sobota 22. decembra 2012

Malinovo-kokosové cupcakes

Toto sú rozprávkové princeznovské kokosové koláčiky plnené domácim malinovým džemom a ozdobené malinovým krémom:-) Aj keď krém vyzerá až gýčovo dokonale ružový, je naozaj len z malín a masla a neobsahuje žiadne farbivo. Kebyže mám 5 rokov, asi sa z tých koláčikov ja aj moja Barbie zbláznime od radosti.

Tieto cupcakes som piekla ako jedny z troch vianočných cupcakes. Určite vás nadchnú aj recepty na zvyšné dva druhy: perníkovo-pomarančové a čokoládovo-karamelové cupcakes.
_____________________________________
Recept na 18 ks
Kokosové cesto:
- 130 g hladkej múky
- 1 a 3/4 ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 150 g + 20 g kryštálového cukru
- 5 vajec
- 60 ml vody
- 60 ml rastlinného oleja
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 7 PL strúhaného sušeného kokosu

1. Rúru predhrejeme na 160 stupňov. Plech na muffiny (na 12 kusov) vyložíme papierovými košíčkami. V miske zmiešajte múku, prášok do pečiva a soľ a odložte zatiaľ bokom. Žĺtky vyšľahajte vo veľkej mise so 150 g cukru do peny.

2. Pridajte olej, vodu a vanilkový extrakt a dobre ešte raz prešľahajte. Pridajte zmes múky, soli a prášku do pečiva a kokosu a všetko spojte pomocou mixéra. 

3. V menšej nádobe si zvlášť vyšľahajte bielky. Keď sú bielky vyšľahané dotuha, prisypte 20 g cukru a opäť šľahajte, kým bielky nie sú opäť úplne tuhé. Tretinu bielkov pridajte do cesta a zmiešajte mixérom. Napokon pridajte do cesta všetky zvyšné bielky. Všetko už len jemne a zľahka premiešajte lopatkou alebo varechou.

4. Cestom naplňte papierové košíčky a pečte cca 15-20 minút. Zvyšné cesto, ktoré sa nám nevmestilo do prvej dávky košíčkov, dáme zatiaľ do chladničky. Po upečení prvej dávky horúce koláčiky opatrne vyberieme, nové papierové košíčky naplníme zvyškom cesta a dáme do rúry.

Náplň:
- čo najlepší malinový džem

Malinový krém:
- 1 a pol šálky malín
- práškový cukor podľa chuti
- kukuričný škrob podľa potreby 
- 200 g zmäknutého masla

5. Maliny rozmixujeme a prepasírujeme, aby sme z nich odstránili jadierka. Malinovú šťavu nalejeme do malého hrnca a privedieme k varu. V trošičke vody si bokom rozmiešame 1 lyžicu škrobu a za stáleho miešania ho prilejeme k malinám. Tento postup so škrobom opakujeme dovtedy, kým maliny nebudú mať hustú konzistenciu klasického mliečneho pudingu. Malinový puding necháme úplne vychladnúť. 

6. Maslo vymiešame s cca 4 lyžicami cukru. Potom postupne po lyžiciach pridávame vychladnutý malinový puding. Na záver ešte docukríme podľa potreby.

Dokončenie:
7. Do každého vychladnutého čokoládového koláčika vyrežte malý kužeľovitý otvor. Do každej dierky dajte 1 lyžičku džemu a otvor uzavrite kužeľom cesta. Potom na každý koláčik nastriekajte malinový krém pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete každý koláčik aj ozdobiť tak ako ja - striebornými cukrárskymi ozdobami.

3 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!