pondelok 7. novembra 2011

Zapečené hrušky s ríbezľami a drobeničkou

Vydarený pokus o relatívne diétny a sezónny dezert. 
Ak drobeničku urobíte z pohánkových vločiek ako ja, tak potom už naozaj nemusíte mať žiadne výčitky svedomia. Ak vám je svedomie ukradnuté a chcete si užívať život, servírujte tento dezert s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

Tento jednoduchý a blbuvzdorný dezert urobíte za pár minút. Hrušky môžete nahradiť jablkami a čierne ríbezle zas čučoriedkami. Celý nákyp sa dá upiecť aj vo veľkom pekáči a každému naberiete porciu na tanierik alebo upečte mini porcie v miskách na suflé ako ja.

_____________________________________
Ingrediencie na 6 misiek na suflé (ak pečiete veľký nákyp v pekáči, urobte dvojnásobné množstvo):
- 3 hrušky (prípadne jablká)
- 200 g čiernych ríbezlí (prípadne čučoriedky)
- 2 PL hnedého cukru
Drobenička:
- 100 g ovsených alebo pohánkových vločiek
- 75 g hladkej múky
- 75 g zmäknutého masla
- 75 g hnedého cukru

1. Rúru predhrejte na 190 stupňov. Ošúpte hrušky/jablká a nakrájajte ich na kocky. Vsypte ich do panvice, pridajte 2 PL cukru a počkajte 2-3 minúty, kým jablká len trošku nezmäknú. Prisypte ríbezle a zohrievajte ešte jednu minútu. Ovocie rozdeľte do ohňovzdorných misiek na suflé alebo vsypte do pekáča.

2. Maslo vymieste s múkou. Pridajte vločky a cukor a zmes dokonale spojte. Drobeničku rozmrvte medzi prstami a posypte ňou ovocie.

3. Dajte piecť na 30-35 minút, kým drobenička nezozlatne neschrumkavie. Jedzte najlepšie ešte teplé a smelo aj s kopčekom vanilkovej zmrzliny.

10 komentárov:

  1. já tuhle dobrotu znám jako "crumble" a je to moje oblíbená záležitost! ovoce se dá použít jakékoliv, výborná je rebarbora, jahody, jablka, broskve, švestky, třešně, hrušky, mango...
    někdy se ovoce ani nemusí sladit, je sladké samo o sobě, může se ale promíchat s trochou solamylu, aby ta šťávička byla hustší, ochutit citronovou šťávou, limetkou... nebo dát pod ovoce ještě cukrářské piškoty (ty dlouhé), které tu šťávu nasáknou.

    drobenka se dá kombinovat s mandlema, oříškama, skořicí, čokoládou, nadrcenýma piškotama nebo sušenkama, zázvorem...

    možností jsou mraky a vždycky je to výborné :o) zdraví vidlička

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Krásný, a ta vanilková zmrzlina k tomu by byla fakt ideální :))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. vidlicka: ano, dobre viem, ze je to crumble. ale pokusala som sa to nejako prelozit, lebo sa snazim moj blog co najmenej zahlcovat anglickymi vyrazmi, aby bol blog blbuvzdorny pre vsetkych:-) co je vlastne trosku ironia, kedze studujem anglictinu, ze? :-D
    kazdopadne dakujem za hrbu novych napadov!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. anetko, já jsem vás nechtěla opravovat :o) a taky jsem proti přílišnému zahlcování našeho krásného jazyka (českého i slovenského) přílišnými anglismy, ale co si budeme povídat, třeba "muffin" je prostě lepší než buchta v košíčku, souhlasíte? jo, a vidím, že máme nejen stejnou alma mater, ale i obor, takže ještě jednou zdravím! vidlička

    OdpovedaťOdstrániť
  5. nie nieee v pohode, ja som sa neurazila ani nic!!!! :-D neber to vobec nijako negativne, prave naopak! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Jo tak to bych si hned dala :) Teď před Vánoci se takový lehký dezert hodí, pak už to bude samé tučné cukroví :D A tu krásnou vůni pečeného ovoce cítím až sem! Moc super recept, Anetko :) Jo a nechala jsem se inspirovat tvým uměleckým dílem - vánočním seznamem - udělala jsem takovou chudší variantu a už nám visí na ledničce (akorát tam zatím nikdo kromě mě žádný dárkový přání nenapsal :D).

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prázdné pohárky hovoří za vše :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. catalina: jeeej to je super, ze si urobila tiez taky zoznam:-))) neustale ich sekiruj nech tam nieco dopisu a uvidis, ze sa urcite k tomu dokopu:-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!