pondelok 3. októbra 2016

Perníkový koláč s mascarpone krémom a božskou slivkovo-jablkovou omáčkou s rumom

O dva týždne sa sťahujeme a pozvala som k nám pár kamarátov na rozlúčku so starým bytom. Pri chystaní jedla na oslavu som sa snažila využiť zvyšky, aby sme mali počas sťahovania čo najmenej rároh. Potrebovala som doraziť aj fľašu rumu a z mojej improvizácie vznikol tento skutočne skvelý koláč. Upiekla som cesto z receptu na klasický perník, ktorý určite poznáte z vášho detstva potretý džemom a čokoládou. Na toto blbuvzdorné a hebučké cesto som dala krém zo šľahačky a mascarpone a aby z toho bol zážitok, urobila som k tomu skvelú aromatickú omáčku z jabĺk, sliviek a rumu. Z improvizácie napokon vznikol skvelý dezert! Nech žijú zvyšky! :-) 



________________________________________
Ingrediencie na 1 veľký plech alebo 2 kruhové tortové formy o priemere 23 cm
Na perníkové cesto:
- 400 g hladkej múky
- 250 g práškového cukru
- 3 PL kakaa
- 1 kypriaci prášok do perníka + 2 kopcovité ČL perníkového korenia alebo 1 obyčajný kypriaci prášok do pečiva + 5 ČL perníkového korenia
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 150 g nasekaných orechov (nemusí byť)
- 2 vajcia
- 100 ml rastlinného oleja
- 500 ml plnotučného mlieka
- 50 ml rumu
- 3 PL slivkového lekváru
Na krém:
- 1 téglik smotany na šľahanie (220 - 250 ml)
- 5 PL práškového cukru
- 2 balenia mascarpone (dokopy 500 g)
Na slivkovo-jablkovú omáčku:
- 2 zvitky škorice
- 6 klinčekov
- 2 hviezdičky badiánu
- hrsť hrozienok (nemusí byť)
- 20 sliviek a 2 jablká, prípadne hrušky (ale ten pomer si môžete upraviť podľa seba, prípadne použiť len jablká alebo len slivky)
- hnedý cukor podľa chuti
- 3 PL slivkového lekváru
- 1-2 PL kukuričného škrobu (Gustin)
- 4 panáky rumu
Okrem toho:
- trocha masla a múky na vysypanie plechu alebo tortovej formy
- na mesiačiky nakrájané figy (nemusí byť)

1. Upečte cesto. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Veľký hlbší plech alebo dve okrúhle tortové formy o priemere 23 cm vytrite maslom a vysypte trochou múky, prípadne použite papier na pečenie. 

2. Do veľkej misy dajte všetky suché ingrediencie. Následne pridajte všetky zvyšné tekuté ingrediencie. Elektrickým mixérom miešajte cca 2-3 minúty, kým vám nevznikne hladké cesto. Pečte 30-40 minút, kým vám z cesta nevyjde čistá špajdľa bez vlhkých omrviniek. Cesto nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. 

3. Kým cesto chladne, pripravte si ovocnú omáčku. Tú je totižto dobré uvariť ideálne aspoň pol dňa pred podávaním, aby v nej prestúpili chute. Do väčšieho hrnca dajte škoricu, klinčeky, badián a hrozienka a zalejte ich vodou tak, aby škorica bola ponorená, čiže cca 2-3 cm vody. Zakryte pokrievkou a nechajte variť 10-15 minút. 

4. Zatiaľ nakrájajte slivky na menšie kúsky. Jablká/hrušky očistite od šupky a tiež nakrájajte na malé kocky. Keď sú koreniny dostatočne vyvarené, pridajte do hrnca ovocie, cukor a lekvár. Ďalšiu vodu nepridávajte, ovocie ho pustí samo. Všetko premiešajte a nechajte v zakrytom hrnci dusiť zhruba 5 minút za občasného miešania.

5. Zatiaľ si v zhruba 50 ml vody rozmiešajte 2 lyžice kukuričného škrobu. Prichystajte si aj rum. Skontrolujte ovocie v omáčke, či už trochu zmäklo. Nepreháňajte to, aby sa úplne nerozpadlo a nerozvarilo. Ak je už zmäknuté, ale ešte pekne drží tvar, prilievajte po troške rozmiešaný kukuričný škrob a omáčku priebežne miešajte a sledujte ako hustne. Pridávajte toľko škrobu, aby ste dosiahli správnu omáčkovitú konzistenciu. Na záver prilejte rum, naposledy premiešajte a už dlhšie nevarte. Odložte omáčku bokom a dajte jej čas, aby sa chute prepojilie.

6. Keď je cesto vychladnuté, pripravte si krém. Elektrickým mixérom vymiešajte vo veľkej mise smotanu na šľahanie s cukrom. Pridajte prvé mascarpone, šľahajte ďalšiu minútu a následne aj druhé mascarpone. Šľahajte krém dovtedy, kým sa spojí úplne dohladka. Mne to trvalo asi 3-4 minúty. 

7. Krém rozotrite rovnomerne na celý plech alebo na obe kruhové formy. Dajte koláč do chladničky aspoň na 2 hodiny. Kúsky koláča podávajte napokon s ovocnou omáčkou a prípadne aj ozdobené figami.

2 komentáre:

Ďakujem za váš milý komentár!