nedeľa 24. mája 2015

Hovädzie teriyaki s pomarančom

Inšpiráciu na tento recept som našla v riadne starom Apetite. Trošku som ho však upravila a tu vám ponúkam moju verziu. Je to naozaj rýchlovka a neskutočne sme si pochutili!

Ako prílohu môžete použiť ryžu alebo ryžové rezance. Ak chcete i zeleninovú prílohu, odporúčam napríklad tento feniklovo-redkvičkovo-uhorkový šalát s pikantným zázvorovým dresingom alebo ázijskú čalamádu.


_________________________________________
Ingrediencie:
- 500 g hovädzej roštenky alebo falošnej sviečkovej, nakrájanej na prúžky
- 4 PL rastlinného oleja
- 1 strúčik cesnaku
- nastrúhaný kúsok zázvoru o veľkosti palca, prípadne 1 ČL sušeného mletého zázvoru
- čili podľa chuti
- 2 biopomaranče
- 2 PL kukuričného škrobu (maizeny)
- 250 ml hovädzieho vývaru, vychladnutého
- 60 ml sójovej omáčky
- 1 zarovnaná PL cukru
- 40 ml ryžového octa alebo 60 ml ryžového vína
- ryžové rezance alebo ryža ako príloha

1. Cesnak prelisujte. Zázvor očistite a nastrúhajte najemno. Nastrúhajte kôru z pomarančov. Potom z oboch pomarančov vyfiletujte pomarančové mesiačiky. Časť z nich si môžete ponechať na ozdobu. Avšak väčšinu pomarančových mesiačikov nakrájajte na drobnejšie kúsky. Spolu so šťavou, ktorá vám pri tom vznikne, a nastrúhanou pomarančovou kôrou dajte nakrájané mesiačky do misky bokom. 

2. V hlbšej miske dobre zmiešajte lyžicou hovädzí vývar s kukuričným škrobom. Potom pridajte nakrájané kúsky pomaranča s kôrou, sójovú omáčku, cukor a ocot/ryžové víno. 

3. Prichystajte si ryžu alebo všetko potrebné na ryžové rezance, aby boli hotové súčasne s omáčkou.

4. Rozohrejte panvicu a na 2-3 várky v nej postupne na lyžici oleja poopekajte rezančeky hovädzieho. Hotové mäso odkladajte bokom.

5. Keď opečiete aj poslednú várku, do panvice dajte lyžicu oleja a minútu na ňom opekajte prelisovaný cesnak, zázvor a čili. Pridajte mäso a prilejte zmes pomaranča a ochucovadiel. Stále miešajte a pozorujte, ako omáčka vďaka škrobu hustne. Ak máte pocit, že je málo hustá, v troške vody si ešte rozmiešajte lyžicu škrobu a za stáleho miešania ho pridajte. Celkovo však omáčku varte len minútu. 

6. Podávajte ryžu/rezance s hovädzím v pomarančovej teriyaki omáčke. Ak chcete, ozdobte porcie mesiačikmi pomaranča. 

3 komentáre:

  1. :). Anetka ja ta skrátka za takéto recepty zboznujem. Urcite ti este tento tyzden napisem ake to bolo :).
    Inak chcela som sa ta spytat vacsinou v receptoch na teriyaki (ryby) je aj ryzove vino. Skusala si niekedy spravit teriyaki omacku aj s ryzovim vinom?
    Dik

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Máš úplnú pravdu, v pôvodnom recepte dokonca i bolo ryžové víno, ale ja ho často nahradzujem menším množstvom octa, lebo ryžové víno doma nemávam. Dopísala som teraz do receptu aj tú možnosť s vínom, aby to bolo kompletné ;-)

      Odstrániť
    2. Skvele cize sa tym nemusim trapit pokial mam ryzovy ocot :).
      Dik

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!