pondelok 17. augusta 2009

Cuketový nákyp

Toto je ideálny spôsob na zbavenie sa prebytočných cukiet zo záhrady. Tento recept totižto znesie aj väčšiu odrastenú cuketu a nič to na chuti nepokazí. Našla som ho v júlovom Apetite z roku 2006. Dá sa jesť len tak - teplý aj studený. Mne sa k tomu asi najviac hodí acidofilné mlieko alebo zakysanka a ak vám chýba príloha, tak potom varené zemiaky.


_____________________________________________________
množstvo na 1 formu alebo pekáč o rozmeroch asi 20 x 30 cm:
- maslo a strúhanka na vytretie a vysypanie pekáča
- 2 menšie alebo 1 väčšia cuketa
- 2 veľké cibule, nakrájané najemno
- 300 g slaniny nakrájanej na kocky (nemusí byť)
- 150 g nahrubo postrúhaného tvrdého syra
- 200 g hrubej múky
- 6 PL oleja
- 1 prášok do pečiva alebo vínneho kameňa
- 4 vajcia, žĺtky a bielky zvlášť
- soľ
- čerstvo pomleté čierne korenie alebo korenie štyroch farieb

1. Cuketu si postrúhame na hrubom strúhadle. Ponecháme aj dužinu. Ak sa vám zdá, že sa pri strúhaní z cukety vylúčilo až príliš veľa vody, aspoň čiastočne ju zlejte.

2. Formu alebo pekáč o rozmeroch asi 20 x 30 cm vymastíme a vysypeme strúhankou.

3. Do veľkej misy dáme nastrúhanú cuketu, cibuľu, slaninu, syr, múku, olej, prášok do pečiva, žĺtky, soľ a korenie. Všetko dobre premiešame.

4. Zvlášť vyšľaháme bielky a zľahka ho vmiešame k ostatným už zmiešaným ingredienciám. Zmes vylejeme do pekáča a uhladíme. Pečieme asi hodinu na 180 stupňoch (horúcovzdušná na 160 stupňov).

5 komentárov:

  1. skoda tej slaniny... v bezmasitom jedle by osm jej tolko necakala ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. je preto zaradeny v bezmasitych jedlach, pretoze jedlo moze existovat aj bez tej slaninky, ta je volitelna

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skusim,vyzera to mnaam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. fantasticke ! ze ma skor nieco podobne nenapadlo, akaaaa skoda. diik za inspiraciu a blog. idem skusat aj dalsie recepty :-) mnammmm....

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!