nedeľa, 17. januára 2010

Baklava

Baklava je medovo-orechový, veľmi sladký koláč z cesta filo/phyllo (u nás je mu najpodobnejšie lístkové cesto, z ktorého som ho ja aj piekla). Má pôvod v krajinách bývalej Otomanskej ríše (súčasné Turecko), ako aj v Iráne, Kaukaze a väčšine krajín strednej a juhozápadnej Ázie.

______________________________________
Potrebujeme:
- 500 g lístkového cesta
- 100 g masla
- 300 g vlašských orechov (originál by mal byť z pistácií)
- 2 PL hnedého cukru
- 1/2 ČL mletej škorice
Sirup:
- 1,5 dl vody
- šťava z polovice citróna
- 200 g hnedého cukru
- 5 PL medu

1. Najprv si uvaríme sirup z vody, cukru, medu a citrónovej šťavy. Sirup zahrejeme a miešame do zhustnutia. Necháme vychladnúť. Pripravíme si menší plech alebo pekáč. Vymažeme ho maslom a zvyšok masla si roztopíme a použijeme neskôr. Lístkové cesto rozdelíme na 3 časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu/pekáča.

2. Pridať obrázokJeden plát cesta položíme na dno maslom vymasteného plechu/pekáča a posypeme polovicou zmesi posekaných orechov, cukru a škorice. Prikryjeme ďalším plátom cesta. Cesto potrieme rozpusteným maslom a dáme naň druhú polovicu orechovej zmesi. Prikryjeme tretím plátom a ten tiež potrieme zvrchu rozpusteným maslom. Na povrch tretieho cesta ostrým nožom narežeme štvorce/kosoštvorce. Pozor, cesto nesmieme prerezať úplne, len nakrojiť!

3. Koláč po vrchu pokropíme vodou a pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 30-40 minút. Koláč musí byť svetlohnedý a chrumkavý. Upečený koláč vyberieme z rúry a hneď polejeme sirupom.

4. Koláč krájame až po vychladnutí.

12 komentárov:

  1. Anteka a oplati sa to piect, nebudem sklamana ? Kedze k receptom casto pises velmi kladne alebo zaporne rekacie, toto je tak okomentovane neutrale, ze sa do toho bojim pustit :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Si zlata ako vies presne vycitit moj dojem:-D Ano ano, mas pravdu, tentokrat som bola trosku zdrzanliva v ovaciach pretoze:
    - baklavu ludia miluju, ale mne sa zda prilis sladka
    - baklava je pre milovnikov vlasskych orechov, co ja moc nie som

    Skratka, je uzasna, ale nie je to zrovna moje spektrum chuti, ja osobne mam radsej ine veci. Ale pre ludi, ktori maju radi orechy a nevadia im super sladke chute, to musi byt siedme nebo. Napriklad kamaratka, ktorej som dala baklavu ochutnat, ju nevedela prestat jest a iba híkala:-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mne sa baklava tiez zda byt prilis sladka a ledva tam koli tomu citit orechy co ja zas milujem :) Takze baklavu nemusim :)Ale na oko je krasna!

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ja som rozmyslala aj ze mozno original nema byt taky sladky, len ze ja som mala blby recept, ale potom mi viacero ludi povedalo ze to je proste take. tak smola.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. original recept je tiez sladky...jeden kusok a dost... ale fylo cesto je ine ako listkove...nie je mastne....a vrstvy su tensie a je ich ovela viac cca 20....ak mas moznost kup si original fylo cesto...je dostat napr. v rakusku v tureckych obchodoch....je to uz rovno vyvalkany polotovar....tenulinke vrstvy presne ako maju byt..treba dat tak tri styri platky cesta na jednu vrstvu potom orechy a zase vrstva fyla...to zopakujeme tak 5-6 krat...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. jej dakujem, si zlata. som rada ze uz viem co je fylo cesto zac, lebo som si ho uprimne nevedela predstavit, myslela som si ze je to prakticky uplne to iste co listkove. este raz diiik :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. inak netreba si kupovat hotove, filo cesto je vlastne nase tahane(ale iba muka 00, voda a ocot, mozno by sadalo pouzit aj strudlove - ale nie proste listove, to je rpilis tucne), ale musis ho vytiahnut na tensie ako papier a potom poukladat v milion vrstvach na seba. napriklad tu http://www.souk.cz/?p=122, je to iba o tahani, viac veci netreba:-) a milujem ju, najlepsia v bosne

    OdpovedaťOdstrániť
  8. waw diik za info, ale neviem ci by som sa odhodlala na take narocne cesto ako je tahane, ja som na take zrucnosti strasny amater:-DDD

    OdpovedaťOdstrániť
  9. anetka ahoj nasla som tvoj blog nahodne cez bazar, ale chcela som ti napisat ku baklave ja ho mam od mojej svokry moj muz je egyptan, a chutovo budes nadsena, treba pridet stavu s citrona, a pomaranca + med ako robis... a ver mi chutovo uz to nie je fadne sladke, ale lahodne.. ja osobne naozaj nemusim ich sladke bezchutove kolace vsetky su rovnake sladke a lepkave a bez chuti ale tento trik zmeni vsetko!!! presny recept ti mozem dat , neskor ak by si mala zaujem , mam pocit ak sa dobre pamatam ze treba spolu 200ml stavy ktoru zmiesame klincekami a medom a cukroma nechame mierne varit redukovat pocasz 5 minut.. chutovo uzas...

    OdpovedaťOdstrániť
  10. anetka ahoj takze tu je moj recept po ktorom urcite si oblizes prsty....
    do hrnceka das 150 ml vody 100ml citronovej stavy ja davam aj trocha pomarancovej 220g cukru jedna cela skorica 2 klincekya ak mas aj badyan tak ho tam vraz..

    vsetko das do varu za staleho pomaleho miesania asi 15 minut pekne ti zreidi a za ten cas zmeisas 100g mletch orechov so 100 mletymi mandlami 1 lyzickou skorice mletej 3 polievkovymy lyzicami cukru svokra mi dala cukor ja davam vanilkovy kedze v egypte neexistuje
    zbytok uz poznas vylozis si maly pekacik u das silikonovy papier ak mas pre mna najlepsie na pecenie a listokove tenko vyvalkane cesto mozes aj filo ale nam viac chutna listkove tenucke asi 8 az 10 stvorcov dostanes..s 500g balenia
    kazdu vrstvu polievam jemne ùmaslom a davam orechovu zmes az do konca vrcna a spodna strana tvopri cesto prepichas vydlickou a sup do rury ke znedne v rure nalejes za horuca tento sirup pripraveny na zaciatku a nechas vychladnut
    ps najlepsia chutovo bude na druhy den chutovo si oblizes prsty.... a daj mi vediet co na tento recept povies...
    ps2 moje meno je erika/// tak snad s ati bude pacit....

    OdpovedaťOdstrániť
  11. akonahle pridu zimne mesiace a budem mat chut na nieco medovo-orieskove, urcite vyskusam, erika ;-) dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!