utorok, 7. augusta 2012

Quiche Lorraine alebo jednoducho lotrinský slaný koláč

Lotrinský slaný koláč je francúzska klasika. Je časovo trošku náročnejší, ale výsledok stojí za to. A pečenia korpusu "naslepo" sa nebojte, nedá sa na tom nič pokaziť.


____________________________________
Ingrediencie na koláč do formy o priemere 25 cm:

Korpus
- 280 g hladkej múky + trochu na poprášenie pracovnej dosky
- 165 g studeného masla
- 1/4 ČL soli
Náplň
- 200 ml smotany na varenie
- 200 ml kyslej smotany
- 250 g slaniny
- 100 g strúhaného tvrdého syra s výraznou chuťou
- 20 g strúhaného parmezánu
- 3 vajcia
- muškátový oriešok
- korenie, soľ
- čerstvé bylinky na ozdobu (nemusí byť); ja som použila kôpor, pretože sa mi chuťovo ku koláču veľmi hodí
- okrem toho: cca 1 kg strukovín ako pomôcku pri pečení korpusu


1. Múku, maslo a soľ spracujte na drobeničku. Pridajte 8 PL studenej vody a vymieste hladké cesto. Vytvarujte z neho guľu a dajte do na 30 minút chladiť. Koláčovú formu vytrite maslom a vysypte múkou.


2. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta kruh o niečo väčší než 25 cm koláčová forma. Na valčeku ho preneste do formy a zatlačte ho k okrajom tak, aby vznikol tvar misky. Zvyšky cesta, ktoré prevísajú, orežte. Formu dajte do chladničky a chlaďte 20 minút. 
3. Zatiaľ rúru predhrejte na 200 stupňov. Slaninu nakrájanú na malé kocky opečte na panvici a nechajte vychladnúť bokom.


4. Cesto vo forme popichajte vidličkou. Na cesto dajte papier na pečenie a doňho rovnomerne nasypte strukoviny, aby cesto počas pečenia zaťažili. Pečte 10 minút a potom bez záťaže ešte 5 minút. Takéto pečenie korpusu sa volá pečenie "naslepo". Ak vám tento opis nie je úplne jasný, obrázkový postup nájdete tu. (Strukoviny si po dopečení odložte bokom a môžete ich používať aj naďalej pri ďalších pečeniach naslepo.)
5. V mise dobre zmiešajte oba druhy smotany, oba druhy syra, opečenú slaninu a vajíčka. Dochuťte soľou, korením, strúhaným muškátovým orieškom. Náplň vylejte na predpečený korpus. Vrch koláča ozdobte bylinkami a pečte ešte 20 - 25 minút. Po dopečení nechajte koláč úplne stuhnúť vo forme.

6 komentárov:

  1. Mnaaaaaaam, mam rada slane kolace tohoto typu... a ten kopor si tam skvele zakonponovala... tlieskam...

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Wau to musela být dobrota. NA slané koláče mám přímo úchylku :D Vážně vypadá naprosto luxusně, šikulka ;-) !!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Mňam :) Do quichů jsem se poslední dobou zamilovala. Na lotrinský se chystám, jakmile se zbavím pórku, co na mě čeká v lednici - jak jinak než v quichi ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Krásne sa ti podaril. Klobúk dolu :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. waw, slintám. Krása. Koláčová dokonalost.

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!