štvrtok 24. júna 2010

Mätovo - čokoládové cupcakes s čokoládovou náplňou

Som fanatik do pepermintových čokolád a tieto cupcake sú pre mňa vrchol dokonalosti. Sú také dobré, že by som o nich asi aj básničku napísala.
Tentokrát sú navrchu ozdobené len šľahačkou, ale môžete si urobiť samozrejme aj čokoládový alebo vanilkový krém.
_______________________________________
Cesto: (24 kúskov)
- 1 a trištvrte šálky hladkej múky (1 šálka = 230 ml)
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL soli
- 3/4 šálky krupicového cukru
- 170 g zmäknutého masla
- 1 PL vanilkového extraktu
- 140 g čokolády s pepermintovou náplňou (After Eight/Rittersport Peppermint/...)
- pol šálky mlieka
- 3 bielky z veľkých vajec
Náplň:
- 225 g čokolády s pepermintovou náplňou
- pol šálky smotany na šľahanie
Navrch:
- váš obľúbený maslový vanilkový krém alebo smotana na šľahanie

1. Najprv si upečieme cesto. Rúru predhrejte na 175 stupňov. Do plechu na muffiny povkladajte papierové košíčky. Nad parou rozpustite čokoládu. Vo veľkej mise vyšľahajte maslo s cukrom a vanilkovým extraktom do peny. Pridajte roztopenú čokoládu.

2. V miske zmiešajte múku, soľ a prášok do pečiva. Do vyšľahaného masla s čokoládou postupne zašľahávajte tretinu múky, potom pridajte polovicu mlieka, potom druhú tretinu múky, druhú polovicu mlieka a nakoniec zvyšok múky.

3. V mise vyšľahajte bielky dotuha a opatrne ich vmiešajte do cesta. Cesto rozdeľte do košíčkov do dvoch tretín. (Ja mám muffinový plech len na 12 kúskov, čiže mi polovica cesta ostala. Cesto som dala zatiaľ do chladničky a potom som rýchlo dala piecť druhú dávku.)

4. Cupcakes pečte 15-20 minút. Či sú už upečené, otestujte špajdľou. Nechajte ich vychladnúť.

5. Potom lyžičkou alebo takou tou mašinkou na robenie guličiek z melóna vydlabte do koláčikov jamky.

6. Urobíme si plnku. Nad parou rozpustite čokoládu. Potom pridajte smotanu a miešajte, kým sa čokoláda v smotane úplne nerozpustí dohladka. Nechajte krém vychladnúť a stuhnúť, kým nebude mať roztierateľnú konzistenciu.

7. Naplňte krémom koláčiky. Urobte ľubovoľný vanilkový maslový krém alebo vyšľahajte smotanu na šľahanie a navrstvite na koláčiky lyžicou alebo zdobiacim vreckom.

8. Ak sa vám chce, ozdobte ich macoškami namočenými v bielku a poprášenými práškovým cukrom. Nebojte sa, macošky sú jedlé.

12 komentárov:

  1. Anetka, tak toto je ina pecka!! Mnam!! JA na nete stale pozeram po receptoch, kam ide pepermint extrakt...zial, nieco take je u nas nezohnatelne :-( uz som si jeden aj sama doma nejako intuitivne vyrobila, ale nema taku koncentrovanu chut a silu ako som ocakavala...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. presne presne, aj do tohto receptu vlastne mala ist obycajna cokolada a pepermintovy extrakt, ale ja som zaimprovizovala a uspesne, lebo ten pepermint je naozaj silno citit:-)

    ale kebyze niekde natrafim na ten extrakt, tak asi zosaliem od radosti, isto by som ho potom davala snad do vsetkeho, lebo ja milujem tu chut....

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka,
    super si zaimprovizovala, musim vyskusat ;-) lenze si stale hovorim ze s tym vypekanim uz musim prestat, resp. zredukovat ho..ale nedari sa mi :-( no a extrakt? hned ako ho objavis daj vediet!! ja som minule s malou dusickou dufala, ze ho budu mat v marks&spencer, ale mali iba vanilkovy, kavovy a este nejaky..ale pepermint ee :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. v auguste idem do francuzska, to by bola bomba kebyze tam nan natrafim. hmmmm :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. tak tieto muffins su ina pecka!!asi mi nedovolia spavat, kym nevyskusam:))pepermintovu cokoladu milujeme. priatel zboznuje moj cheesecake s After eight cokoladou -musim ho pravidelne piect. tiez zhanam ten extrakt, ale zatial neuspesne. ked ho objavim, dam ti vediet...

    OdpovedaťOdstrániť
  6. ano, uplne rozumiem, ja som tiez posadnuta vsetkym cokoladovo-pepermintovym. milujem aj zmrzlinu s tou prichutou, ale vidavam ju velmi zriedka :-( najlepsiu som taku jedla v nemecku na pobrezi baltskeho mora, boze to bola asi najlepsia zmrzlina na svete. aaaach

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Original americky extrakt z maty a ine dobroty:

    http://www.american-heritage.de/kulinarisches/backzutaten/pfefferminz-extrakt.html

    Da sa to objednat cez internet:-)

    Bea

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Dobrý, neskúšali ste pepermintový olej od f. Just? Možno by bol dobrý.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. f.Just? co to je? hanbim sa ale netusim

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Ahoj,robila som tieto cupcakes na rozlucku so slobodou pre kamosku a boli vynikajuce! Takze dakujem za recept!

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!