pondelok 28. decembra 2009

Nóbl čokoládová torta s mascarpone, malinami a marcipánom

 
a jej ďalšia podoba pri pečení na Vianoce o rok neskôr:
Recept na túto tortu mám z Nového času pre Ženy. Objavila ho moja mama a rozhodli sme sa, že je to ideálna torta na tohtoročné Vianoce - obsahuje všetko to najlepšie a je skutočne bohatá. A ako sme neskôr zistili, je aj naozaj veľmi jednoduchá na prípravu, až na vaľkanie marcipánu, čo je trochu fyzicky náročné. Torta je dosť vysoká a sýta, čiže z nej nakrájate bez problémov 12 štedrých porcií.

______________________________
Korpus:
- 350 g masla
- 5 vajec
- 150 g čokolády
- 300 g hnedého cukru
- 300 g polohrubej múky
- 1 čajová lyžička prášku do pečiva
- 350 ml horúcej vody
Plnka:
- 200 g jahôd/malín/čučoriedok/ríbezlí...
- 500 g mascarpone
- 2 PL práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Na ozdobenie:
- 500 g marcipánu
- 200 g čokolády
- 60 g masla
- džem

1. Tortovú formu s priemerom 21 alebo 23 cm vymastíme a vysypeme hrubou múkou. V mixéri rozšľaháme zmäknuté maslo, cukor a vajcia dokrémova. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a primiešame ju do cesta. Pomaly pridávame múku zmiešanú s práškom do pečiva a horúcu vodu. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť na 180 stupňov. Po 15 minútach pečenia stiahneme teplotu na 160 a pečieme ešte 45 minút.

2. Upečený korpus vyberieme a necháme vychladnúť. Nevadí, ak je jeho konzistencia ešte trochu tekutá, tak to má byť. Po vychladnutí vyberieme z formy, zabalíme do potravinovej fólie a necháme aspoň 10 hodín stáť v chladničke.

3. Korpus rozrežeme pozdĺžne na dve polovice. Zmiešame mascarpone s cukrom a natrieme ním spodný korpus. Na mascarpone naukladáme ovocie (ak máme väčšie ovocie ako napr. jahody, pokrájame ho na kúsky).
4. Nazáver položíme navrch vrchný korpus a zatrieme rovnomerne kraje. Vrch torty potrieme džemom (ja som použila maliny a preto som použila aj malinový džem.)
5. Odoberieme si trochu marcipánu a vyvaľkáme ho medzi 2 tenkými fóliami (potravinovými fóliami alebo rozstrihnutými veľkými mikroténovými sáčkami ako ja). Vyrežeme si z neho ľubovoľné ozdoby na tortu - ja som si vykrojila soba formičkou z Ikey, pretože sa to hodí k Vianociam, ale pokojne to môžu byť len hviezdičky.
6. Ostatný marcipán zmiesime so zvyškami, ktoré nám ostali pri vyrábaní ozdôb navrch a vyvaľkáme ho na tenko, aby pokryl celú tortu (najlepšie bude, keď si odmeriate vašu tortu, nech viete presne aký má byť priemer marcipánovej placky.)

7. Marcipán položíme na tortu a uhladíme kraje. Nazberaný marcipán, ktorý vám vznikne po obvode torty zbytočne neorezávajte, ale popritláčajte ho k torte a nejako pozahýbajte. Vôbec to nevadí, pretože torta sa potrie čokoládou, ktorá zakryje všetky nerovnosti po obvode. A taktiež by bola škoda orezať taký dobrý marcipán:-)
8. Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu s maslom a vymiešame na hladkú polevu. Necháme trochu ochladnúť a stuhnúť. Tortu si postavíme na mriežku, podložíme si pod ňu novinu alebo tácku, aby mala kde stekať čokoláda a potrieme celú tortu čokoládou. Necháme tortu stuhnúť a ozdobíme marcipánovými ozdobami. Ja som na môjho soba ešte popritláčala aj jedlé zlaté a biele guľôčky.

