To, že nejaké údenie na grile vôbec existuje, som sa dozvedela len nedávno. A potom oco náhodou objavil v Metre drevené štiepky na údenie. Tak sme sa pustili do toho. Je to niečo, čo ste ešte nejedeli. Absolútna delikatesa.
______________________________________________
Čo potrebujete:- gril s poklopom
- drevené uhlie alebo brikety
- drevené štiepky na údenie(nám sa ich podarilo kúpiť v Metre a boli z jabloňového dreva), bude vám ich treba pol kila až kilo
- kovové držiaky na grilovanie rýb alebo ryby pevne obviažte prírodným špagátom
- alobalové tácky na grilovanie
- osolené a okorené pstruhy naplnené petržlenovou vňaťou a polkolieskami citróna (alebo si ich prichystajte na váš obľúbený spôsob)
Drevené údené štiepky namočte na hodinu do studenej vody. Rozpáľte brikety alebo uhlie aby boli žeravé, ale aby nehoreli. Do kruhu okolo žeravých brikiet nasypte mokré údené štiepky. Ochutené pstruhy vložte do kovových držiakov a položte na alobalovú tácku a položte na grilovací rošt MIMO priameho žiarenia (viď obrázky vyššie). Alobalová tácka jednak zachytáva šťavu, ale aj zabraňuje tomu, aby sa pstruh skôr upiekol ako zaúdil. Gril zaklopte a úďte cca 20-30 minút z jednej strany a cca 20-20 minút z druhej strany.
Fiiiha, tak toto by som si dala a predlzila snad to leto, co niekde zmizlo! Fantasticke, ak niekde zozeniem tie udene stiepky, tak urcite skusam!
OdpovedaťOdstrániťTak toto vyzera byt hriesne dobre!!!! My mame pstruhy velmi radi, hlavne tie,ktore chyti moja polovicka, ked sa zadari ;o)))
OdpovedaťOdstrániťparadicka, uz len zohnat tie udene stiepky:) Peknu dovolenku
OdpovedaťOdstrániťsuhlasim..udene drevo na grilovanie nema chybu..tiez som mala tu cest ochutnat o mojho ocina:))
OdpovedaťOdstrániťlucia: kukni v metre alebo na internete!
OdpovedaťOdstrániťmarianna: jeeej to je super, take vlastnorucne ulovene musia chutit najlepsie!
OdpovedaťOdstrániťadriana: dakujem!
OdpovedaťOdstrániťmartina: bomboska uplna je to, presne tak!
OdpovedaťOdstrániťkozičky, nie nahodou štiepky na udenie?
OdpovedaťOdstrániť