pondelok 22. apríla 2013

Risotto s hráškom a slaninou

Síce je toto prvý recept na risotto na mojom blogu, nie je to po prvý krát, čo ho varím. Najviac mi zatiaľ učarovalo hubové a karfiolovo-gorgonzolové risotto podľa receptov z knihy od Marcela Ihnačáka Radosť variť a taktiež toto šafránové s krevetami. Včera som ale konečne vyskúšala aj ďalšiu slaninovo-hráškovú verziu. A s obrovským úspechom. Určite som ho nevarila naposledy.

____________________________________________
Ingrediencie na 3 porcie:
- 250 g slaniny
- 1 veľká šalotka, prípadne stredná cibuľa
- 1 a pol šálky ryže na risotto
- 1 šálka vína
- cca 3 šálky horúceho slepačieho vývaru
- čerstvo mleté čierne korenie, soľ
- pol šálky nastrúhaného parmezánu
- 3/4 šálky mrazeného hrášku

1. V kastróli s hrubým dnom alebo vo veľkej panvici opečte slaninu, kým nebude chrumkavá. Slaninu vyberte a odložte zatiaľ bokom.

2. Vypečený tuk nechajte v kastróli. Ak treba, pridajte ešte trochu olivového oleja a opečte na ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Keď šalotka zhnedne, pridajte ryžu a miešajte cca 3 minúty. Potom prilejte víno a miešajte, kým ho ryža absorbuje. Potom postupne pridávajte po jednej naberačke slepačieho vývaru (ďalšiu naberačku pridajte až vtedy, keď do ryže vsiakne ta predchádzajúca) a stále miešajte cca 20 minút, kým nebude ryža uvarená. Ochutnajte a v prípade potreby pridajte korenie alebo soľ.

3. Na záver pridajte hrášok, slaninu a parmezán. všetko premiešajte a hneď dajte dole zo sporáka. Podávajte ihneď.

5 komentárov:

  1. Můj talířek z IKEA! :D Taky jsem si ho tam koupila, horkovzdušné balóny na nádobí mě dostaly...
    A rozdíl mezi rizotem a risottem jsi vystihla naprosto přesně, vidím to úplně stejně. A poté, co jsem uvařila opravdové italské risotto a zjistila, jak je úžasné, už nechci tu československou napodobeninu nikdy vidět.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Bardzo apetyczne:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To vypadá krásně! :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Vypadá to krásně :-) Jen bych si nahradila slaninu šunkou.. :-) Budu ráda, když se podiváš i na můj blog.. Tvůj se mi totiž moc líbí :-))

    http://my-dream-lifestyle.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!