Túto tortu som robila kamarátke k 21. narodeninám a mala obrovský úspech. Zjedli sme ju v priebehu jedného dňa. Krásne vyzerá a chutí božsky. A úplne najúžasnejší je ten svieži pomarančový puding medzi korpusmi!
recept z Apetitu s mojimi úpravami
Potrebujeme:
Korpus:
- 150 g hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- 150 g mletých mandlí
- 3 PL maku
- 3 veľké vajcia
- maslo na vymastenie formy
- 100 g krupicového cukru
Na pomarančový sirup:- 2 stredne veľké pomaranče v biokvalite
- 400 ml vody
- 350 g cukru
Na pomarančový krém:- 8 žĺtkov
- šťavu a nastrúhanú kôru z jedného veľkého pomaranča a jedného citrónu v biokvalite
- 100 g krupicového cukru
- 100 g masla
- 2 ČL prášku do pečiva
- 150 g mletých mandlí
- 3 PL maku
- 3 veľké vajcia
- maslo na vymastenie formy
- 100 g krupicového cukru
Na pomarančový sirup:- 2 stredne veľké pomaranče v biokvalite
- 400 ml vody
- 350 g cukru
Na pomarančový krém:- 8 žĺtkov
- šťavu a nastrúhanú kôru z jedného veľkého pomaranča a jedného citrónu v biokvalite
- 100 g krupicového cukru
- 100 g masla
1. Najprv si urobíme sirup. Pomaranče si nakrájame na polcentimentrové plátky.
2. Pomaranče, vodu a cukor dáme do kastrólika a varíme (ale len jemne, necháme len prebublávať) 20 minút, kým kôra nezosklovantie. Sirup necháme vychladnúť.
3. Tortovú formu o priemere 20 alebo 23 cm vymastíme. Ja som dala naspodok pre istotu aj kruh papiera na pečenie. Na dno formy poukladáme najkrajšie plátky pomaranča, ktoré sa varili so sirupom. Mne ich vyšlo 8. Zvyšné pomaranče sceďte; sirup uchovajte zvlášť. 100 g pomerančovej zmesi potom rozmixujte so 70 ml sirupu, ideálne do ide ponorným mixérom.
4. Múku, prášok do pečiva, mandle a mak premiešajte v mise a dajte bokom.
5. V mise, najlepšie kovovej, prešľahajte vajcia s cukrom, až začne zmes pripomínať hustú smotanu; trvá to asi sedem minút. Do vajec s cukrom okamžite vmiešajte pomarančové pyré, najlepšie metličkou. Pracujte opatrne, aby pena nespadla.
6. Rýchlo, ale opatrne a veľmi ľahko primiešajte zmiešané suché prísady. Vlejte zmes do pripravenej formy, vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov (horúcovzdušná 160) a pečte 40–45 minút, až je cesto zlaté a pružné. Otestujte vpichnutím špajdle – nemali by na nej ostať vlhké odrobinky. Tortu nechajte vychladnúť vo forme, najlepšie na mriežke. Vyklopte, aby se pomaranče ocitli navrchu.
7. A teraz krém. Prešľahajte žĺtky so šťavou z citrusov a cez sítko preceďte do misky. Pridajte cukor, maslo a nastrúhanú kôru. V kastróliku priveďte vodu k varu, nechajte mierne variť. Nad hrniec posaďte misku s vaječnou zmesou a premiešavajte ju, až hmota zhustne tak, aby nestekala z obrátenej lyžice. Krém nechajte vychladnúť.
8. Vychladnutý korpus rozkrojte napoly a polejte ho sirupom. Ja som bola dosť opatrná, ale zbytočne. Nebojte sa a pokojne pokvapkajte každý korpus asi 20 lyžicami sirupu.
9. Na spodný korpus navrstvite krém. Korpusy spojte a nechajte tortu chladnúť aspoň 3 hodiny.
Anetka, nie je prosim Ta ta vrchna cast tory horka ? Vzdy ked tepelne upravujem pomaracne, tak zhorknu.
OdpovedaťOdstrániťnie nie, ten pomarancovy sirup je mierne horkasty, ale tak akosi prirodzene. teda ja som sa nad tym asi nikdy ani nezamyslala ze by to mohlo byt nespravne, kedze aj klasicky anglicky pomarancovy dzem je vlastne dost horky a vsetci anglicania sa ho nevedia dojest:-D
OdpovedaťOdstrániťTo fakt ? A ja ze ake to musi byt super ta pomarancova marmelada. Huuuu, tak to si ma odradila kupit, ked je horka. NEmam rada horke veci. aj grep si musim dokonale ocistit len na mesiaciky, bez blaniek, inak mi je to horke. Viem, ze odstranujem najzdravsie casti, ale inak by som ho nezjedla a pritom ma dokonalu aromu :)
OdpovedaťOdstrániťNo mozno sa na tuto tortu odhodlam, ale zatial sa asi pustim naskor do cokoladkovych, tie mozem :)
Jasne, je to uz len na tebe, ale musim este povedat, ze ja som povodne tiez nebola fanusik pomarancovych dezertov a presne mi tiez vadila ta horkost ale tato torta je podla mna jedna z najlepsich na svete. nekecam :-D
OdpovedaťOdstrániťtak dakedy, ked budes mat chut na zmenu, tak odporucam ;-)
Takze jedna z najlepsich na svete? to je vyzva...ale ten mak..mak nemusim..myslis ze by to slo aj bez neho? alebo tam nejak velmi dobre zapada a bez neho by to uz nebolo ono?
