streda 9. februára 2011

Jablkový cheesecake s karamelovou omáčkou

U starej mamy sa konala väčšia rodinná oslava a s mamou sme sa rozhodli na ňu priniesť tieto dva cheesecaky, pretože je to úspech na istotu. Navyše je tento cheesecake absolútne pevný, perfektne sa krája a môžete ho prepravovať bez ujmy. Karamelovú omáčku môžete aj vynechať, ale prídete o ten najväčší zážitok. Ta poleva je proste... rozprávková. Ja som ju neurobila z obyčajného cukru, ale cukru muscovado vďaka ktorému má karamelová omáčka takú krásnu tmavú farbu a rozhodne to bolo cítiť aj na jej chuti - bolo v nej cítiť ako keby med alebo až dokonca nejaký náznak orieškov.


Pôvodný recept je z aprílového Chef Gurmánu 2009 a v trošku upravenej verzii (v origináli bolo hrozne málo jabĺk a masla do sušienkového základu) ho nájdete tu o pár riadkov nižšie.
________________________________
Ingrediencie na 1 cheesecake o priemere 23 cm
Sušienkový základ:
- 250 g sušienok, napr. Opavia maslové/Bebe/Vaječné venčeky od Sedity/... a tiež môžete dať napr. pol na pol vanilkové a kakaové keksíky tak ako ja, je to len na vás
- 150 g masla
- 1/2 ČL mletej škorice
Náplň:
- 1 a 1/2 PL masla
- 3 jablká
- 1 vanilkový cukor
- 1/2 ČL mletej škorice
- 250 g jemného (nie hrudkovitého) plnotučného tvarohu
- 300 g krémového syra alebo nátierkového masla alebo mascarpone
- 100 g hnedého cukru
- 2 PL maizeny
- 4 vajcia
Poleva:
- 50 g masla
- 1/2 hrnčeka hnedého cukru (SILNO ODPORÚČAM CUKOR MUSCOVADO)
- 100 ml 30% smotany

1. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Jablká si ošúpte, odstráňte jadierka a nakrájajte na kocky cca 1x1 cm. Na panvici rozpustite maslo a pridajte jablká, škoricu a vanilkový cukor.

2. Opekajte až kým jablká trošku nezmäknú, ale stále budú vo vnútri trochu chrumkavé. Panvicu dajte bokom a nechajte jablká ochladnúť.

3. Teflónovú tortovú formu s priemerom 23 cm vyložte na dne kruhom papiera na pečenie. Ak máte obyčajnú neteflónovú formu, dajte ešte aj pruh papiera na pečenie aj po obvode formy a prilepte ho na okraje formy trochou masla. Sušienky zmixujte v mixéri na prášok, alebo to urobte v mažiari, alebo v mikroténovom vrecku pomocou valčeka.

4. Prilejte k nim roztopené maslo a škoricu. Všetko zmiešajte. Ak je vaša sušienková zmes stále trochu sypká, vôbec sa toho nebojte. Zmes vysypte do tortovej formy a utlačte ju rovnomerne po celom dne. Napokon ju uhlaďte ešte obrátenou lyžicou. 

5. Vo veľkej mise si pripravíme náplň. Mixérom zmiešajte tvaroh, krémový syr, cukor a maizenu. Napokon po jednom zašľahajte vajcia.

6. Na utlačenú sušienkový základ navrstvite jablká aj so šťavou, ktorá vám ostala v panvici. Na jablká vylejte tvarohovú náplň. Pečte na strednej mriežke asi 75 minút pri 150 stupňoch. Upečený cheesecake by sa v strede mal triasť len minimálne. 

7. Cheesecake nechajte vychladnúť, prekryte ho potravinovou fóliou a nechajte ho stuhnúť v chladničke minimálne 4 hodiny.

