nedeľa, 11. decembra 2016

Alfajores, dokonale krehké sušienky s dulce de leche pre všetkých karamelofanatikov

Alfajores sa v Južnej Amerike jedia celoročne, ale práve teraz môžu byť skvelým tipom na osvieženie repertoára vašich vianočných koláčikov.
Alfajores /čítaj alfachores/ sú obľúbenou sladkosťou v celej Južnej Amerike. Señor o nich stále doma básnil a prešli sme snáď celý Berlín hľadaním autentických alfajores. Jediné alfajores, ktoré chutili ako tie skutočné, ktoré pozná z detstva, sme našli v prívese s uruguajským pouličným jedlom Pecados, ktorý sme potom prenasledovali po celom meste vždy, keď sa mali zjaviť na nejakom festivale alebo trhu. Po niekoľkých mesiacoch nás to ale prestalo baviť, pretože často mali alfajores úplne vypredané, nehovoriac o ich premrštenej cene. 

Pečenie domácich alfajores ma nebavilo, pretože moje pokusy často stroskotali na tom, že sušienky boli príliš tvrdé a pri zahryznutí tieto tvrdé sušienky vytláčali mäkké dulce de leche von. Pravé alfajores by totižto mali byť dokonale krehké, aby karamel zostal na svojom mieste aj po prvom zahryznutí. Señor zavelil, že to nevzdáme a budeme testovať a testovať, až kým nenájdeme ten pravý recept. A podarilo sa! Natrafili sme na tento, ktorý ešte po menšom doladení úplne spĺňa predstavu dokonalých alfajores. 

Sušienky voňajú božsky po vanilke, masle, citróne a koňaku a sú to tie najkrehšie sušienky, aké som kedy jedla. Po naplnení karamelovou plnkou je to čisté nebo, priatelia, verte mi. Tradične sa ešte okraje posypávajú kokosom alebo mletými mandľami, ale ja som rozhodne fanúšikom kokosu.
____________________________________
Ingrediencie na cca 10 alfajores (čiže 20 sušienok) o priemere 6 cm:
- 120 g masla izbovej teploty
- 40 g krupicového cukru
- 1 žĺtok
- 1 ČL koňaku, brandy alebo rumu
- kôra z tretiny citróna
- 1/2 ČL vanilkového extraktu
- 110 g kukuričného škrobu (maizeny)
- 45 g hladkej múky + trocha na poprášenie pracovnej plochy
- štipka soli
- 3/4 ČL prášku do pečiva
- dulce de leche alebo 1 konzerva sladeného kondenzovaného mlieka
- trocha strúhaného kokosu na obaľovanie

1. Ak nemáte hotové dulce de leche, ale plánujete si ho vyrobiť sami z kondenzovaného mlieka, tak ponorte konzervu mlieka do hrnca s vodou a varte 3 hodiny. Až po troch hodinách bude totižto dostatočne husté. Počas varenia kontrolujte, či sa neodparilo príliš veľa vody a dolievajte ju, aby bola konzerva ponorená. Po dovarení ju vyberte a nechajte vychladnúť. (Túto prípravu domáceho dulce de leche môžete urobiť aj niekoľko dní vopred.)

2. Upečte sušienky. Vo väčšej nádobe vyšľahajte mixérom maslo dopenista. Potom pridajte cukor a žĺtok. Šlahajte ďalej aspoň minútu. Pridajte koňak, vanilku a citrónovú kôru. Šľahajte ďalšiu minútu. Do ďalšej misy preosejte škrob, múku, soľ a prášok do pečiva. Preosiate suché ingrediencie pridajte na dva krát k maslu s cukrom. Šlahajte najskôr len na najnižších otáčkach, pretože škrob sa vie poriadne zvíriť. Šľahajte cesto tak dlho, kým sa nespojí na hladkú, hustú a trochu žuvačkovitú hmotu. 

3. Cesto premiestnite na veľký kus potravinovej fólie. Cesto zabaľte do fólie, sploštite ho trochu na placku a dajte do chladničky na 30 minút. 

4. Po 30 minútach zapnite rúru na 180 stupňov. Prichystajte si dosku alebo podložku na vaľkanie cesta. Poprášte ju hladkou múkou. Prichystajte si plech vystlaný papierom na pečenie. Cesto rozbaľte z fólie a rozvaľkajte ho na hrúbku 4 mm. Povykrajujte kolieska pohárom alebo kruhovým vykrajovátkom. Na veľkosti koliesok nezáleží, alfajores sa robievajú v rôznych veľkostiach - o priemere 4 až 8 cm. Kolieska cesta premiestnite na plech a nechajte medzi nimi aspoň 2 cm rozostup. Pečte 8-10 minút, kým mierne zozlatnú okraje. 

5. Vychladnuté sušienky môžete plniť dulce de leche hneď, ale tesne po dopečení a ochladnutí sú skutočne veľmi krehké a môže to byť celkom náročné. Mne sa to podarilo, ale ak si to časovo môžete dovoliť, nechajte sušienky postáť do druhého dňa a natierajte ich dulce de leche až potom. Na druhý deň budú sušienky rovnako krehké, ale pevnejšie. Sušienky pozliepané dulce de leche potom posypte dookola kokosom. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Ďakujem za váš milý komentár!