piatok 2. septembra 2016

Pohánkový šalát s pečenou zeleninou so skvelým pomarančovým dresingom

Ako vidíte, ja už som tento rok odštartovala tekvicovú sezónu! :-) Urobila som tento skvelý teplý šalát, ktorý sa hodí ako skvelá príloha alebo aj len ako samostatné jedlo, ktoré si môžete vziať aj do práce do misky so sebou a po prihriatí nestratí na kvalite.


____________________________________
Ingrediencie na 4 porcie:
- pol šálky pohánky
- rôzna zelenina, ja som použila:
  polovicu tekvice hokkaido (alebo môžete aj maslovej tekvice butternut)
  1 cuketu
  1 baklažán
  ale skvele sa hodí aj:
  mrkva
  polovica karfiólu
  paštrnáky atď
- tekvicové alebo slnečenicové semienka, prípadne orechy
- nasekaná petržlenová vňať (nemusí byť)
Dresing:
- 1 pomaranč
- 1 a pol ČL mletej rímskej rasce
- 1 PL dijonskej horčice
- 1/2 PL medu
- 2 PL vínneho octa alebo 2 PL citrónovej šťavy
- 1/2 ČL soli
- 3-4 PL olivového oleja

1. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nachystajte si 2 plechy vystlané papierom na pečenie. Na prvý si dajte nakrájané druhy zeleniny, ktoré sa budú piecť dlhšie, t.j. cca 30 minút, ako napr. tekvica, karfiól, mrkva alebo paštrnák. Zeleninu osoľte, okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť. 

2. Zatiaľ vsypte pohánku do osolenej vriacej vody a varte domäkka, čiže zhruba 15 minút.

3. Na druhý plech dajte zvyšné druhy, ktorým stačí 10 minút, ako napr. cuketu a baklažán. Taktiež ich osoľte, okoreňte a pokvapkajte olivovým olejom. Po 20 minútach pečenia nastavte rúru na funkciu grilu a na 220 stupňov. Plech, ktorý bol doteraz v rúre, dajte na spodnú mriežku a plech s cuketami a baklažánmi dajte na najvyššiu mriežku. Pečte oba plechy ešte zhruba 10 minút.

4. Teraz si pripravte dresing. Nastrúhajte kôru z polovice pomaranča a následne pomaranč odšťavte. Štavu a kôru zmiešajte s ostatnými ingredienciami na dresing.

5. Uvarenú pohánku sceďte. Zeleninu vyberte z rúry. Zmiešajte zeleninu, pohánku, dresing a prípadne i nasekaný petržlen. Posypte šalát semienkami alebo orieškami.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!