79 komentárov:

  1. Jeeeejo tá vyzerá fantasticky, zajtra pečiem dik za inšpiráciu

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No tak celkom sa podarila, len vrchny korpus mi akosi nechce sediet na plnke, mozno si len potrebuje trochu odpocinut v chladnicke, marcipan som nedavala, iba som tortu poliala cokoladou a dozdobila slahackou. :) mnam

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Zuzka, som stastna, ze si si vybrala prave tuto tortu lebo je fakt jedna z najlepsich ake poznam. A poliata cokoladou musela byt urcite super, cokolady nie je nikdy dost:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. uzasna :) robili sme ju nedavno. dozdobila som ju lentilkami, lizatkami marcipanom, cukrovymi zvieratkami a jahodami a nakoniec mi povedali, ze to je najlepsia torta aku kedy mali. ale problem nastal s macsarpone. ako urobit, aby netiekol?

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jeeej to muselo byt krasne take ozdobene lizatkami!!! a co sa tyka mascarpone, naozaj nerozumiem preco tieklo pretoze mascarpone, ktore kupujem v hypermarketoch je vzdy tuhe ako maslo a cize ked sa natrie medzi tie korpusy tak je stale rovnako tuhe. inak, ja ked robim tortu tak vzdy este aj znizim teplotu v chladnicke, nech ma co najlepsie podmienky, nech sa co najmenej topi atd.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ahoj Anetka, nasla som tvoje recept a idem piect. prosim vies mi poradit kde zozeniem marcipan?Niekde v Dubravke vraj je nejaky specialny obchod ale nenasla som presnu adresu a osobne to tam vobec nepoznam. VOpred dakujem . Tina

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Marcipan maju vsade v supermarketoch aj v hypermarketoch v balickoch/krabickach zvycajne po 100g a to v oddeleni veci na pecenie (pri vanilkovych cukroch, kypriacich praskoch, aromach do pecenia atd.). V Metre sa da kupit za dobru cenu aj vacsie balenie - 5 balickov marcipanu po 100g (akurat ako na tuto tortu).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dakujem.a cokolada moze byt aj mliecna - klasicka na jedenie?lebo my nemame radi horku..inak fakt zaujimave recepty tu mas..dalsi adept na pecenie je ten cheesecake..dakujem za inspiracie:)Tina

    OdpovedaťOdstrániť
  9. jasne, myslim ze aj mliecna. len ja som mliecnu vzivote este klasicky nerozpustala, neviem co to urobi ale verim ze to nebude ziaden problem. inak ak das klasicku cokoladu na varenie neboj, nebude to horke. to sa s horkou cokoladou nejakou 80% neda ani porovnat.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj, ja som tá lízatková :)
    Keďže som nezohnala marcipán, nikde ho nemali, tak som na nete našla ako ho vyrobiť.
    recept: 20 dkg lúpaných mandli, 20 dkg práškového cukru, mandľová aróma a horúca voda.
    mandle rozomelieme úplne na jemno, pridáme cukor, lyžicu arómy a 3 lyžice prevarenej vody. poriadne premiesime. a je to. potom vyvaľkáme.
    do pravého marcipánu má ísť ružová voda, ale tú som nezohnala. tento marcipán nám chutil :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Anonym: tak super ze si sa vynasla, si sikovna! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Zdravim! Objevila jsem tenhle blog a moc me potesil, mame na dorty stejny vkus:) rozhoduji se, ci se pustim do mrkvoveho nebo tohoto. Mam ale rada hodne cokoladova a hodne vlhka testa: splni tento ma ocekavani, nebo bys doporucila provet tuhle kombinaci spis s nejakym jinym korpusem? Dik moc :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. obe torty su zo super vlhkeho a vlacneho cesta, takze tam nie je problem. akurat ze mrkvova torta nie je cokoladova:-) tak uz ako chces, obe su fantasticke, ale urcite vyskusaj tu mrkvovu, je to absolutna jednicka!!! ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Dekuju :) asi se tentokrat pustim fakt do cokoladove, protoze je to pro babicku s dedou a je takova slavnostnejsi, ale ta mrkvova me laka tolik, ze pujde hned pri dalsi prilezitosti!

