streda, 20. augusta 2014

České svadobné makové, tvarohové a lekvárové koláčiky

Pred pár týždňami sa mi naskytla možnosť napiecť české svadobné koláčiky na jednu českú svadbu v Berlíne. Vrhla som sa do toho s veľkým odhodlaním. Viem, že české svadobné koláčiky sú buď malé kruhové, alebo také malé plnené batôžteky, alebo plnené batôžteky s ešte dodatočným džemom navrchu. Ja som napiekla takéto malé kruhové. Upiekla som 3 dávky doleuvedeného cesta a vzniklo mi zhruba 230 koláčikov. Teraz sedím a píšem tento príspevok na blog, pretože to je jediná aktivita, ktorú ešte po takom náročnom dni vládzem. Upiecť toľko koláčov je neskutočná fuška! Svadba sa koná už pozajtra, tak dúfam, že ženích s nevestou budú spokojní :-)


Ingrediencie na cca 70 koláčikov o priemere 5 cm:
Cesto:
/recept Romana Vaňka/
- 350 g hladkej múky
- 150 g polohrubej múky
- 175 ml vlažného mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 100 g krupicového cukru
- 90 g rozpusteného masla
- štipka soli
- 1 vajce + 1 na potretie
- práškový cukor na pocukrovanie
Maková náplň na 1 dávku cesta:
- 1 a pol šálky mletého maku
- 1 šálka mlieka
- cukor podľa chuti
- 1 PL mletej škorice alebo ideálne zmesi koria na perník
- 3 PL slivkového lekváru
- 1 panák rumu
Lekvárová náplň na 1 dávku cesta:
- 1 a pol šálky slivkového lekváru
- 1 PL mletej škorice alebo ideálne zmesi koria na perník
Tvarohová náplň na 1 dávku cesta:
- 300 g klasického hrudkovitého tvarohu
- 2 žĺtky
- vanilkový cukor podľa chuti (cca 40 - 60g)
- kôra z 1 citróna
- pol hrste hrozienok, ktoré vopred zalejeme cca 4 lyžicami rumu, aby boli ponorené a necháme ich nabobtnať

Príprava cesta:
1. Vo veľkej mise zmiešajte oba druhy múky a urobte v strede múky priehlbinu. Vlejte do nej dve tretiny mlieka a rozdrobte do neho droždie a pridajte 1 PL cukru. Lyžicou začnite pomaly zo strán vmiešavať do mlieka trochu múky a miešajte, až kým vám nevznikne v priehlbine zmes hustá asi ako cesto na lievance. V tomto momente prestante miešať a nechajte kvasnice pracovať 30 minút. 

2. Potom pridajte do cesta zvyšené ingrediencie: zvyšok mlieka, vajce, soľ, rozpustené maslo a zvyšok cukru. Cesto vymieste ručne alebo robotom pri nízkych otáčkach. Vymiesené cesto prikryte utierkou a nechajte vykysnúť 45 minút. 

3. Cesto rozvaľkajte na plát tenký 3 mm a povykrajujte z neho kolieska. Kolieska porozkladajte na plech vystlaný papierom na pečenie s rozostupom aspoň 1,5 cm. Nechajte kolieska kysnúť ďalších 30 minút. Po pol hodine do koliesok urobte jamku, aby vám ostal cca 5 mm okraj po obvode koláčika. Jamku môžete urobiť napríklad dnom menšieho pohárika. Ak nemáte jasnú predstavu ako na to, pozrite si toto video. Okraje každého koláčika potom potrite rozšľahaným vajíčkom. Do každej jamky napokon nastriekajte náplň cukrárskym vreckom alebo jednoducho kávovou lyžičkou. 

4. Koláčiky pečte cca 10 minút pri 180 stupňoch. Koláčiky ihneď po upečení vyberte z plechu a nechajte ich úplne vychladnúť. Tesne pred podávaním ich pocukrujte. 

Maková náplň:
Všetky ingrediencie zmiešajte a v menšom hrnci priveďte k varu. Za stáleho miešania varte náplň dovtedy, kým sa nevyparí/nevsiakne mlieko a plnka nebude príliš tekutá, t.j. zhruba 5 minút.

Lekvárová náplň:
Zmiešajte lekvár s korením.

Tvarohová náplň:
Zmiešajte tvaroh, žĺtky, cukor a citrónovú kôru. Zlejte rum z hrozienok a pridajte ho do tvarohovej náplne. Po naplnení koláčika tvarohovou plnkou položte na každý koláčik hrozienko. 

8 komentárov:

  1. to sú moje naj, naj, najobľúbenejšie!!! :) ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vyzerajú fantasticky! A očarilo ma množstvo plnky, nie je nič smutnejšie ako suché moravské koláče :)

    www.velkoulyzicou.wordpress.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. presne tak! snažila som, nech sú naozaj poctivé :-)

      Odstrániť
  3. Jeeeej, milujem mak a makove kolaace su the best klasika..

    www.thestoryofacake.sk

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Celý ten talíř makových bych si ukradla jen pro sebe... Vypadají nádherně, svatebčané museli mít radost :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj Anetka,

    pisala si, ze svadba "je pozajtra". Su to kysnute kolaciky, su ozaj najlepsie na "pozajtra"?

    Dakujem.

    k.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj K.,
      mladomanželia mi povedali, že ich chcú mať už 2 dni pred svadbou, takže som neriešila. Si to tak želali, tak som nediskutovala :-D

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!