piatok 24. októbra 2014

Kocky s kokosovou "Bounty" náplňou, malinovým džemom, mandľami a čokoládou

Na pracovisku treba udržiavať dobré vzťahy. Spôsobov je mnoho. Señorovi sa najviac osvedčilo doniesť fantastický koláč. A preto mu z času na čas napečiem nejakú dobrotu pre jeho kolegov. Doteraz im všetky moje koláče tak nesmierne chutili, že to malo skvelý dopad na jeho obľúbenosť v kolektíve :-D 

Tentokrát som hľadala nejaký vhodný koláč na jednoduchý transport. Tieto hutné kocky sú na to ideálne. Navyše sú také sýte a výdatné, že jeden kúsok človeka bohato uspokojí. Ja som potrebovala veľa porcií, takže som koláč urobila na veľký plech 25x38 cm. Ak však chcete nakŕmiť len rodinu, urobte si určite len polovičnú dávku. Takáto polovičná dávka sa hodí na malý plech o veľkosti cca 21x21 cm.

_________________________________________________
Ingrediencie na riadne veľkú dávku na celý plech 25x38 cm:
- 250 g masla
- 4 PL cukru
- 450 g maslových sušienok
- 450 g kokosu
- 680 ml sladeného kondenzovaného mlieka (resp. nesladeného, ale potom pridajte aj aspon 5 lyžíc cukru)
- 450 g hustého malinového džemu
- 2 hrste (cca 100 g) mandlí bez šupky nasekaných na hranolčeky (ak sa vám také nepodaria kúpiť, nahraďte ich napríklad nahrubo nasekanými vlašskými alebo pekanovými orechami)
- 150 g hnedej čokolády (nabudúce to plánujem vyskúšať s bielou čokoládou, tak smelo vyskúšajte aj vy, ak sa vám to pozdáva)
- 3 PL masla


1. Rúru predhrejte na 175 stupňov. Roztopte maslo. Sušienky úplne rozdrvte na omrvinky (v mixéri alebo ich nasypte do igelitového vrecka, po ktorom prejdite viac krát valčekom). Vo veľkej mise zmiešajte maslo, cukor a sušienkové omrvinky. Vysypte zmes na plech vystlaný papierom na pečenie a sušienky poriadne utlačte rukami rovnomerne v celom plechu. 

2. Zmiešajte si v mise kokos s kondenzovaným mliekom a navrstvite ho na sušienkový základ. Opäť ho rovnomerne rozotrite po celom plechu. Vložte do rúry a pečte cca 25 minút, kým kokos po okrajoch trochu nezhnedne.

3. Nechajte celý plech aspoň hodinku vychladnúť. Potom rozotrite po celom povrchu rovnomerne džem v tenkej vrstve a rovnomerne posypte koláč orechami.

4. Vo vodnom kúpeli si rozpustite čokoládu s maslom. Rozpustenou čokoládou potom pofŕkajte celý koláč a nechajte dobre stuhnúť v chladničke.

14 komentárov:

  1. anet, vyzerá výborne, nebol príliš sladký, ako vám chutil? ďakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. bol dosť sladký... je to jeden z tých sladších dezertov... keď človek ale nezje pol plechu, tak si myslím, že je to ok :-) úspech mal obrovský, manželove kolegyne sa išli oňho pobiť :-)

      Odstrániť
    2. ďakujem za odpoveď, cez víkend idem na to :-)

      Odstrániť
  2. Ahoj Anet, kolac vyzera fantasticky, chystam sa nan cez vikend, len mam jednu hlupu otazku - Salko treba predtym uvarit, ci nie?
    Nepouzivam casto, tak neviem ako je to myslene konkretne v tomto recepte :) dakujem!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nie, nie uvarene skaramelizovane Salko, normalne take neskaramelizovane biele tekute rovno z konzervy :-) Nech sa dari pri peceni! ;-)

      Odstrániť
    2. Dakujem za odpoved, tak som to mala aj povodne v plane, ale musela som sa spytat, lebo nerada by som to potom jedla lyzickou :) Velmi si ma potesila, lebo manzel ma paranoju z "vybuchu" a Salko by som aj tak varit nemohla, takze super! :)

      Odstrániť
    3. keď do nejakého receptu potrebujete skaramelizované salko, dá sa už u nás kúpiť vo väčšine obchodov... nemusíte ho 2 hodiny variť, a aj manžel bude kľudný :-)))

      Odstrániť
    4. Áno, presne, už sa dá kúpiť aj tzv. "Salko karamel". Je dokonca aj trochu hustejšie, ako keď si ho človek uvarí sám doma, čo môže byť výhodou, keď sa to použije napríklad ako poleva na cheesecake, ako napríklad tu: http://anetagoesyummi.blogspot.de/2010/05/karamelovy-cheesecake-s-bielou_10.html

      Odstrániť
  3. tak to mě zaujalo, vypadá to výborně, kokos a maliny a čokoláda - božská kombinace, ukládám, s dovolením:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prosim Ta, ja som taky peciaci amater :-) Kedy treba pouzit tie 3 PL masla a kedy 250 g? dakujem :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. 3 PL masla idu do cokoladovej polevy, 250 g ide do susienkoveho zakladu :-)

      Odstrániť
  5. A cukor treba krystalovy?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. krystalovy alebo krupicovy. vela stastia pri peceni! :-)

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!