štvrtok 8. novembra 2012

Retro záležitosť: francúzske zemiaky


Rozhodla som sa dať na mojom blogu priestor aj takýmto jedlám, lebo vyvolávajú pekné spomienky. Francúzske zemiaky, krúpková polievka, paprikáš... ...to je proste detstvo.

Ozaj... vie mi niekto vysvetliť, prečo sa preboha volajú "francúzske"??? :-D
_________________________________________
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov, varný typ A
- 400 g údeného mäsa alebo párkov alebo klobások alebo mix viacerých druhov
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 1 malá cibuľa
- 4 vajcia uvarené natvrdo
- 2 surové vajcia
- 250 ml kyslej smotany
- 50 ml mlieka
- 2 ČL pikantnej horčice
- olej
- mletá rasca, čerstvo mleté čierne korenie, soľ

1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte vychladnúť, ošúpte ich a odložte zatiaľ bokom.

2. Mäso, párky alebo klobásy nakrájajte na kocky/kolieska. Na troške oleja na panvici opečte nadrobno nakrájanú cibuľu, pridajte mletú červenú papriku, premiešajte a prisypte údeninu. Opekajte cca 5 minút a dajte preč z ohňa.

3. Rúru predhrejte na 220 stupňov.

4. Zapekaciu misu vymažte trochou oleja a dajte na dno vrstvu zemiakov nakrájaných na kolieska alebo pretlačených cez mriežku (ako na vianočný zemiakový šalát). Posypte ich rascou, soľou a čiernym korením. Potom pridajte vrstvu opečenej údeniny a pridajte tiež vajíčko - nakrájané alebo pretlačené cez mriežku, podobne ako zemiaky. Pridajte ďalšiu vrstvu zemiakov, opäť posypte koreninami, mäsom, vajíčkom atď. Vrstvy opakujte, kým sa vám neminú všetky suroviny a zakončite všetko vrstvou zemiakov.

5. V miske dobre zmiešajte smotanu, mlieko, horčicu, 2 surové vajíčka a pridajte trochu soli. Smotanu nalejte navrch rovnomerne po všetkých zemiakoch. Zapekaciu misu vložte do rúry a pečte cca 20 - 30 minút, kým povrch zemiakov nezhnedne. 

    14 komentárov:

    1. Anet, francouzské brambory jsou francouzské proto, že původně tohle jídlo opravdu pochází z Francie, akorát tam se to dělá maličko jinak a jmenují se tartiflette. :) Taky mi to vrtalo dlouho hlavou, tak jsem pohledala a našla. Jinak pořád otálím, kdy je udělám a dám na blog, můj upravený recept používá krůtí mleté maso a uzenou papriku... je to dobrota :)

      OdpovedaťOdstrániť
    2. Anetka, perfektné! Ja teraz fičím na tradičnej kuchyni, ale ako sa tak sledujem, prevažuje česká klasika :-) budem to však musieť vykomenzovať rýdzo slovenskými záležitosťami...no a to ani nejdem vravieť, že aj maďarská kuchyňa má na naše stravovanie posledné mesiace silný vplyv ;)

      OdpovedaťOdstrániť
    3. ahoj
      francuzske zemiaky poznaju v Madarsku ako Rakott krumpli, takze to bude take rakusko-uhorsko-europske jedlo.
      tartiflette ma zaujal, dobra poznamka. ja som predtym tipoval, ze to niekto chcel nazvom povysit, tak ako sa napr. v USA povazovali veci z Philadelphie za "lepsie" a tak mame dnes philadelphia cream cheese.

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. to o philadelphii som nevedela, dakujem za zaujimavu info! :-)

        Odstrániť
    4. mnam,to je detstvo :) a co na to Paolo ? :)

      OdpovedaťOdstrániť
      Odpovede
      1. nadseny, nadseny!!! vravel, ze chutia este lepsie ako tie, co nosili jeho spolubyvajuci z domu po vikende na intrak!!!! :-D

        Odstrániť
    5. francouzský brambory mám moc ráda!

      OdpovedaťOdstrániť
    6. Mňám! Francouzáky mám moc ráda, někdy do nich přidávám i celer a místo uzeniny dávám vždycky nějaké zbytkové pečené nbo vařené maso. Zase je musím někdy udělat, úplně jsi mě navnadila :-)

      OdpovedaťOdstrániť
    7. aj my mame radi francuzaky :-) hoci ich robime inak a kvoli detom na dva sposoby, jeden so slahackou a klobaskou a nakrajanymi zemiackami a druhy s ykslou sm,otanou a slaninkou a pretlacene :-) je to uzasne jedlo. Jednoduche a take, dedinske? ale dobre... ano, aj pre taketo je priestor na blogoch :-)

      OdpovedaťOdstrániť
    8. retro zalezitosti mozu byt...a francuzske zemiaky zvlast:) ..vidis aj tvoj drahy vie, co je dobreeeeeeeeee :))))

      OdpovedaťOdstrániť
    9. Děláš mi chutě, miluji francouzské brambory.

      OdpovedaťOdstrániť
    10. užasné...len do toho.. prívarky, šošovica, tekvica... paprikáše a kadečo iné so smotanou to je slovensko. :D inak k tomu francúzsku..Savojci do toho vždy dávali cibulu syr reblochon a slaninu... zatiaľčo toto je jedlo pre horalov a tatrancov ako stvorené, mne chutí francúzske jedlo gratin dauphinois, ktore tiez pochádza z juhovýchodu a original sa robi len s jemne nakrajanych zemiakov, cesnaku, muskatoveho orieska, soli a korenia... pretoze v jednoduchosti je krasa, da sa to vyuzit ako proloha a do brucha sa zmesti napriklad mousse chocolat alebo zmrzlina :D zdravi Juraj

      OdpovedaťOdstrániť

    Ďakujem za váš milý komentár!