Ak hľadáte inšpirácie na špargle, toto je jeden z nápadov. Tento recept mám z BBC Good Food. Považujte to za jedlo samé o sebe, pretože je to skôr koláč ako chlieb.
Z tipov na špargľu vás možno zaujme aj recept na šalát zo syra halloumi, špargle, polosušených paradajok a cukety alebo losos so špargľou na japonský spôsob alebo ju použite napríklad len ako prílohu, ako v tomto recepte na jarné minikuriatka na masle alebo na pečené morčacie stehno na víne s gratinovanými zemiakmi s parmezánom a špargľou alebo na králik na bielom víne s kaparami a so špargľovo-zelenofazuľkovou prílohou.
__________________________________________
Ingrediencie:
- 100 ml olivového oleja
- 250 g špargle - je jedno či zelenej či bielej
- 200 g hladkej múky
- 1/2 ČL kypriaceho prášku do pečiva
- hrsť vetvičiek tymiánu
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- hrsť odkôstkovaných čiernych olív (ja som dala tentokrát zelené)
- 100 g sušených paradajok
- 100 g strúhaného pikantného syra
- korenie, soľ
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Podlhovastú formu (ideálne 22 x 10 x 5 cm) vyložte papierom na pečenie. Špargľu ošúpte škrabkou, odrežte zdrevnatelú horkú časť a vložte do vriacej osolenej vody a varte 2 minúty. Špargľu zlejte a rýchlo ochlaďte pod ľadovou vodou.
Otrhajte lístky tymiánu z vetvičiek a nasekajte ich nadrobno. Vo veľke mise zmiešajte múku, tymián, korenie, soľ. Pridajte mlieko, olej a vajcia. Cesto zmiešajte varechou do hladkej zmesi, bude to trvať asi len 1 minútu.
Odložte si bokom 5 paličiek špargle a pár olív na ozdobenie. Zvyšok špargle nakrájajte na väčšie tyčinky. Do cesta vsypte nakrájanú špargľu, olivy, nasekané sušené paradajky a dve tretiny syra. Všetko zmiešajte a vylejte do pripravenej formy. Nakoniec do cesta povpichujte odložených 5 paličiek špargle aby trochu vystrkovali von, posypeme bochník odloženými olivami a syrom.
Bochník vložíme do rúry a pečieme cca 40 minút, kým nie je pevný a zlatý na povrchu. Po upečení necháme bochník aspoň 5 minút vo forme a potom ho vyklopíme necháme chladnúť na mriežke.
Anetka, netrpezlivo čakám na receptík
OdpovedaťOdstrániťPřeji studijní úspěchy a na tento recept se opravdu těším!
OdpovedaťOdstrániťfiiha..to vyzera byt velka dobrota!!!
OdpovedaťOdstrániťŠpargľu mám veľmi rada, ale v takejto forme som ju ešte nejedla. Zaujímavé. Želám pevné nervy a sedacie svaly :-)
OdpovedaťOdstrániťmáš tu super recepty, poriadne to tu prehladam a nieco vyskusam. Tento bochnik musi byt delicious! :)
OdpovedaťOdstrániťdakujem:-))) slubujem, ze ho doplnim co najskor!!!
OdpovedaťOdstrániťAAAAAAnet! Toto som mala na plane vyskusat!!! To mas z BBC good food? ja som tam mala vyhliadnuty presne tento istyyyy ;o))))
OdpovedaťOdstrániťano ano z BBC Good Food:-DDD to je telepatia, vidis:-DDD tak ho upec aj ty a daj vediet ako chutilo! lebo mne chutil velmi! a mojmu ocovi este viac:-)
OdpovedaťOdstrániťProsím, prosím recept! V chladničke sa mi pár dní "suší" špargla a neviem čo s ňou. Prebrala som už asi milion receptov, ale nic ma nechytilo za srdce tak ako tento chlebík. Tak dúfam, že špargla este par dni vydrzí :-)))
OdpovedaťOdstrániťViktoria, kedze nechcem aby sa ti pokazila spargla a zaroven nemam vobec cas to sem dopisat, tu mas link na recept podla ktoreho som to robila: http://www.bbcgoodfood.com/recipes/10595/asparagus-sundried-tomato-and-olive-loaf dufam ze anglictina nebude problem:-)
OdpovedaťOdstrániťmaj sa krasne
aneta
Anetka, vyzera bozsky :)
OdpovedaťOdstrániťpanecku Anetka, toto vyzera byt pecka! a uspesny zapoctovy tyzden zelam!!
OdpovedaťOdstrániťVeľmi chutne to vyzerá, a keďže je už recept, predpokladám, že už je po zápočtoch. Tak gratulujem, verim, ze sa podarili:-))
OdpovedaťOdstrániťAj ja som dnes sparglovala - kuk - http://lucylovetobake.blogspot.com/2011/05/sparglovy-quiche-s-anglickou-slaninkou.html
Lucia: nie nie po zapoctoch nie je pretoze medzi moje hobby patri chodit na opravne zapocty:-DDD a uz mi zacinaju aj skusky, takze moj blog bude teraz riadne stagnovat. a tvoj quiche vyzera bozsky!!!
OdpovedaťOdstrániťChlebík vypadá úžasně, až zase někde narazím na chřest, určitě něco podobného spáchám, protože domácí chleba mám moc ráda (zrovna máme doma dva - celozrnný s mandlemi a mákem pro mě a bílý tymiánový pro mého muže :-)), ale domácích chlebíků není přeci nikdy dost :-)
OdpovedaťOdstrániťMadla: dakujem:-), ale len aby som ta upozornila: chlieb to nie je, je to skor kolac, cesto je dost vlhke a "vajecne"
OdpovedaťOdstrániťNo konečne : )na toto sa už chystám od zverejnenia fotečky.
OdpovedaťOdstrániťprepaaac Ivka, som trdlo, ale zazivam zufale casy v skole, tak nebol cas:-D
OdpovedaťOdstrániťakurát som dopiekla špargľový chlieb, ale asi ma to veľmi neuchvátilo, zelenina je po 30 minutách pečenia úplne na s***, recept som teda mala úplne iný, ale preda len... u teba bola špargľa konzistenčne dobrá?:-)
OdpovedaťOdstrániťsakra to ma mrzi!!! netusim v com je problem, lebo moja spargla bola uplne v pohode. praveze drzala tvar az moc a potom sa to blbsie krajalo.
OdpovedaťOdstrániť