sobota 28. februára 2015

Morčacia rolka so sušenými paradajkami a krúpotom

Táto pečená močacia rolka s krúpotom a olivovým maslom je skvelým tipom na Veľkú noc alebo na ktorúkoľvek nedeľu. Olivové maslo, ktoré si pripravíte podľa tohto receptu, k nej môžete i nemusíte servírovať, ale rozhodne odporúčam k jedlu prichystať i nejaký fajn šalát. Ako vidíte na najspodnejšom obrázku, ja som pripravila jednoduchý feniklový s citrónovou šťavou:
______________________________________
Pečené morčacie stehno:
- 1 vrchné morčacie stehno, vykostené
- 2 PL dijonskej horčice
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 3 PL nasekaného čerstvého rozmarínu
- 15 lístkov čerstvej bazalky (nemusí byť)
- 8 strúčikov cesnaku; 3 prelisované a 5 celých aj so šupkou
- 6 kúskov sušených paradajok
- 4 PL olivového oleja
- 250 ml dobrého bieleho vína
- prírodný špagát na zviazanie rolky

1. Mäso umyte, osušte a položte si ho na dosku kožou dole. Otvorte ho "na knihu"/"na motýlika", aby ste zväčšili jeho povrch. Ak nemáte predstavu o čom hovorím, pozrite si toto video, kde to krásne predvádzajú síce s jahňacím stehnom, ale s morčacím je to v praxi to isté.

2. "Roztvorené" mäso rovnomerne potrite dijonskou horčicou, osoľte, okoreňte, posypte rozmarínom, bazalkou a 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku. Rovnomerne poukladajte na mäso aj sušené paradajky. Mäso zrolujte a dobre zviažte špagátom do rovnako vysokej i širokej rolky, aby sa mäso prepieklo rovnomerne. Rolku ešte i zvonka rovnomerne osoľte a okoreňte.

3. Olivový olej nalejte do pekáča a rozpáľte ho na strednom ohni na sporáku. Zo všetkých strán na ňom opečte mäso, len aby sa zatiahlo. Zložte z ohňa, pridajte zvyšný cesnak aj so šupkou, podlejte mäso vínom a zakrytý pekáč vložte do rúry rozohriatej na 180 stupňov na spodnú mriežku a pečte zakryté, kým nebude prepečené a mäkké, t.j. cca 90 minút. Na záver pečte ešte 20 minút neodokryté, aby chytilo farbu a kôrku.
(Ak nemáte pekáč, ktorý môžete postaviť na sporák, tak mäso najskôr opečte na veľkej panvice a potom premiestniť do pekáča.)

4. Po dopečení mäso vyberte bokom. Upečené vnútro cesnakov vytlačte do omáčky a šupky vyhoďte. Omáčku si prichystajte na prípravu krúpota.

______________________________________
Krúpoto s citrónom, pórom a fazuľkami
- 2 PL masla + 2 PL olivového oleja
- 1 malý pór
- 1 a pol šálky jačmenných krúpov
- výpek z morčacej rolky + hydinový vývar podľa potreby (resp. ak tento recept idete robiť samostatne, tak použite iba hydinový vývar)
- kôra a šťava z 1 citróna
- 3 veľké hrste zelených fazuliek (nemusí byť)
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie

1. Vo hrnci s hrubým dnom alebo vo veľkej a hlbokej panvici rozohrejte maslo s olejom. Nakrájajte pór na menšie prúžky a opekajte ho asi 3 minúty. 

2. Poriadne premyte krúpy a pridajte ich k póru. Miešajte ďalšiu minútu. Prilejte výpek z morčacej rolky s pečenými cesnakmi a kôru a šťavu z citróna. Miešajte krúpy na nízkom ohni a keď krúpy nasajú tekutinu, postupne pridávajte po naberačke vývaru. Takto miešajte a priebežne dolievajte, kým krúpy nebudú takmer uvarené. Zatiaľ si nakrájajte zelené fazuľky na malé kolieska.

3. Zhruba tri minúty pre dovarením pridajte zelené fazuľky a všetko dokoreňte, prípadne i dosoľte. 

5 komentárov:

  1. ... vyzerá to super ... morčacie stehno mám rada (robím výborné pečené s jablkami, zázvorom a červenou cibuľou) a krúpy som ešte nejedla ... keď najbližšie kúpim tam vyskúšam ... ďakujem za ďalší výborný recept ... Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. jablkami, zázvorom a cibuľou? to znie absolútne fantasticky!!! nedáš recept? O:-)

      Odstrániť
  2. Tak toto vyzera az hriesne dobre! Mnam mnam. Vcera sme akurat marinadovali morku na dnesny obed. Skoda ze som nevidela tento recept, spravila by som ho.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak nabudúce ;-) Ale ďakujem za milý komentár ;-)

      Odstrániť
    2. Akurát sa mi už morka pečie v rúre. Už sa veľmi teším :).

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!