streda 26. januára 2011

Paella s plodmi mora a tilapiou

Len keby ste náhodou nevedeli, číta sa to [paeja], nie [paela] :-)

Dnes bol extrémne blbý deň. Tak som si povedala, že si treba spraviť náladu a pustila som sa do paelly. Inšpirovala som sa týmto receptom z BBC Good Food, ale veľa vecí som upravila a doplnila, lebo recept je písaný príliš stručne a zabúda sa tam napríklad na také dôležité veci ako je osolenie ryže. Výhoda tejto paelly je, že je hotová za pol hodinky aj s umytím riadu a je naozaj strašne dobrá. Môj oco, ktorého moje kuchárske výtvory veľmi nedojímajú, lebo on s mamou sú stále oveľa lepšími kuchármi ako ja, tentokrát úplne híkal a bol ako v tranze, tlačil paellu do seba, ani nežul, iba prehĺtal a stále opakoval dookola, že niečo také dobré už dávno nejedel. No šťastná som!

_____________________________________
Ingrediencie:
- 1 veľká cibuľa
- 1 veľká paprika (najlepšie červená)
- 4 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- 1 ČL mletej údenej červenej papriky (zoženiete napr. v Marks&Spencer)
- 1/3 ČL šafránu
- 1 a pol šálky ryže
- 2 a štvrť šálky vody
- 1 a pol kocky slepačieho alebo rybacieho bujónu v bio kvalite bez glutamátu
- 150 g mrazeného hrášku
- 2 ČL soli
- 200 g zmesi morských plodov
Na rybu:
- 500 g ľubovoľnej bielej ryby, ja som použila tilapiu
- 1 kopcovitá ČL mletej údenej červenej papriky
- korenie, soľ
- olivový olej
- citrón k podávaniu

1. Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na plátky a papriku na pásiky. Prichystáme si aspoň 3x prepláchnutú ryžu a v kanvici zatiaľ necháme zovrieť vodu. V kastróli na rozohriatom oleji opečieme cesnak, cibuľu a papriku, kým zelenina nezmäkne.

2. Pridáme šafrán a údenú mletú papriku. Premiešame a prisypeme prepláchnutú ryžu. Všetko zalejeme horúcou vodou z kanvice a vhodíme kocky bujónu. Prisypeme mrazený hrášok a soľ. Kastról zakryjeme a varíme 10 minút. Potom prisypeme morské plody, rýchlo zakryjeme a varíme ešte ďalších 7 minút.

3. Plátky ryby umyjeme, osušíme, osolíme, okoreníme a posypeme trochou údenej mletej papriky. Rybu opečieme na oleji na panvici z oboch strán po pár minút. Na záver nalámeme rybu na väčšie kusy. 

4. Paellu podávame tak, že nasypeme na tanier ryžu s morskými plodmi, navrch poukladáme pár kúskov ryby a priložíme mesiačik citróna alebo rovno pokvapkáme rybu citrónovou šťavou.

8 komentárov:

  1. joooj,co mi to robis,takto proti noci ,Anetka..morske pody milujeem snad v kazdej podobe,a paellu som este nikdy neskusala,a takuuu strasnuu chut mam teraz:))skoda,ze sa tu neda dat taky kriciaci smajlik,ako na MMB:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Origoš z ostrova Fuerteventura jsem vybotil a mám ji zde.
    http://clupmi.blog.cz/1011/paella-inspirace-stajovymi-spisy

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martinka: som rada ze sa ti to paci. inak aj ja som si vsimla ze casto ked pisem tak mi chybaju viaceri smajlici ako na icq, skype alebo mmb. uz nam z toho smjalikovania prepina :-DDD, clovek ma pocit, ze sa vyjadruje bez nich strasne holato a bez emocii :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Tak takúto dobrú paellu by som si dala, ale najradšej niekde v teplúčku, v lete, napr. v Španielsku :).

    OdpovedaťOdstrániť
  5. joooj to my vsetci, to my vsetci :-) a tam isto chuti tak ozajstnejsie, chapes... ach! mnam

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!