nedeľa, 24. marca 2013

Jahňacie karí s brokolicou

Toto je moja premiéra s jahňacím mäsom. 

V rusko-tureckej štvrti Berlína som objavila skvelé turecké minipotraviny. Sú správne trochu špinavé, chaotické a majú tam samé fantastické veci. Majú tam celoročne všetky, fakt všetky druhy zeleniny, byliniek a ovocia a vždy všetko krásne a čerstvé. Dokonca tam majú aj zeleninu, akú som ešte vživote nevidela a to som si myslela, že poznám všetko. Majú tam najviac druhov strukovín, aké som kde kedy pokope videla. A sexi obrovské kruhové turecké chleby veľké ako koleso na nákladiaku. A snáď sto druhov olív, syrov halloumi a korenín. A najmä obrovský výber všetkých druhov mäsa vo všetkých možných formách. A sú k vám trochu drzí a odmeraní, ale vy im to odpustíte. 

A tak som pred pár dňami u nich kúpila jahňacie a obrovský otep koriandru a pustila som sa do varenia úplne prvotriedneho karí. Dovolím si povedať, že bolo rovnako dobré ako všetky tie jahňacie karí, ktoré som tu v Berlíne v reštaurácii doposiaľ ochutnala.

______________________________________
Ingrediencie:
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 veľké alebo 3 menšie cibule
- kus čerstvého zázvoru o dĺžke cca 10 cm
- 4 PL oleja
- kašmírske čili podľa chuti
- 1 PL mletej rímskej rasce
- 1 PL mletého koriandru
- 1 PL kurkumy
- pol zvitka škorice
- 4 tobolky kardamónu (nemusí byť)
- 800 g jahňacieho mäsa na guláš
- 1 konzerva sekaných paradajok alebo 4 paradajky oblanšírované a nakrájané na malé kocky
- soľ
- 1 menšia brokolica
- 500 g ryže basmati
- 2 klinčeky
- zväzok čerstvého koriandru (nemusí byť)

Ošúpte cibuľu, cesnak a zázvor. Cibuľu a cesnak nakrájajte úplne nadrobno, zázvor nastrúhajte. Vo veľkom kastróli opekajte na oleji cibuľu, cesnak i zázvor spolu s čili asi 5 minút. Potom pridajte rímsku rascu, koriander, kurkumu, škoricu a kardamón a miešajte ďalšiu minútu. Pridajte jahňacie nakrájané na kocky a miešajte, kým sa kúsky mäsa opečú zo všetkých strán a mäso sa zatiahne. Potom do kastróla pridajte paradajky, soľ a 200 ml vody. Duste zakryté za občasného miešania, kým mäso nebude mäkké, čiže zhruba 50 minút.

Medzitým v ďalšom hrnci priveďte k varu cca 2,5 litra vody. Brokolicu očistite od pevnej šupky na stonkách a rozoberte na ružičky. Brokolicu vsypte do vriacej vody, dobre osoľte a varte cca 5 minút, kým nebude brokolica al dente.

Zvlášť uvarte aj ryžu basmati. Nezabudnite na to, že basmati sa nevarí ako bežná ryža, ale vsype sa do veľkého množstva vriacej osolenej vody. Ja pridávam ešte aj 2 klinčeky. Potom ryžu varíme cca 15 minút a zcedíme.

Keď je jahňacie udusené domäkka, skontrolujeme ešte nazáver slanosť a vsypeme do karí brokolicu a jemne zamiešame. Servírujeme s ryžou a posypeme nasekaným koriandrom.

4 komentáre:

  1. Anetka, vyzera to fajnovo ;o) ja mam jahnacie maso velmi rada, velmi daaavno pradaaavno som varila jahnacie kari so spenatom, budem musiet niekedy dat opat repete, dakujem za pripomenutie ;o)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypada to super! Koriandr muzu mit sna duplne vsude a v kombinaci s brokolici to zni moc fajn!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jaj,Anetka..tak s atesim,ze som konecne zavitala na tvoj blog :) konecne sme tento tyzden spojazdnili pocitac,lebo predtym som mala k dispo len notasek,a tam mi tvoj blog akosi nejde :( ..kazdopadne zavidime drzych turkov,aj Berlin ,aj Paolovu veceru :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mooc pekne! Loni jsem na Velikonoce delala jehneci prvne, a chtelo by to zopakovat. Asi vyrazim do mesta, tvoje kari me dost nalakalo :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!