Ďalšia dobrota z knihy od Marcela Ihnačáka Radosť variť. Toto je naozaj radosť variť, lebo slivková omáčka je hotová raz dva a efekt je obrovský. Môžete ju jesť horúcu aj studenú, so zmrzlinou alebo len tak:-) A potom môžete dopiť ten zvyšok vína, čo vám pri varení ostane:-)
_____________________________________Ingrediencie:
- 600 g sliviek
- 80 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 1 vanilkový lusk
- 200 ml červeného vína
Slivky prekrojíme napoly a vyberieme kôstky. Do panvice dáme maslo, počkáme kým sa roztopí a potom pridáme cukor a na polovice pozdĺžne rozrezaný vanilkový lusk. Varíme, kým sa cukor nerozpustí na karamel. Dávajte pozor, aby vám cukor neprihorel! Potom pridajte slivky a krátko ich restujte tak minútu z každej strany (ak máte slivky zrelšie, opekajte ich ešte kratšie, nech ich nerozvaríte). Potom podlejte vínom a chvíľu povarte, nech zmes zhustne. Ak sa vám bude zdať, že slivky sú už dosť mäkké, hneď dajte panvicu preč z ohňa. Hotové slivky sú dobré zatepla aj zastudena. V chladničke zmes ešte o čosi viac stuhne. Podávajte s vanilkovou zmrzlinou.
zaujímavé;)škoda,že tento rok sa nám urodilo strááášne málo sliviek;(
OdpovedaťOdstrániťAnetka to vyzera byt na velku dobrotku. Nemam slivky, tak to neviem vyskusat:( Urcite by som si skvele pochutila lebo vsetko, co tam ide mam veelmi rada.
OdpovedaťOdstrániťsylvia: no, ja som si ich tiez kupila na trznici:-)
OdpovedaťOdstrániťadriana: ak sa dostanes k slivkam, vyskusaj, je to dobrota!
OdpovedaťOdstrániťNež jsme se přestěhovali, měli jsme jinou zahradu, kde rostly i švestky (slivky), bohužel teď už mám tak leda kompotované z minulých let :( Občas mi fakt chybí a zvlášť, když vidím tak skvěle vypadající recept! Anetko, děláš mi chutě :))
OdpovedaťOdstrániťTak toto urcite vyskúsam Anetka, vdaka za inspiraciu!!!
OdpovedaťOdstrániťŠvestky od tchyně ze zahrádky už začínají pomalu rodit, takže tuhle dobrotu určitě brzy spáchám, prootže to musí být opravdu veliká dobrota.
OdpovedaťOdstrániťJá mám moc ráda kombinaci opilých švestek a pěny z bílé čokolády - http://madlinakuchyne.blog.cz/1006/bila-cokoladova-pena-s-opilymi-svestkami
teraz po obede by bodol nejaky dezertik a tymto tvojim slivkam by som urcite neodolala Anetka :)
OdpovedaťOdstrániťtoto vyzerá naozaj chutne :)
OdpovedaťOdstrániťSuper, že som to tu objavil! Páči sa mi tento blog!
OdpovedaťOdstrániťP.S. Mimochodom, prečo nemáte na blogu odkaz na profil Google+. Nech to máte pekne pokope.:-)
Tisíckrát lepší kombinace, než v restauracích tak dávno "profláknuté" horké maliny :-( Švestky jsou úžasné úplně ve všech svých podobách a společně se skořicí a karamelovou zmrzlinou? Nemám slov! :-))) Anetko, krása!
OdpovedaťOdstrániťcatalina: aj my sme presne mali kedysi slivku, bola sice u susedov, ale to bola opustena luka, tak sme si tam chodili trhat:-D teraz je tam uz novy dom a slivku zrezali:-(
OdpovedaťOdstrániťArchaa:niet zac slavka;-)
OdpovedaťOdstrániťmadla: mnaam ten tvoj recept vyzera uuzasne!
OdpovedaťOdstrániťchocorrol: :-)))
OdpovedaťOdstrániťveruska: dakujem veruska:-)
OdpovedaťOdstrániťGabriel iGurman: dakujem za pochvalu;-) a planujem aj google+ akonahle ho naplno spustia, dakujem za tip!
OdpovedaťOdstrániťpapaja: dakujem za krasnu pochvalu;-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, je to fantastické, dala som do toho klinčeky a škoricu a servírovala s karamelovou zmrzlinou... :) ďakujem za recept, Barbora
OdpovedaťOdstrániťsom stastna,ze chutilo:-))
OdpovedaťOdstrániťTento recept ma velmi sklamal. Obrazok je fantasticky no je to cele presladene, slivky v tejto podobe a vanilkova zmrzlina k sebe nepasuju. Je mi to luto.
OdpovedaťOdstrániťto ma mrzi:-(
Odstrániť