Karamelová poleva: 
8. V panvici s hrubým dnom rozpustite maslo, prisypte cukor, nechajte ho aspoň trochu roztopiť a prilejte smotanu. Na miernom plameni varte asi 5 minút bez miešania, ale ak vám to nedá, tak ju naozaj premiešajte len občas. Dajte panvicu preč zo sporáka a nechajte omáčku ešte 20 minút chladnúť v panvici.
Tesne pred podávaním omáčku dobre premiešajte. Ak vám veľmi ztuhne, dajte ju na pár sekúnd do mikrovlnky.

37 komentárov:

  1. oooooch Anetka tak toto musel byt riadny chutový zázitok, uz sa tesím ako ho vyskúsam

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka, vypadá výborně! Už jsem si ho uložila do PC a někdy určitě vyzkouším!
    A nejmladší člen rodiny je zlatý:)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. prave som ti uz aj odpisala ohladom toho kopirovania receptov :-) uz sa prestan ospravedlnovat, nic sa nestalo, vsetko v poriadku:-) maj sa krasne a ked vyskusas cheesecake, daj vediet ako dopadol :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Archaa: dakujem Slavka, urcite vyskusaj!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka,cheesecake vyzera bozsky,a omacku som robila k tym mojim datlovym kolacikom,takze len potvrdzujem ,ze nema konkurencie:))))babicka si ta urcite nevedela vynachvalit:)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásny koláčik Anetka a chuťovo isto fantastický:)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Mauka: no jasnee, stara mama bola v siedmom nebi:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Janka: smelo a potom napis ako chutilo!

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anetka, to je úúúúúúúúžasný koláčik!!!Perfektne sa ti podaril to musím uznať - krásne rezy sa z neho krájajú a o skvelej chuti nepochybujem. A tá karamelová omáčka mi určite nedá spávať:) mnam, mnam...krásny darček pre starú mamu.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Miluju cheesecake a tenhle rozhdoně brzy vyzkouším (sakra ale já toho už chci z tvého blogu tolik vyzkoušet, že nevím, kdy to budu všechno péct ajíst :-)). Karamelová omáčka je úžasná a k jablíčkovému cheesecaku musela krásně ladit. Ach, kéž bych si tak mohla na téhle dobrůtce pochutnat!
    A jinak nejmladší člen rodiny je bezvadný a jde vidět, že to bude nadšenec do vaření (a držíš ho dobře, vždyť už je to velký chlap! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Juchuchúúúú, krása :)))), tá tretia fotka je super :).

    OdpovedaťOdstrániť
  12. ja tiež určite vyskúšam
    ...a cukor muscovado je super, ja som s ním robila nedávno jeden koláč a mám rovnaké skúsenosti ako ty - príjemná chuť po orieškoch a mede:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. oooch Anetka, kúzelníčka, .... s jablkami ma cheesecake nenapadol ani vo sne, úúžasný receptík, šikuľka. paaa

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Vanilka:jasne, vyskusaj a daj vediet ako dopadlo ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Martina: dakujem Matka, ani, mne by asi nenapadol, ja som si ten recept v tom casopise ani nevsimla nejako, to az mama s nim prisla:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Eva: evka dakujem za vsetky pochvaly, si zlata:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Madla: jeej to som rada, ze sa ti tolko veci pozdava! ked nieco odo mna uvaris, vediet ako to dopadlo;-) a jasne ze je uz velky chlap, akurat ma jeden rok :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Tohle vypadá parádně! Miluji cokoliv s jablky :) Tvůj recept je krásný a u nás by se po takové dobrotě jen zaprášilo :-D
    Měj se krásně
    P.

