pondelok 7. januára 2013

Currywurst - prvá vec, ktorú musíte ochutnať v Berlíne

Foodblogy sa väčšinou snažia o propagáciu domáceho a zdravého jedla. Ale buďme úprimní - aj fastfood má občas miesto v našich životoch:-)

Keď idete do Paríža, musíte si povinne kúpiť croissanty alebo bagety, v Londýne musíte zájsť na fish&chips a v Berlíne je to döner kebab a currywurst. O tureckom döneri a ďalších črtách Berlína, ktoré pripomínajú všadeprítomnosť Turkov, vám napíšem inokedy. 

Teraz ideme na bizarnú nemeckú klasiku currywurst. Currywurst je dochrumkava opečený hrubý párok posypaný kari korením (a niekedy ešte aj iným korením), topiaci sa v karikečupe. A k tomu sa väčšinou jedia hranolčeky.

Currywurst vznikol len relatívne nedávno - v roku 1949 a predával sa ako pouličné jedlo v Charlottenburgu pre robotníkov, ktorí pracovali na povojnovej obnove mesta. Každopádne z currywurstu vznikol fenomén a Nemci mu dokonca aj venovali múzeum - Deutsches Currywurst Museum.

Podľa viacerých rebríčkov na Internete najlepšie currywursty v Berlíne nájdete v stánku Curry 36 (odkiaľ pochádza aj môj currywurst na obrázku - z Curry 36 na Hardenbergplatz pred stanicou U-Bahnu a S-Bahnu Zoologischer Garten) a v stánku Konopke´s Imbiß.

7 komentárov:

  1. asi nesmím cestovat, nic z vyjmenovaných "povinných věcí" nejím :D

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Anetka,si mi narobila chute...uz som ti pisala,ze mam rodinu v Berline,takze viem o com pises!!! :-)Nie som fanynka würstov,parkov a pod.,ale tento berlinsky chutovy unikat si vzdy rada dam a este ma nikdy nesklamal a moze byt kupeny kdekolvek v Berline!!
    Uzi si toto uzasne mesto :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. mnam to by som si dala hned! na tych turkov sa celkom tesim :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kdyby se netopil v kečupu, tak to sním:-P

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Vypada to presne jako neco, co bych musela ochutnat :D Snad se jednou vydam na vylet do Berlina :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. V Berlíně jsem půl roku žil a Currywurst mě nijak nelákal. A když jsem jej, náhodou, poprvé ochutnal, udělalo se mi nevolno, uprsotřed Alexanderpaltzu jsem zvracel (ještě k tomu na modní akci) a pak jsem tři dny strávil v posteli... Možná to byla jen shoda okolností, ale od té doby jsem to nejedl :D

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ja som bola 2 roky v Mníchove, pracovala som v Biergartene, tak viem o čom hovoríš :-D Ľuďom to nevadí, že si ho dajú každý deň :-D Ja som to nikdy nemohla cítiť, keďže som s tým pracovala :-) Ale raz som si dala a je to chuťovka. Tu sa to pripravuje s curry omáčkou :-) A je tam hrozne veľa korenia :-D Také, čo mi na SVK ani nemáme, ani nepoznáme, ani sme nepočuli :-D Robili sme si omáčku sami a nikto neprezrádza recept na tú svoju currysosse :-D Niekedy ani nemusí obsahovať kečup ;-) Išla by som do Berlína vyskúšať :-D

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!