pondelok 20. mája 2013

Pečené morčacie stehno na víne s gratinovanými zemiakmi s parmezánom a špargľou

Tento recept na pečené morčacie na víne je klasika, ktorá vždy chutí fantasticky. Úplne sa rozplýva na jazyku! V pôvodnom recepte bolo uvedené bravčové mäso, ja však nedám dopustiť na morčaciu verziu. Vždy ho u nás doma piekla vlastne mama a ja som sa teraz po prvý krát pokúsila urobiť ho sama v Berlíne. Podarilo sa mi kúpiť dokonca vrchné morčacie stehnou aj s kožou, čo spôsobilo, že to bolo ešte fantastickejšie ako predtým. Koža nedovolí mäsu počas pečenia vysušiť sa a taktiež máte napokon na povrchu mäsa úžasnú chrumakvú kôrku.

Ako príloha sa skvele hodia tieto gratinované zemiaky, ale viem si predstaviť aj gnocchi alebo ryžu. Keďže aj zemiaky aj mäso sa pečie v rúre, začnite najskôr mäsom. Mäso chutí najlepšie, keď trochu postojí a zemiaky sú najlepšie práve dochrumkava upečené.

Možno ste si všimli, že na mojom blogu je už viacero receptov na pečené morčacie. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť napríklad túto rolku z morčacích pŕs plnenú bylinkovým maslom a oštiepkom so zemiakovým suflétúto rolku so sušenými paradajkami a krúpotom, toto pečené morčacie so zeleným tarhoňovým šalátom alebo tieto pečené morčacie stehná v parádnej marináde.
______________________________________
Pečienka na víne (5 porcií):
zdroj: Albert v kuchyni, september 2009
- 1 kg bravčového pleca v celku alebo 1 vrchné morčacie stehno, vykostené
- lístky ostrhané zo 6 vetvičiek rozmarínu a nadrobno nasekané
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 4 strúčiky cesnaku, nakrájané na plátky
- soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 1/2 ČL čerstvo nastrúhaného muškátového oriešku
- 4 PL olivového oleja
- 250 ml dobrého bieleho vína

K polovici rozmarínu pridajte nastrúhanú kôru z citróna, na plátky nakrájaný cesnak, soľ, korenie, muškátový oriešok, polovicu oleja a premiešajte. 

Zo všetkých strán ho potrite mäso marinádou. Zviažte ho prírodným špagátom do rovnako vysokej i širokej rolky, aby sa mäso prepieklo rovnomerne. Nechajte 5 hodín ležať v chlade.

Zvyšný olej nalejte do pekáča a rozpáľte ho na strednom ohni na sporáku. Zo všetkých strán na ňom opečte mäso, len aby sa zatiahlo. Zložte z ohňa, pridajte zvyšný rozmarín a pekáč aj s mäsom vložte do rúry rozohriatej na 180 stupňov na spodnú mriežku a pečte zakryté, kým nebude prepečené a mäkké. Počas pečenia mäso pravidelne podlievajte vínom a mäso tiež obracajte. Na záver pečte ešte 20 minút neodokryté, aby chytilo farbu a kôrku. Najlepšie chutí na druhý deň.


Gratinované zemiaky (5-6 porcií):
Recept nájdete tu. 

5 komentárov:

  1. aj my sme mali dnes na obed pečené morčacie stehno, je to fantastické a chuťou mi pripomína bravčové, a na budúce pridám aj to víno :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. vždy vyhladnem, ked si čítam tvoj blog :) skvelé recepty, inšpiratívne :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Vyskúšala som, dobrý recept. Mäso bolo skvele okorenené, vypečená šťava chutná,a pritom nie mastná. Len za seba hovorím, že morčacie už nie, skúsim to urobiť skôr s bravčovým. viktória

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. som rada, ze chutilo! samozrejme smelo nahrad bravcovinou! ;-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!