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Suzinqa, Papaja: dakujem vam obom:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  20. ahoj anetka, chcem zajtra urobiť tiež cheesecake ale z malín a chcem dať navrch želatínu ale nikdy som s ňou nerobila...tak či by si mi nevedela poradiť....chcela som ju urobiť z malinovej kompótovej šťavy...lebo by som chcela aby bola ružová:D za tvoju radu vopred ďakujem:D dúfam, že aj moje zajtrajšie pečenie bude aspoň tak úspešné ako to tvoje:D

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Ja mam so 100% uspesnostou odskusanu zelatinu znacky Dr.Otker a vola sa Tortové želé alebo Dortové želé, uz neviem v akom jazyku to tam je napisane :-D Je to taky maly sacocek ako vanilkovy cukor. Predavaju ho v 2 druhoch: číre alebo červené. Obe chutia nijako a rozdiel je tam ten, ze v tom cervenom je cervene farbivo, ak chces cervenu zelatinu a nemas ovocnu/kompotovu stavu z ktorej by si to urobila. Obe zelatiny su velmi jednoduche na pripravu - postupuj podla navodu a isto nic nepokazis. V postupe je uvedene, ze zelatinu mozes urobit len z vody a cukru alebo z ovocnej/kompotovej stavy. Urcite si vzdy vyber tu druhu moznost, lebo zelatina bez chuti z vody musi byt hnus. Preto je super, ze mas ty tu malinovu stavu. Tym padom si kup tu číru zelatinu, ale kludne mozes aj tu cervenu, akurat farba bude asi intenzivnejsia. Henta zelatina, o ktorej stale pisem, ma po uvareni cca 250 ml ak si dobre pamatam, co je dost malicko. Cize ak chces hrubsiu vrstvu po povrchu celej torty, kup si radsej az 2 balicky a uvar ich normalne naraz. To bude dokopy teda cca 500 ml zelatiny. Ak nemas az 500 ml malinovej stavy, nevadi, zvysok dolej kludne vodou, bude to ok, lebo kompotova stava je vzdy dost intenzivna a mozes ju bez problemov trosku zriedit. dufam ze som pomohla a ze sa cheesecake podari ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. anet, chystám sa cez víkend na tento zázrak (na cheesecaky mám slabosť) a mám jednu otázku - netreba ho piecť vo vodnom kúpeli? nie je príliš tuhý, keď sa pečie "nasucho"?
    ďakujem
    andrea

    OdpovedaťOdstrániť
  23. nie nie je treba. viem, ze cheesecaky by sa mali piecť vo vodnom kúpeli, ale tento podľa mňa chutí super aj tak. A ono to ako vidíš nie je veľmi cheesecake, je to taky poslovenčený cheesecake, takže nemusíš mať výčitky, že si nedodržala pôvodnú receptúru:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. anet, ďakujem za inšpiráciu, tak som ho teda cez víkend vyskúšala - koláčik bol super, ale najväčšia bomba je karamelová omáčka.... mala som veľký problém nezjesť ju celú ešte pred podávaním... bola jednoducho úžasná a určite ju použijem aj k iným dezertom. ale nabudúce ju robím z dvojitej dávky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  25. Bol super. Robila som polovičný, len jablk som dala 3 a polevy po tych juchancov v komentaroch radsej plnu davku:) a bolo to akurat:) Diky!

    OdpovedaťOdstrániť
  26. mňaaaam, anetka, včera som ho robila a je fenomenálny!!! tlieskam!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  27. fakt výborný, ďakujem za recept ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Vynikajuci, urcite zopakujem :-) len ta poleva mi velmi nestuhla. Esteze som spravila zo susienok aj boky, inak by mi stekala dole.

    OdpovedaťOdstrániť
  29. Anetka, myslis, ze by som mohla nahradit jablka visnami?

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Dobry den. Recept vyzera chutne. Chystam sa ho vyskusat. Chcem sa len spytat, ci sa majoneza neda nahradit niecim inym. Nakolko neviem, co so zvyskom, kedze ju nepouzivam bezne. A taktiez, ci by sa tam hodil aj slany karamel, ako poleva. Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. V recepte nie je žiadna majonéza. Čo si presne mal(a) na mysli? :-) Slaný karamel môže byť, je to vec vkusu :-) Ak ho máš rád(a), tak smelo :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!