utorok 23. decembra 2008

Čokoládová torta (zo 600 g čokolády!!!)

Predstavujem vám moju dokonalú čokoládovú tortu! Odporúčam vám ju jesť s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou na zjemnenie, pretože je to skutočne samá čokoláda. Ja som k nej podávala ešte aj malinovú omáčku.

__________________________________________
recept z Apetitu + plus moja úprava ingrediencií na polevu
Ingrediencie:
Korpus:
- 200 g tmavej čokolády (aspoň 60% podiel kakaovej hmoty; ja som dala 85% značky Lindt)
- 200 g masla nakrájaného na kocky + trocha na vymazanie formy
- 1 PL instantnej kávy
- 170 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL sódy
- 200 g prírodného cukru typu muscovado
- 200 g prírodného krupicového cukru
(ja som muscovado nezohnala, dala som dokopy 400 g hnedého trstinového cukru)
- 25 g tmavého kakaa
- 3 stredne veľké vajcia
- 75 ml cmaru (ja som dala acidofiné plnotučné mlieko)
Poleva: (tu som si recept pozmenila, lebo poleva v pôvodnom recepte by bola podľa mňa príliš tekutá)
- 300 g kvalitnej tmavej čokolády (ja som dala špeciálnu čokoládu Lindt určenú na polevy), použite pokojne aj zvyšnú čokoládu z hobliniek)
- 300 ml smotany na šľahanie
Na ozdobu:
- 100 g čokolády na hoblinky (ja som použila špeciálnu čokoládu Lindt na polevy, ale neviem odporučiť inú, ešte som neskúšala robiť hoblinky z inej)

1. Kruhovú formu s odnímateľným dnom vymastiť a na dno položte kruh papiera na pečenie.

2. Čokoládu na korpus nalámte do misky a pridajte maslo. Všetko zahrievajte vo vodnom kúpeli. Kávu zalejte 120 ml vriacej vody. Prilejte kávu k čokoláde.

3. Všetko miešajte a počkajte, kým sa zmes úplne rozpustí a spojí. Nezahrievajte príliš.

4. V inej mise zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu, cukor a kakao tak, aby neboli v zmesi žiadne hrudky.

5. V inej mise zmiešajte vajcia s cmarom - ja som to trochu prešľahala ručným mixérom.

6. Rozpustenú čokoládu a vaječnú zmes premiešame s múkou, aby vznikla hladká, polotekutá zmes - tiež som to miešala ručným elektrickým mixérom.

7. Vlejeme do formy a pečieme hodinu a pol pri 160 stupňoch (horúcovzdušná: 140 stupňov).

8. Do stredu korpusu počas pečenia vsuňte špajdľu - ak na nej neostanú vlhké kúsočky, korpus je upečený. Praskliny na povrchu nevadia, zakryje ich poleva. Korpus nechajte vychladnúť (trochu klesne) a vyklopte na kovovú mriežkovanú podložku.

9. Zatiaľ si pripravíme hoblinky. Vo vodnom kúpeli rozpustite čokoládu a rozlejte ju na hrúbku asi 3 mm na hladký povrch - ja som použila telfónový plech. Nechajte ju vychladnúť, ale nie úplne.

10. Potom veľkým ostrým nožom vytvoríme hoblinky; veľké masívne vytvoríte nožom od seba asi v 45 stupňovom uhle, jemné hoblinky vytvoríte škrabaním noža proti sebe, pričom nôž je položený kolmo a vlastne ním len škrabete o čokoládu. Hoblinky opatrne preneste (naprv pomocou špajdle alebo noža) a nechajte ich poriadne vychladnúť, aby boli úplne tvrdé. Jemne ich môžete poprášiť kakaom.

11. Vychladnutý korpus rozkrojte na 3 časti.

12. Čokoládu na polevu dajte do kastróla/misky a prilejte smotanu. Vo vodnom kúpeli polevu roztopte dohladka. Nechajte vychladnúť do čo najhustejšej konzistencie.

13. Časťou polevy spojte korpusy. Zvyškom polevy polejte tortu. Ak poleva príliš steká, necháme ju ešte vychladiť. Polevu lejeme pomaly postupne navrch a stekajúcu polevu po krajoch roztierame štetcom. Nakoniec poukladáme navrch hoblinky.

