pondelok 18. mája 2015

Ázijská čalamáda inšpirovaná Vietnamom

Nezabudnite, že na mojom blogu práve prebieha giveaway!!! Kliknite sem, zapojte sa a vyhrajte jeden z troch darčekov!
V staršom čísle britského Jamie Magazine som natrafila recept na toto "asian pickle". Kimchi som už dojedla a môj veľký zaváraninový pohár zíval prázdnotou:-) Nakladanie zeleniny ma začalo veľmi baviť - zistila som, že je nesmierne praktické mať v chladničke už pripravenú zeleninu. A to nehovorím zdravotných benefitoch. 

Táto ázijská - nazvime to čalamáda - je inšpirovaná Vietnamom a skvele sa hodí napríklad do bánh mì sendvičov a samozrejme aj ako príloha k iným ázijským jedlám; napríklad týmto hovädzím rezančekom v teriyaki omáčke s ryžovými rezancami alebo ryžou. 



________________________________________
Ingrediencie:
- 1 uhorka
- 1 reďkovka daikon - taká tá dlhá biela :-)
- 3 mrkvy
- pár vetvičiek čerstvého koriandru (nemusí byť)
- 5 - 10 cm kúsok čerstvého zázvoru
- 300 ml vody
- 300 ml ryžového octa
- 1 ČL soli
- 3 PL cukru

1. Nakrájajte uhorku na polkolieska. Mrkvu a reďkovku očistite. Mrkvu nakrájajte na veľkosť zápaliek alebo z nej urobte stuhy pomocou škrabky na zemiaky, ako som to urobila i ja. Daikon nakrájajte na 2 mm hrubé plátky a potom na pruhy. Zeleninu s koriandrom navrstvite do sklenej fľaše alebo malého súdku.

2. Zázvor očistite a nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno. V malom hrnci priveďte k varu vodu, ocot, soľ a cukor a minútu varte. Pridajte zázvor a zalejte nálevom zeleninu vo fľaši. 

3. Skladujte čalamádu v chladničke. Prvý krát ju môžete jesť po 24 hodinách - vtedy by už mali byť chute dostatočne presiaknuté. Celkovo vydrží 1 mesiac.

2 komentáre:

  1. ahoj Anetka,

    chcem Ti napisat uz dlhsie, ze dakujem za zdielanie receptov s nami, velmi sa vzdy tesim, ked zverejnis akykolvek novy. Vyskusala som rozne sladke a potom azijsky ladene recepty. Nechcem ani pisat do giveaway, lebo som sa chystala Ti to napisat uz dlho nezistne teda.

    Aha a este sledujem Ta iba cez stranku, nemam fb.
    Tak nech sa Ti dari a dakujem:)

    K.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj K.,

      odpisujem až teraz, pretože som mala doma rodičov na návšteve na predĺžený víkend.
      Ďakujem za milý a nezištný :-DD komentár. Si veľmi zlatá! Cením si naozaj veľmi každú pozitívnu spätnú väzbu na blog O:-)

      Pekný zvyšok víkendu,
      Aneta

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!