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Anetka, torticku som upiekla na Valentína http://slavka-archaa.blogspot.com/2011/02/valentin-2010-11.html, myslím, ze sa vydarila! Dakujeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeem.cmuk

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Prave som dorobila tuto torticku, strasne sa na nu tesim, ale teraz sa chladi :) len sa mi velmi lamala vrchna cast korpusu, akoby sa chcela rozpadnut, neviem preco, ale dzem , marcipan a cokolada ju snad udrzia pokope, uvidime ako zajtra dopadne krajanie :) dakujem za recept,
    Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  17. Archaa: Slavka to som stastna ze sa tak paradne vydarila! Dufam ze sa po nej len tak zaprasi:-) a mas krasnu tu cokoladovu polevu, taku hladku, krasnu!

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Miska: Ahoj Miska! Nezufaj vobec, ten marcipan a cokolada to vsetko krasne spoja a nebude s tym ziaden problem! Dufam ze bude vsetkym velmi chutit!

    OdpovedaťOdstrániť
  19. Takze dopadlo to super (piekla som frajerovi na Valentina:), bola fakt vyborna a drzala pokope, este ju urcite upecem :) inak nedavno som piekla aj tvoje cookies (vysoka skola cookies) a som unesena :D najlepsie ake som kedy robila, zobrala som spoluziakom na chatu a mali velky uspech :) mas super blog, casto sem chodim, drzim palce :)
    Miska

    OdpovedaťOdstrániť
  20. Miska to som stastna, ze sa vsetko super vydarilo!!! a som aj rada ze sa ti paci moj blog

    maj sa krasne
    aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  21. Sice jsem objevila tento blog teprve nedávno, ale už jsem věrným čtenářem, je super! Dort mě podle fotek tak nadchl, že jsem se do něj jako do svého vůbec prvního dortu pustila. Musím říct, že i když jsem měla trochu obavy, jak to zvládnu, se nakonec moc povedl a byl výborný! Moc děkuji za skvělý recept, babička oslavenkyně mě chválila a říkala, že už se můžu vdávat, když tak dobře peču! Takže doporučuji všem ostatním cukrářským začátečníkům, budete kvůli němu vypadat jako přeborníci. Těším se na další lákavé recepty!

    OdpovedaťOdstrániť
  22. Klára: Sice jsem objevila tento blog teprve nedávno, ale už jsem věrným čtenářem, je super! Dort mě podle fotek tak nadchl, že jsem se do něj jako do svého vůbec prvního dortu pustila. Musím říct, že i když jsem měla trochu obavy, jak to zvládnu, se nakonec moc povedl a byl výborný! Moc děkuji za skvělý recept, babička oslavenkyně mě chválila a říkala, že už se můžu vdávat, když tak dobře peču! Takže doporučuji všem ostatním cukrářským začátečníkům, budete kvůli němu vypadat jako přeborníci. Těším se na další lákavé recepty!

    (netusim, ako sa stalo, ze tento komentar sa mi vymazal, tak som ho sem vlozila)

