sobota 21. februára 2015

Pečené citrónové kurča s quinoou a cviklovým jogurtom

Ak hľadáte nové inšpirácie na recepty z quinoy, môžete vyskúšať tento jednoduchý s pečeným kuraťom a jogurtovým dresingom s červenou repou. Ak máte chuť radšej na quniou vo vegetariánskom prevedení, odporúčam túto plnenú pečenú tekvicu.

________________________________________
Inšpirácia z BBC Good Food
Ingrediencie na 4 porcie:
- 4 celé kuracie stehná (s vrchnou i spodnou časťou)
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- bylinky ako tymián alebo rozmarín, alebo zmes provensálskych byliniek
- 2 cibule
- 2 mrkvy
- 3 citróny (1 na kurča, 1 na prílohu, 1 na jogurt)
- 4 PL olivového oleja alebo 3 PL masla
- 2 ČL medu
- 1 biely jogurt, ideálne grécky
- 1 buľva červenej repy, vopred uvarená
- hrsť nasekaného čerstvého kôpru
- 1 kopcovitá ČL dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvej petržlenovej vňate alebo bazalky
- 1 balíček syra feta (cca 150 g)
- 1 šálka quinoy, prípadne kuskusu
(Ako vidíte na fotkách, ja som nepoužila ani kôpor v cviklovom jogurte a ani fetu a čerstvé bylinky v quinoovom šaláte a dosť mi to tam chýbalo. Urobí to veľký rozdiel. Najmä tá slaná feta bude dobrý protipól k sladkastej chuti kuraťa, mrkvy a cibule. Nabudúce to tam určite pridám.)

1. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Kuracie stehná umyte, osušte a z oboch strán posypte soľou, korením a bylinkami. Očistite cibule a mrkvy. Každú cibuľu rozkrojte na 8 mesiačikov. Jeden citrón nakrájajte na plátky.

2. Do veľkého pekáča vložte na spodok celé očistené mrkvy. Na ne poukladajte ochutené kuracie stehná. Nasypte na ne kúsky cibule a rovnomerne pomedzi kurča porozkladajte kolieska citróna. Polejte celý objem pekáča olivovým olejom alebo rovnomerne rozmiestnite navrch kúsky masla. Pekáč zakryte vekom alebo hliníkovou fóliou a pečte na najnižšej mriežke, kým nebude kurča mäkké, čiže cca 80 minút.

3. Kým sa kurča pečie, pripravte si cviklový jogurt. Uvarenú cviklu zbavenú šupky nastrúhajte na hrubom strúhadle. Pridajte k nej jogurt, nasekaný kôpor, dijonsku horčicu, prelisovaný strúčik cesnaku a kôru z polovice citróna. Premiešajte a dochuťte prípadne soľou, korením alebo troškou citrónovej šťavy. Cviklový jogurt zatiaľ dajte do chladničky.

4. Pekáč vyberte. Teplotu v rúre zvýšte na 220 stupňov alebo nastavte funkciu grilu. Mriežku preložte pokiaľ možno čo najvyššie v rúre. Popolievajte kuracie stehná medom a odokryté pečte ešte cca 10-15 minút, kým kurča nezhnedne. 

5. Ak idete použiť ako prílohu quinou: Zatiaľ si dajte variť do rýchlovarnej kanvice aspoň liter vody. Quinou nasypte do sítka a prepláchnite ju vriacou vodou priamo z kanvice, čím ju zbavíte horkastej chuti. Potom dajte do hrnca variť aspoň 1 a pol litra "novej" vody, osoľte ju a varte v nej quinou domäkka, t.j. cca 15-20 minút. Uvarenú quinou sceďte a krátko prepláchnite tečúcou vodou. Nasypte ju do misky bokom. Z pekáča vyberte mrkvu, nakrájajte ju na kolieska a pridajte ju spolu s kúskami upečenej cibule do quinoy. Pridajte do qunioy aj 5-6 polievkových lyžíc výpeku z kuraťa, kôru z 1 citróna a šťavu z polovice citróna, nasekanú petržlenovú vňať/bazalku a rozdrobenú fetu.

Ak idete ako prílohu použiť kuskus: Zlejte z pekáča všetok výpek z kuraťa. Potrebujete ho 1 šálku, čiže cca 300 ml. Ak ho máte menej, dolejte zvyšok vodou alebo hydinovým vývarom. Pridajte kôru z 1 citróna a šťavu z polovice citróna. Priveďte ochutený výpek v malom hrnci k varu. Prisypte šálku kuskusu, hrniec zakryte pokrievkou a odložte hrniec hneď bokom zo sporáka. Po 5 minútach odokryte pokrievku a prekyprite kuskus vidličkou. Zmiešajte ho s na kolieska nakrájanou mrkvou, kúskami pečenej cibule, nasekanou petržlenovou vňaťou/bazalkou a rozdrobenou fetou.

7. Servírujte pečené kurča s quinoovým/kuskusovým šalátom a cvilovým jogurtom.

4 komentáre:

  1. vyzerá to super, určite skúsim :-) ale tá nemčina sa už tuším na tebe začína prejavovať: "3 citróny (1 pre kurča, 1 pre prílohu, 1 pre jogurt)". po slovensky sa to povie 1 NA kurča, 1 NA prílohu, atď.... prepáč, ale musela som, klalo mi to oči. andrea

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jezisikriste,,, ano :-((( Mas pravdu, idem to opravit. Dakujem za korekturu. Je to so mnou des :-((( Som anglictinarka uciaca sa dennodenne nemcinu a potom zo mna vychadzaju taketo hatlaniny :-D

      Odstrániť
  2. ten cviklový jogurt je úplne krásny, tá farba, parádny :-)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!