V poslednej dobe ma veľmi baví piecť veľké kusy mäsa. Jednak je to veľmi pohodlné - mäso len vložíte do rúry, občas skontrolujete a máte parádne jedlo na niekoľko dní. Taktiež ma to teší preto, lebo konečne mám ten správny pekáč a variť v ňom je jedna radosť.
Možno ste si všimli, že na mojom blogu je už viacero receptov na pečené morčacie. Pre inšpiráciu si môžete pozrieť napríklad túto rolku z morčacích pŕs plnenú bylinkovým maslom a oštiepkom so zemiakovým suflé, toto morčacie stehno na víne s gratinovanými zemiakmi s parmezánom a špargľou, toto pečené morčacie so zeleným tarhoňovým šalátom alebo túto rolku so sušenými paradajkami a krúpotom.
- 4 spodné morčacie stehná
- olivový olej, soľ, čerstvo mleté čierne korenie
- 1 PL soli
- 2 PL hnedého cukru
- 3 PL kečupu
- 200 ml bieleho vína
- 2 PL balsamicového octa
- 3 PL worčesterovej omáčky
- 1 PL tymiánu
Morčacie stehná umyte a osušte. Zo všetkých strán ich osoľte a okoreňte. V panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Každé stehno na panvici opečte sprudka dokopy cca 4 minúty a pritom ho postupne otáčajte, aby sa opieklo zo všetkých strán. Opečené stehná odložte zatiaľ bokom.
Do malého hrnca alebo panvice dajte všetky zvyšné ingrediencie a marinádu varte, kým nezredukujete jej objem na polovicu. Marinádou potom potrite všetky stehná a vložte ich do pekáča.
Pečte stehná prikryté pri 180 stupňoch cca 1,5 hodiny domäkka. Počas pečenia stehná otáčajte. Nazáver pečte mäso ešte odokryté pri 220 stupňoch 20 minút. Stehná podávajte popolievané marinádou/výpekom, ktorá vám vznikla na dne pekáča.
Dnes sme piekli na obed... Mnam, paradna marinada...
OdpovedaťOdstrániťTo ma teší! ;-)
OdstrániťMaso sme robili uz druhýkrát a nevedeli sme sa dojest. Ta marinada je vyborna...
OdpovedaťOdstrániťMám radosť, že tak chutí! Ja ju tiež zbožňujem :-) Minimum práce a obrovský efekt :-)
Odstrániť