pondelok 17. októbra 2011

♥Tekvicová polievka s parmezánom♥

Táto dokonalá polievka je balzam na dušu. Môžete si ju dať s parmezánom...
... alebo len tak:-)
Ja viem, ďalšia tekvicová polievka. Na všetkých food blogoch sa s nimi roztrhlo vrece. Ale dávam ju sem preto, lebo som si ňou úplne istá, pretože chutí úplne božsky. Teším sa, ako si ju tento týždeň uvarím znova.


Recept na túto polievku je z knihy od Marcela Ihnačáka Radosť variť. Vyskúšala som z nej viacero fantastických receptov, napríklad tento absolútne ohurujúci gravlaxdokonalú cuketovú polievkusorbet z čiernych ríbezlí a mäty, a tiež restované slivky s vanilkou a červeným vínom,  Zatiaľ túto kuchársku knihu hodnotím na jednotku!
______________________________
Ingrediencie:
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 3 PL olivového oleja
- cca 15 lístkov šalvie (ak sú malé, dajte aj viac)
- 1 kg žltej maslovej tekvice (t.j. cca 2 ks)
- 200 g zemiakov
- čerstvo mleté čierne korenie a soľ
- 1,5 l zohriateho kuracieho vývaru
- 50 g parmezánu

1. Pripravíme si tekvicu a zemiaky. Tekvicu ošúpeme, vydlabeme semienka a tekvicu nakrájame na kocky. Zemiaky tiež ošúpeme a nakrájame na kocky. Cibuľu aj cesnak nakrájame nadrobno.

2. Vo väčšom hrnci rozohrejeme olej a pridáme cibuľu a cesnak, ktoré necháme zozlatnúť. Potom pridáme šalviu, tekvicu a zemiaky. Všetko premiešame a pridáme korenie a soľ. Prilejeme vývar a necháme variť minimálne 30 minút, kým sa zelenina nezačne rozvárať.

3. Potom polievku ešte dochutíme korením a soľou, odstavíme z ohňa a polievku zmixujeme ponorným mixérom. Podávame s parmezánom, prípadne ešte pofŕkame olivovým olejom.

25 komentárov:

  1. Tá polievka je veru perfektna, ja som ju varila niekedy minulu zimu. Vidim, ze ty si ju rozmixovala dohladka, marcel ju nechal tak nahrubo... mne veru tiez velmi chutila a naj bola ta vyprazana salvia ;)A co sa tyka MArcelovej knihe, patri k mojej top trojke ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Mnaaam, ked vidim tu kopu parmezanu, hned by som si to cele vypila:-). Ja uz vsetky kremove polievky robim na takomto zaklade so zemiakom a su super, urcite aj tato, Ja si ju pre seba v ramci dietky robim bez zemiaku. A salviu som este neskusala, tak nabuduce, musim zakupit!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Adusha: ano, on ju nemixoval, ale mne to prislo byt take divne, myslim, ze rozmixovanim posobi viac friendly:-D
    vyprazanu salviu som sa aj ja pokusila robit, ale neuspesne, skoncila v kosi:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. lucka, urcite vyskusaj, je to bomba!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, aj mne to prislo divne, ale skusila som to. Teda, presnejšie, ja som ju nemixovala ale iba roztlačila pučiakom na zemiaky. Bolo to vcelku zaujímavé, ale máš pravdu, rozmixovaná do krémová je vzhľadnejšia ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. anet, vidim, ze tiez ficis na marcelovi ihnacakovi :-) ja som si ho kupila len nedavno (v podstate si ma inspirovala ty) a tiez sa prave chystam na tuto polievku. a ked uz budem mat doma tekvicu, vyskusam aj ten brokolicovo - tekvicovy salat, neviem si tu kombinaciu zatial predstavit, tak uvidime :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Anet mňam, ja si ju robievam, ale bez šalvie, naposledy som ju uvarila k nedeľnému obedu, manžel ju zjedol, ja ju milujem, syn nefrflal, čo sa čudujem , zato naša podarená dcéra sa posťažovala svokre, akú odpornú polievku som robila a ona bola potom celý deň hladná.TSS

    OdpovedaťOdstrániť
  8. juuuj, to musi byt fajnotka, ja som sa k tekvici este tento rok nedostala velmi, ale neda mi to pokoj stale viac, ked vidim taketo uzasne jedla :)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. boože, mňam, hneď som na ňu dostala chuť, Anetka :) zajtra si ju asi dáááme :) ďakujem:))

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Tekvice nikdy nie je dosť! Najmä v tomto období!

    OdpovedaťOdstrániť
  11. andrejka: ano, po tom salate som tiez pokukovala, tiez by som ho rada vyskusala:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. tina24: no pekne:-D tvoja dcera je pekne sidlo:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  13. marysity: :-)))) urcite vyskusaj kym je sezona!

    OdpovedaťOdstrániť
  14. andurejka: super! potom napis ci chutila!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Krása! Když jsem teď polévku dělala, tak parmazán doma nebyl, tak bude muset být asi další pokus :))

    OdpovedaťOdstrániť
  16. polievka je super aj bez parmezanu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. práve ju obedujem a musím povedať, že recept je fakt geniálny, pretože som mala veľmi divnú tekvicu, ktorá sa ani náhodou nedala nazvať "maslová", dokonca som ju musela aj trocha upiecť, pretože vôbec nešla ošúpať a polievka je aj napriek tomu skvelá!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. :-DDDDDDDD to som rada, ze to stalo za to, aj ked si sa s tym musela tak potrapit

    OdpovedaťOdstrániť
  19. polievocka (nahodne vyguglena) bola super, vyskusam aj dalsie recety! dakujem
    janka

    OdpovedaťOdstrániť
  20. odposúčam ešte s original kurbiskernol...tekvicovy olej,perfektne sa zvyrazni chut :) a nezabudnut na tekvicove semienka na vrch spolu s olejom :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. tekvicovy olej poznam a aj mam doma, je to paradna vec! a tekvicovu polievku jedavam aj s prazenymi solenymi tekvicovymi jadierkami a je to naozaj dobrota, mas pravdu ;-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!