štvrtok, 13. septembra 2012

Romantické raňajky v posteli s Johanou: ovsená kaša s ríbezľovou omáčkou so škoricou a klinčekom

Určite dôverne poznáte tie chvíle v živote človeka, keď túžite doniesť svojmu zajacovi raňajky do postele. Preto som vstala o niečo skôr ako Johana, po špičkách som sa vykradla z izby a pripravila som jej kráľovské raňajky.
Johana najprv nechápala a ešte pomaly rozliepala oči...
 a potom sa celá šťastná a dojatá pustila do ovsenej kaše a tlačila to do seba hlava-nehlava a zašpinila mi obliečky od tých čiernych ríbezlí. Takže som bohužiaľ už zakázala ďalšie raňajky v posteli a pre istotu som tam aj dala výstražnú nálepku.
Tak asi toľko k môjmu skutočnému príbehu zo života.

A teraz k receptu.

Omáčka z ríbezlí, škorice a klinčekov je vlastne zaváranina. Recept na ňu našla mama v nejakom časopise ešte pred sto rokmi a volalo sa to "Ríbezle na spôsob brusníc". Je to skvelý spôsob zúžitkovania ríbezlí zo záhrady a recept je banálny, je to zaváranie pre začiatočníkov. Túto omáčku ja využívam najčastejšie práve v kombinácii s ovsenou kašou. Fľašku týchto ríbezlí som mala vždy na internáte v chladničke a s ovsenou kašou to bola vždy moja záchrana v akúkoľvek dennú aj nočnú dobu :-) Omáčku môžete ale samozrejme podávať aj k zmrline alebo do koláčov. 


____________________________________________
Ríbezle so škoricou a klinčekom
(cca 4 malé zaváraninové poháre)
- 2 l ríbezlí (v pôvodnom recepte sú červené ríbezle, ale robili sme to aj z čiernych a bolo to snáď ešte viac sexi)
- 1/2 kg cukru
- 4 klinčeky
- 1 zvitok škorice (skúste ho rozlámať na 3-4 ks)
Umyté a odkvapkané ríbezle dáme do hrnca, pridáme koreniny a zasypeme cukrom a necháme 1 hodinu postáť. Potom ich dáme variť na mierny plameň a varíme cca 10-15 minút. Ešte horúce ich dáme do pohárov. Ideálne by bolo, keby sa vám podarilo rozdeliť do každého pohára úlomok škorice a 1 klinček. Poháre zatvoríme a na 5 minút prevrátime hore dnom. A je to :-) Zaváranie pre začiatočníkov.

Ovsená kaša
(1 porcia)
- 50 g ovsených vločiek
- 300 ml mlieka, prípadne môžete časť mlieka nahradiť vodou
- štipka soli
- 1 ČL cukru
V malom hrnci privedieme k varu mlieko s vločkami, soľou a cukrom. Za stáleho miešania varíme, kým vločky nebudú uvarené, čiže zhruba 4-5 minút.

4 komentáre:

  1. Anet, jedním slovem KOUZELNÉ! Věřím, že Johana už netrucuje, vždyť taková snídaně by měla hlavně sbližovat:) Měj se krásně, zdraví Sofie

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Tak tohle je opravdu toy story podle mého gusta! :-) Tenhle rybíz a lá brusinky už dělám dva roky a je to fakt perfektní, k lívancům, do ovesné kaše, jako přeliv na zmrzlinu či jakýkoli studený dezert. Já teda používám červený rybíz, ale jen proto, že černého nemám dostatek. Ale z černého musí být fakt luxusní!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Johanka alias Houmík?
    Ovsené vločky sú moje každodenné raňajky (okrem víkendov :)). Mlieko, mikrovlnka, vločky a hrozienka. Tvoja verzia je ale chutnejšia :).

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ti jsou roztomilí!
    Taky by mi někdo mohl udělat takovou snídani, když se jmenuji Johana :D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!