nedeľa 8. februára 2015

Špenátová polenta s hubami (ak odignorujete tú trošku slaninky, je to recept vhodný aj pre vegánov)

Veľmi nás nadchli jednoduché večere z polenty v kombinácii so zeleninou. Naposledy sme si nesmierne pochutnali na pečených paradajkách s grilovanou polentou a crème fraîche a teraz som chcela vyskúšať klasickú varenú polentu s hubami. Tento recept nie je žiadna novinka, na Internete nájdete milión jeho mutácií. V jednej z verzii naň dávali ešte aj stratené vajíčko. Ako vidíte na obrázku - vyskúšala som to i ja, ale myslím, že to nie je nutné. Celé jedlo je dosť sýte a zaujímavé aj bez neho. Ak by ste predsa len chceli pripraviť i vy stratené vajíčka, postup nájdete tu.

___________________________
(3 porcie)
Polenta:
- 4 šálky vody
- 1 ČL soli
- 1 šálka polenty
- kôra z 1 citróna (nemusí byť)
- 1 ČL nastrúhaného muškátového orieška
- 1 veľká PL masla (vegáni môžu maslo nahradiť alebo pokojne i úplne vynechať)
- 5 hrstí špenátových listov, prípadne môžete použiť i mrazený listový špenát (nie ten rozmixovaný)
Dusené huby:
- olivový olej
- 100 g slaniny
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g šampiňónov alebo iných čerstvých húb
- 1 ČL tymiánu
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- pár vetvičiek petržlenovej vňate

1 Najskôr si uvarte polentu v 4 šálkach vody a lyžičke soli. Ak neviete ako na to, skvele vám k tomu pomôže toto video. V zhruba polovici varenia polenty pridajte citrónovú kôru a muškátový oriešok. Nakrájajte špenát a odložte ho zatiaľ bokom.

2 Kým sa vám varí polenta, vo veľkej a hlbokej panvici rozohrejte olivový olej a opečte na ňom na malé kúsky nakrájanú slaninku. Po 3 minútach pridajte nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Miešajte a opekajte pri najsilnejšom plameni ďalšie 4 minúty. Pridajte šampiňóny nakrájané na hrubšie plátky, tymián, korenie a soľ. Prebiežne miešajte ďalších 5 minút. Hotové huby posypte petržlenovou vňaťou a odložte bokom.

3. Keď je polenta hotová, vsypte do nej špenát a pridajte tiež maslo. Dobre polentu miešajte zhruba 1 minútu potom odložte hrniec zo sporáka. Rozdeľte polentu na porcie. Na každú porciu polenty nasypte kôpku húb. Podávajte ihneď, kým polenta príliš nestuhne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!