sobota 22. decembra 2012

Čokoládovo-karamelové vianočné cupcakes

Krásne a chuťovo dokonalé čokoládové koláčiky plnené čokoládovou náplňou, potreté karamelovým krémom a ozdobené marcipánovou vločkou! Vianoce by síce boli krásne aj bez takýchto cupcakes, ale netreba to riskovať.

Tieto cupcakes som piekla ako jedny z troch vianočných cupcakes. Určite vás nadchnú aj recepty na zvyšné dva druhy: perníkovo-pomarančové malinovo-kokosové.
_____________________________________
Recept na 12 ks
Čokoládové cesto:
115 g zmäknutého masla
200 g cukru
2 vajíčka o izbovej teplote
70 g holandského kakaa
130 g polohrubej múky
1/4 ČL soli
1/2 ČL kypriaceho prášku
1/2 ČL sódy bikarbóny
150 ml mlieka 
1 ČL vanilkového extraktu

1. Pred tým, ako sa pustíme do cesta si zapneme rúru na 180 stupňov. Najskôr vyšľaháme maslo s cukrom, potom postupne zašľaháme vajíčka a napokon na striedačku primiešavame suchú zmes (múka, kakao, sóda bikarbóna, kypriaci prášok, soľ) a tekutinu (mlieko, extrakt). Nakoniec cesto ešte chvíľu šľaháme na strednej rýchlosti. 

2. Papierové košíčky vložíme do dierok v plechu na muffiny a naplníme ich cestom do troch štvrtín. Pečieme cca 25 minút. Ak by vám ostalo nejaké zvyšné cesto, ktoré sa nám nevmestilo do prvej dávky košíčkov, dajte ho zatiaľ do chladničky. Po upečení prvej dávky horúce koláčiky opatrne vyberte, nové papierové košíčky naplňte zvyškom cesta a dajte do rúry.

Náplň:
- 150 g čokolády
- 110 ml smotany na šľahanie

3. Čokoládu nasekajte na malé kúsky. Smotanu nalejte do malého hrnca a priveďte k varu. Odstavte ju z ohňa a vsypte do nej čokoládu. Stále miešajte a za pár minút vám vznikne krásne homogénna zmes. Čokoládu nechajte aspoň hodinu tuhnúť.

Krém:
- 1/3 konzervy Salka karamel / dulce de leche / alebo si kúpte obyčajné sladené kondenzované mlieko v plechovke a varte ju 3 hodiny vo vode a nechajte vychladnúť
- 80 g mascarpone

4. Skaramelizované kondenzované mlieko vymiešajte s mascarpone pomocou elektrického mixéra.

Dokončenie:
5. Do každého vychladnutého čokoládového koláčika vyrežte malý kužeľovitý otvor. Lyžičkou môžete aj trochu vydlabať ešte cca 2 ČL cesta. Diery vyplňte čokoládovou náplňou a otvor uzavrite kužeľom cesta. Naplnené cupcakes nechajte v chladničke (najlepšie cez noc), kým v nich čokoládová náplň nestuhne. Potom každý koláčik natrite karamelovým krémom. 

6. Môžete každý koláčik aj ozdobiť tak ako ja - vločkou z marcipánu: marcipán si rozvaľkáte natenko medzi dvoma fóliami a pomocou formičky z neho povykrajujete vločky. Každú vločku môžete ešte aj posypať zlatými guľôčkami na zdobenie koláčov a guľôčky trošku popritláčajte prstami.

8 komentárov:

  1. Nádherný ! Toto je dokonalý cupcake, všetko čo mám najradšej (marcipán! karamel! čokoláda!) aj ostatné vyzerajú super. Ale tento..môj favorit!

    Basha

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jé, super recept. Musím vyzkoušet :) (už jen při pohledu na fotku se mi sbíhají sliny)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Recept som skusala uz dvakrat / na cesto / prave z blogu Poppy a akosi sa mi nedaria... dost sa rozpadavaju a cesto je dost horke. Ona uvadza jedno vajicko, moze to byt preto? :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jen je vidim a hned bych je slupla. Ta struktura plus ten karamel na me pusobi neuveritelne magneticky ;-) A pak mam zhubnout :D

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka....sú perfektné.... robila som ich na Silvestra z trojitej dávky a ušiel sa mi len jeden :))))) takže každému chutili a ja ďakujem za receptík, opäť si nesklamala :D

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Najlepšie na svete!!!!!!!!!!! Rozplývajú sa na jazyku :) Ak je tu aj recept na takéto isté cesto, len biele, daj echo :)) Ďakujem:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To ma teší :-)

      Nie, recept na biele cesto nemám, ale teoreticky by to malo fungovať tak, že sa len množstvo kakaa v tomto hnedom nahradí múkou.

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!