    OdpovedaťOdstrániť
  23. Klára dakujem, to som velmi stastna, ze si mala taky obrovsky uspech! Tesim sa s tebou!:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Jana:Potrebujem poradit, je nutne na marcipan davat este cokoladovu polevu? Ja chcem totiz tuto torticku spravit mojmu malemu zlaticku na narodeniny a na marcipan chcem spravit este volaku marcipanovu postavicku. Bude to drzat iba s marcipanom? Pouzila si do korpusov cokoladu s vysokym obsahom kakaa alebo si dala cokoladu na varenie? Dakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  25. jana: samozrejme to ide aj bez coko polevy. ja ju tam davam pretoze jednak tak znel povodny recept, ale hlavne preto, ze 1) je to tak straaasne mnaaam, 2) neviem pekne dohladka zacistit marcipan a takto je to velmi jednoduche, lebo sa so vzhladom marcipanu netreba prplat, jednoducho sa vsetky nerovnosti zatru cokoladou. samozrejme pokojne to urob len s marcipanom, vsetko bude urcite fungovat aj tak. Do korpusov som myslim ze raz pouzila nejaku 78% cokoladu a ked som tortu piekla asi o rok neskor, tak len obycajnu na varenie a vzdy vsetko klapalo. Nech sa dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  26. ahoj Anetka (dúfam, že ti môžem tykať:)) zbožňujem Tvoj blog, po tom čo som všetky receptíky prelúskala sem už chodím len tak keď sa nudím, čítať si :-) A teraz už mám konečne dôvod ti napísať :) Brat má vo štvrtok narodeniny a chcem mu upiecť túto tortičku.. Ale keďže je nás v rodine málo, takú veľkú by sme ju nespapali.. Mám teda 18cm formu, myslíš, že môžem cesto robiť z polovičnej dávky? Nemusí byť vôbec vysoká ako Tvoja, nerada by som takú dobrotu vyhadzovala.. A ešte jedna otázka: je ten korpus taký ten ťažký typ cesta? Vieš čo myslím? :D Taký ten hutný, nie piškótoidný? :D Už teraz Ti ďakujem za odpovede, dúfam, že sa mi podarí.. Pekný dník prajem, Marianna :)

    OdpovedaťOdstrániť
  27. ahoj Mariannka,

    dakujem za pochvaly, je to od teba zlate.

    Ano, to mas akurat tak na polovicnu davku. Urob polovicne mnozstvo cesta a aj kremu. Ale marcipanu a cokolady si nachystaj pre istotu rovnako vela ako na velku tortu, aby sa ti to do toho marcipanu dobre obalovalo.

    Rozhodne to nie je piskota a nie je to ani nejake vyrazne tukove cesto, to fakt nie. Toto cesto ma taku zvlastnu konzistenciu, taku vlacnu, pruznu, relativne hutnu, ale nie tazku.... musis vyskusat, tazko sa to opisuje:-D

    Drzim palce nech sa dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj Anetka, tvoje torty vyzeraju skvelo. Chcela by som skusit tuto tortu upiect pe mojho draheho, ale cakam na oslavu viac ludi. Preto planujem pouzit tortovu formu s priemerom 30 cm a rozrezat ju na 3 casti, neviem vsak akym pomerom prisposobit ingrediencie na cesto, rozmyslam ,ze davky zdvojnasobim, ale bojim sa, aby mi z toho nevysla nejaka kasa, kedze cesto nie je po upeceni uplne tuhe, poradis mi prosim? Dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  29. ahoj, uff, to fakt neviem co od toho ocakavat, ale mozes to risknut. ja by som to teda asi riskla. len striehni pri rure aby si neprepasla tu spravnu dobu, ked sa bude torta v strede este trosku triast.
    Nech sa dari!

    OdpovedaťOdstrániť
  30. Mila Anetka, tortu som upiekla, vydarila sa, ale je dost tazka, ale ta mascarone plnka s malinami je na nezaplatenie :))))
    Inac cesto pred pecenim bolo take tekute, ze som neverila, ze to moze stuhnut, ale upieklo sa. Mam taku starsiu tortovu formu, z ktorej mi to normalne vytekalo, lebo uz tak dobre netesni :DDDD
    Prajem vsetko dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
  31. ano, torta je nakoniec dost tazka:-) a cesta sa netreba bat, ono vyzera byt tekute, ale po dopeceni do polotuha a vychladeni v chladnicke vzdy krasne stuhne :-)
    bru chut!

    OdpovedaťOdstrániť
  32. ahoj Anetka.
    Chcem sa spýtať či sa do cesta pridáva hera alebo klasicke maslo? je tento korpus podobný brownis ?? Dakujem za odpoved a máš úžasne receptíky!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  33. mala som na mysli klasicke maslo. a korpus nie je to iste co brownies, je to uplne ine cesto, ale maju spolocne to, ze obe su ako keby vlhke a vlacne. ale toto narozdiel od brownies je aj pevne, aby bolo schopne drzat tvar torty.