OdpovedaťOdstrániťano, urcite ju vyskusaj, je uzasna! a krasne vonia! mak je tam skor esteticky ako chutovo, to je fakt. nejako vyrazne ho tam nie je citit, pretoze nie je pomlety a je ho tam velmi malo. ale keby si ho velmi chcela vynechat, tak myslim ze mozes, ze sa nic vazne nestane :-)
OdpovedaťOdstrániťAnetka, tvoj blog je uzasny, tuto tortu som aj ja robila a tiez mi velmi chutila.
OdpovedaťOdstrániťRada sa chodim pozerat na tvoje recepty.
Si sikulka!
jeej si zlata, dakujem! a som velmi rada, ze ti tato torta chutila! ja ju milujem, patri medzi moje najoblubenejsie
OdpovedaťOdstrániťnuž, už sa mi chladí žĺtkový krém, sranda, vonia tak syrovo trošku:-) šupnem ho na to a idem spať... teším sa na zajtra, jujuj...
OdpovedaťOdstrániťjeeeej:-D tak potom daj vediet ako to dopadlo!!!
OdpovedaťOdstrániťja som sa jej asi úplně prevoňala, lebo mi už pripadá iba strašne sladká a pomarančová, ale tým, čo nepiekli, chutila, tak snáď neklamali.. a ink dosť sýta:) ale je úplne krásna a dnes ešte bude ochutnávka druhej u mňa:-)
OdpovedaťOdstrániť:-DDD neboj, to tak byva ze ked clovek nieco dlho vari/pecie tak sa tak preje tych voni ze mu to potom nechuti. torta je sladka dost, ale drviva vacsina cukru pochadza z toho sirupu ktorym sa maca korpus, takze mozno si to popolievala az prilis. ale verim ze to ist chutilo :-)
OdpovedaťOdstrániťmám strašne rada kombináciu maku a citrónu a síce tu je pomaranč, myslím, že sa to oplatí vyskúšať :))
OdpovedaťOdstrániťurcite vyskusaj, je to velmi podobne, podla mna este o cosi lepsie;-)
OdpovedaťOdstrániťAhoj...tak jsem(sice pro jiný dort(čokoládový)) udělala pomerančový sirup dle tvého návodu, jen jsem část cukru nahradila třtinovým... a nevím, přijde mi, právě divně hořký a teď nevím zda to tak má být nebo jsem někde udělala chybu ve výrobním procesu...má být sladký ten sirup nebo mít zvláštní hořkou..no možná bych až řekla pachuť:)..Dytta
OdpovedaťOdstrániťahoj dytta, je to uplne v poriadku, tak to ma byt. sirup sam o sebe je dost hnusny. je strasne silny, strasne horky a strasne sladky. ked ho ale pouzijes na poliatie torty, bude to super, neboj. ak si ho ale robila take mnozstvo ako ja, pouzi z neho na polievanie len tak tretinu alebo polovicu, nie viac.
OdpovedaťOdstrániťnech sa pri peceni dari;-)
aneta
Ahoj, díky za rychlou odpověď:) zkusila jsem to a fakt to v tom dortu je dobrý, resp. v zkušebním cupcaku. ale nakonec jsem zvolila dost vláčný korpus a není to vůbec třeba:)(čokoládový korpus od Meg http://vareni.ritta.cz/moucniky/cokoladovy-dort-s-karamelovym-kremem-a-mlecnym-marcipanem/)...Dytta
OdpovedaťOdstrániťsom rada, ze sa vsetko podarilo:-)
OdpovedaťOdstrániťahoj Anet, tak som prave dorobila tuto tortu..je uuuzaaaasna...ja nechapem ako sa mi to mohlo podarit, piekla som druhy krat v zivote, prvu som robila Tvoju malinovo-cokoladovu a ta bola tiez super.Ale tato pomarancova je taka originalna...fantasticka, stavnata a krasna.Dakujem za inspiraciu! Nora
OdpovedaťOdstrániťsom rada norika, niet zac;-)
OdstrániťAhoj, recepty sú super, skúšala som toho už viac, len sa chcem opýtať. Tu pomarančovú zmes vyrobím.zo zvyšných pomarancov, z ktorých sa varil.sirup? Rozmixujeme a k tomu pridáme 70 ml sirupu? Dakujem
OdpovedaťOdstrániť