streda 19. decembra 2012

Šafránové risotto s krevetami

Podľa mňa je, vždy bolo a aj bude najlepšie risotto z lesných húb. Ale keďže život je príliš krásny a krátky, aby som varila donekonečna len to jedno, našla som si recept aj na takéto parádne šafránové. Robiť ho z krevetového vývaru a ozdobiť ho krevetami bol môj nápad a vyšlo to perfektne. Delikatesa.

__________________________________
Ingrediencie na 3 sýte porcie:
- 1 cibuľa
- olivový olej + 3 PL masla
- 350 g ryže na risotto
- 150 ml bieleho vína
- 1 veľká štipka šafránu (to množstvo, čo sa bežne predáva v jednom balíčku)
- 2 paradajky
- 1 l krevetového bujónu (nám sa podaril kúpiť na berlínskych vianočných trhoch), prípadne zeleninového
- soľ a čerstvo mleté čierne korenie
- 5 PL masla na vmiešanie na záver
- hoblinky parmezánu
- aspoň 10 kreviet

Paradajky zalejte vriacou vodou, po 2 minútach vodu zlejte, paradajky ochlaďte ľadovodou vodou, ošúpte ich a nakrájajte na kocky. Cibuľu nakrájajte nadrobno a opečte ju dozlata na oleji s maslom v kastróli alebo hlbokej panvici s hrubým dnom (aby vám risotto nepriháralo). Šafrán nasypte do misky a zalejte ho 1 PL vriacej vody. K cibuli potom prisypte ryžu a opekajte asi minútu. Vlejte víno a miešajte risotto, kým víno nevsiakne. Pridajte šafrán a miešajte ešte ďalšiu minútu. Potom postupne prilievajte po naberačke bujónu, stále miešajte a počkajte, kým vývar vsiakne a až potom pridajte ďalšiu naberačku. Takto postupne prilievajte vývar a varte risotto, až kým ryža nebude uvarená. Po pätnástich minútach varenia ryže pridajte na kocky nakrájané paradajky. Hotové risotto ešte dochuťte korením a soľou. 

Počas varenia risotta posypte krevety soľou a korením a opečte ich na troške olivového oleja z každej strany po 2 minúty. 

Risotto rozdeľte na porcie a každú ozdobte parmezánom a krevetami.

4 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!