    OdpovedaťOdstrániť
  34. ahoj Anetka. Chcela by som ťa poprosiť o radu. Zajtra sa chystám robiť túto tortičku, ale chcem ju ozdobiť poťahovou hmotou bez čokolady a neviem či by som mohla použiť mascarponovu plnku na potretie celej torty ako poťah pod hmotu...vedela by si mi poradiť??nebude sa to topiť??

    OdpovedaťOdstrániť
  35. urcite to nerob, lebo ti to mascarpone bude naozaj roztapat marcipan. radsej to potri len tou marmeladou. alebo tortu len potri mascarpone kremom a hotovo - bez cokolady a bez marcipanu.
    dufam ze sa vsetko podari!!!
    pa
    Aneta

    OdpovedaťOdstrániť
  36. ahoj ANETKA.Tortička sa podarila a bola veľmi výborna ako všetky čo som zatial od teba upiekla....máš úžasne receptíky a teraz sa chystám upiecť mrkvičkovú. Moc ďakujem....ahoj:))

    OdpovedaťOdstrániť
  37. som velmi stastna, ze tak chutila! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  38. Ahoj Anet, ja by som sa chcela spýtať, či je možné použiť aj mrazené ovocie (maliny, jahody, lesná zmes)? Dík Denisa

    OdpovedaťOdstrániť
  39. mozes ale nechaj ho rozmrazit, sced ho a skus aj nejako mozno trosku osusit. aby to proste netopilo ten marcipan

    OdpovedaťOdstrániť
  40. Ahoj Anetka, me se tenhle dort nejak nepodaril, byl straslive tuhy a malo sladke testo. Tu tuhost si vysvetluji tim, ze kdyz jsem ho po hodine peceni vytahla z trouby, zdal se mi ne jen trochu, ale spis hodne tekuty a nechala jsem ho tam jeste mnohem dele. Opravdu by ale v te lednici tak stuhnul? Taky me prisla dost divna ta voda v teste....
    Diky za radu,
    Misa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj Miska,

      to ma velmi mrzi, ze sa to nepodarilo. recept je z jedneho casopisu, bol to clanok o nejakej vychytenej cukrarni a toto bola ich slavna torta, takze preco je v recepte voda tiez netusim, len som postupovala podla receptu.

      kazda truba pecie inak, takze pec tuto tortu dovtedy, kym budu kraje upecene, ale v strede sa bude este stale trochu triast.

      Odstrániť
    2. Anetka, zkusim to jeste jednou, myslis, ze tu dobu peceni nemam zasadne prekracovat?

      Odstrániť
    3. ahoj Miska,
      daj tentokrat do cesta viac cukru, aby sa ti nezdalo tak malo sladke. a pri peceni pec pokojne dlhsie, kazda rura pecie uplne inak, pokojne to pec aj dvakrat tak dlho, jednoducho pec dovtedy kym sa bude triast len stred.

      Odstrániť
    4. Anetka, diky, ja to zkusim, ale doufam, ze to nebude pak zase tuhe, fakt nevim, kde se stala chyba, myslim, ze peci docela umim a ty mas ty recepty hodne vychytane, nebyl to prvni, co jsem od tebe zkousela. Cheesecake s bilou cokoladou je bomba, cokoladovy dort z 600 g cokolady rovnez (ale ten jsem neochutnala, byl sneden driv, nez jsem mela tu moznost), vyzkousela jsem i "mlecny rez" a chystam se na dalsi, ale tenhle nobl dort mi nejde z hlavy! Zdravi srdecne Miska

      Odstrániť
  41. ahoj anet, chcem vediet ci nebude vadit ked pouzijem tortovu formu s priemerom 24 cm???? dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. a este ked namiesto mascarpone pouzijem ricottu, dakujem Evka

      Odstrániť
    2. 24 cm je uplne v poriadku :-)

      a ricottu nedavaj, ona nie je taka dostatocne tuha, aby uniesla na sebe druhu vrstvu korpusu a tiez je tekutejsia a voda z nej ti bude roztapat marcipan. mam skusenosti s tymto, fakt. urcite mascarpone nicim nenahradzaj v tomto pripade.

