvoj chlebík :-D aj dnes som dostala otázku, že či mu ho určite upečiem keď prídu na návštevu :-)

      Odstrániť
    5. To je úžasné, že ten koláč urobil taký dojem! ;-)

      Odstrániť
    6. To teda robí :-) stretávame s párkrát do roka, ale chlebík musí byť vždy ;-)

      Odstrániť
  8. uzasny kolacik :) uz som ho robila na viacero sposobov aj ako mramorovu babovku s orechami a dnes s citronovou korou :) famozny opat :)

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Dobry den, prosim ja som tento recept skusala niekolkokrat ale cesto mam vzdy tuhe a tazke. To maslo ma byt tak zmaknute ze vytiahnute z chladnicky alebo roztopene ze zohriate? Kolacik je inak chutovo vyborny, len ta konzistencia mi vadi trosku :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!