      Odstrániť
  42. Anetka, mrkni na: http://sladkysen.blogspot.com/2011/10/cokoladova-torta-s-malinami-marcipanom.html ..to je tvoja torta, akurat v plnke je pridany Baileys...vyzera to ako skopcene od teba.:) Misa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. dakujem Miska. mas pravdu. je to skopcene, ale nemam momentalne sily sa vytacat. to je zivot proste :-)

      Odstrániť
    2. Anetka ospravedlnujem sa, ze sa na mojej stranke ocitol tvoj recept, nemala som v umysle ho kopirovat ci ,kradnut,..ked najdem skvely recept proste neodolam a vyskusam a kedze moj blog je urceny hlavne pre moju rodinu ci priatelov tentokrat mi nedalo nezverejnit recept kedze im tvoja torta velmi chutila
      zatial som bloger zaciatocnik takze mi trosku chyba blogerska etika...snazila som sa to ale napravit..este raz opakujem nie je v mojom zaujme privlastnovat si recepty inych blogerov ;)
      Miska tebe dakujem ze pozorne sledujes moj blog a posuvas ma dalej...
      pozdravujem vas a prajem pekny den
      mariana majorosova alias http://sladkysen.blogspot.com/

      Odstrániť
    3. vsetko je uplne ok, marianka ;-)

      Odstrániť
  43. ahoj anet....chcela som sa opytat ake mas skusenosti s pecenim torticiek z bezlepkovej alebo celozrnnej muky??? chcela by som tuto vyskusat....len aby jej to neubralo na chuti alebo na krase :)
    dakujem ti za odpoved Evka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nemam absolutne ziadne taketo skusenosti... fakt...mrzi ma to

      Odstrániť
  44. Ahoj Anetka, túto úžasnú tortu som sa rozhodla cez víkend upiecť manželovi k narodeninám. Formu s cestom som dala do rúry, umyla riad a že kým sa bude hodinu piecť uvarím si kávičku... chytím kanvicu a v nej - 350 ml horúcej vody, ktorú som zabudla pridať do cesta! Oblial ma studený pot, cesto sa pieklo už minimálne 5 minút - čo teraz? No nič. Cesto sa upieklo, na druhý deň som tortu dokončila - vrchný korpus mal tendenciu sa lámať, myslela som že bez tej vody bude asi nejaké suché, ale veľmi som sa potešila - tortička chutná, vláčna, veľmi sýta a všetci si pochvaľovali - hlavne manžel. Tak ďakujem za super receptík, určite v najbližšej dobe ešte upečiem kým sú čerstvé maliny. Iveta

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-DDDDDDDD ivetka to som rada, ze to dobre dopadlo :-)

      Odstrániť
  45. Ahoj Aneta,rada by som vyskúšala tento chutný receptík, ale
    chcem sa predtým spýtať - nie je tá torta príliš sladká? Myslím, tých 300 g cukru, ktoré idú do cesta. Včera som robila jeden recept, tiež tam išlo 300 g cukru a je to tak sladké, až príkre, že sa to dá jesť jedine s nesladenou šľahačkou... Resp.vieš si to predstaviť aj s menšou dávkou cukru?
    Ďakujem ti za radu
    Judita

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. nie nie, v tomto pripade sa naozaj nemusis bat, tuto tortu radim medzi tie menej sladke... naozaj! tato torta je riadne velka a vysoka, tych 300 g je adekvatnych...

      Odstrániť
  46. Dnes som robila torticku. Bola uzasna. Dakujem za super tip!

    OdpovedaťOdstrániť
  47. tato torta ide na rad dnes - bude pre maminu k narodeninam na piatok :)

    OdpovedaťOdstrániť
  48. Ahoj anetka tuto torticku som piekls uz asi 15krat a mam taku otazocku prvy krat sa mi ten korpus podaril uplne super nebol tajy uplne tuhy odvtedy sa mi to nejako nedari aky mas ty prosim ta postup ked slahas vajcia s cukrom. To najprv vyslahad potom pridavas po jednom vajci alebo tam das vsetkych 5 vajec naraz? Uz som vyskusala vsetko mozne. Torticka je neuveritelne chutna kazdemu velmi chuti aj ta s bielou cokoladou je u nas oblubena si super a tvoj blog navstevujem aj tu casto aj na fb. Nech sa ti dari..a dakujem za rady..

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ahoj, dakujem za pochvalu!
      vajicka davam vsetky naraz... a netusim kde je problem :-( ja som ju robila len 3x, takze ty mas isto vacsie skusenosti... hm

      Odstrániť
  49. Ahoj Anet:) chcela by som sa len opýtať, či nie je moc veľký problém, ak mám formu s priemerom 28 cm. Ďakujem. Dnes sa ju chystám piecť :) Ema

    OdpovedaťOdstrániť
  50. ahoj, chcem sa spytat... upiekla som korpus, je tiez taky krehky na vrchu... moja otazka... mozem ho prerezat na dva krat? aby som mala dve poschodia plnky? alebo je cesto prilis krehke na to?
    dakujem

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ho nechas cez noc v chladnicke, spravne stuhne a mal by byt hebky a vlacny (a tie praskliny by mali byt len povrchove - ak su hlboke, tak neexperimentuj). Vtedy ho mozes skusit prekrojit 2x, len treba na to skusenosti a spravny noz. Ak to mas, tak smelo do toho. Ale ja by som neriskovala.

      Odstrániť
    2. ok, dakujem, nebudem radsej riskovat, dalsiu by som nestihla upiect... tak sa ozvem aka bola... :)
      dakujem!

      Odstrániť
    3. pomoooc, to cesto vyzera, ako keby ani nebolo upecene, to tak ma byt?

      Odstrániť
    4. Ano, ano, tak to ma byt. Ak ju dobre vychladis, ono to krasne stuhne a vsetko bude fungovat tak ako ma.

      Odstrániť
  51. Ahoj, idem robit tuto torticku uz niekolkykrat - je skvela. Tentokrat vsak potrebujem spravit marcipan navrch bez potretia cokoladou - bude to fuska, aby bol peknucky hladky, ale trufam si. Moja otazka - mozem tu cokoladu, ktora ide origos navrch, natriet pod marcipan? Myslis, ze by mi to drzalo tvar aj tak? Dik za radu. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No podľa mňa by to aj šlo, ale dala by som cca o 15 g viac masla, aby bola mäkšia a tým pádom taká lepkavejšia a ten marcipán sa na ňu potom lepšie prichytí. Neurob ju ale zas príliš mäkkú. Ale je to risk, nemám to odskúšané. Každopádne - veľa šťastia! :-)

      Odstrániť
  52. Ozvem sa s vysledkom, ale mne chuti uz teraz �� Dakujem. Jana

    OdpovedaťOdstrániť
  53. jedinečná torta, mala v rodine aj v práci obrovský úspech, ďakujem za recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. super, to ma veľmi teší! ;-) a želám veselú Veľkú noc!

      Odstrániť
  54. v piatok som urobila pre priatela k narodeninam a bola naozaj fantasticka - korpus uplne iny ako som zvyknuta ale praveze mi chutil viac ako bezne torty. naozaj mnam!

    OdpovedaťOdstrániť
  55. Tortu som robila vcera a bola brutalna....neostal ani jeden kusok. Jedine, co som zmenila, ze namiesto tych vianocny ozdob sa dala navrch cucoriedky, ale bola brutalna, skoda, ze som nestihla odfotit:-) Dakujem za recept.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!