42 komentárov:

  1. Milá Anetka:)
    tvoje recepty na blogu su velmi inspirativne:) slintam uz asi hodinu ako preklikavam jednotlive recepty.. zacala som pri cokoladovej torte, kt. mam v plane piect priatelovi na narodeniny..:) tak som zvedava, ako to cele dopadne..:) tesim sa na dalsie recepty..:)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dakujem za prispevok, vzdy sa potesim, ze je dalsi clovek ktoremu sa paci moj blog. Zelam vela stastia s tortou ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Anetka, tie hoblinky sa ti neskutocne podarili, respect! Ako prosim ta vyzera ta speci cokina na polevy od Lindtu? maju ju aj ine ako v ich predajniach? Lebo skusala som ich raz robit a nebola to ziadna slava, nepodarila sa mi ani jedna :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  4. pana jana andrejka, mna to hrozne mrzi ale tu cokoladu som mala pred rokom a pol a ja si zufalo nepamatam ako vyzerala. viem len ze na nej bolo po nemecky napisane ze je urcena na polevy. prepaaac.

    no a hoblinky to je cela veda. profesionalni cukrari to vraj robia vzdy v specialnych miestnostiach/laboratoriach kde sa udrzuje stale rovnaka urcita teplota, aby ta cokolada bola stale akurat, ani nie moc tuha ani moc tekuta. doma je to preto hrozne narocne, lebo ten moment, ked ta cokolada ma tu spravnu konzistenicu trva asi 4 minuty a potom uplne stuhne.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Anetka, nevadi, skocim do lindt predajne a opytam sa ;-) inac, mas pravdu, je to cela veda... a vraj je to najlepsie robit na mramorovej doske - a predstav si, v marks&spencer som ju objavila!! stoji cca 20 euro a ma rozmery ako standardna doska na krajanie, asi 20x30 cm, tazka bola ako "svina", tak som si ju minule nekupila, ale pokukujem po nej... na mramore sa dobre robia aj ine somarinky z cokolady ;-)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. waw o mramorovej doske pocujem prvy krat:-O dakujem, zas som o cosi mudrejsia :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. tak ta sa naozaj vydarila.Som cokoholik,takze nepochybujem ani o uzasnej chuti.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. diiik;-) ano, je bozska! ale o cosi hriesnejsie chuti tato cokoladova torta: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2009/07/uzasna-cokoladova-torta-ked-chcete.html

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Anet, uz niekolko dni slintam nad tvojou tortou a rozhodla som sa, ze pre maminine narodky je tento coko sen ako stvoreny a ostatne vytipovane torty mozu ist vies kde :-) Chcela som sa ta ale este nieco spytat - hodi sa do nej aj nieco ine nez tato poleva? - lebo nasla som si jeden kavovy sirup a kavovy krem z inej coko torty, a tym padom by vdaka nim tato torticka bola este pompeznejsia, prip. mozem recepty na ne tu aj zverejnit, ak by bola taka poziadavka.

    Na zaver este taky maly tip - svetly cukor muscovado aj ten golden caster cukor som hned a polahky nasla v potravinach u Marks and Spencer (ano, je to predajna obuvi a oblecenia) - predavaju ich po 500 g za asi 1,50€

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Anonym: smelo experimentuj, kludne! drzim palce a potom sa pochval vysledkom! ;-) o potravinach Marks and Spencer viem, casto ich navstevujem. ak mam este ale poradit, ak chces bombovu cokoladovu tortu, tak odporucam tuto, je este lepsia: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2009/07/uzasna-cokoladova-torta-ked-chcete.html

    OdpovedaťOdstrániť
  11. fuu aj ta vyzera lakavo, no a teraz som na vazkach uz zase a neviem si vybrat teraz:o) Ale co som si v tom linku vsimla, bolo, ze tam pises o tej krusticke, co sa moze na torte spravit - nemozem tomu predist tak, ze ked po par min uvidim, ze horna vrstva je uz upecena, ze formu vyberiem z rury von a prekryjem ju alobalom, aby sa mi krusta pocas dalsieho nespravila, ale zasa aby sa mi cesto aj vo vnutri dopieklo ??

    OdpovedaťOdstrániť
  12. zabudla som pripisat v predposlednom riadku - pocas dalsieho dopekania. Holt, uz myslim na pecenie a prsty ma neposluchaju tak, ako by mali :)

    OdpovedaťOdstrániť
  13. ano, to s tou hlinikovou foliou znie ako dobry napad, ja som to neste neskusala, ale urob to tak, myslim ze by to mohlo pomoct! si sikovna:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  14. Pri pohľade na túto tortu mi aj slinky začali tiecť, naozaj vyzerá (a určite aj chutila) úžasne! Na mňa je však príliš zložitá, no určite nejaký recept z tvojej stránky vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  15. torta ako taká nie je zložitá, najnáročnejšie sú tie čkoládové hoblinky na vrchu. určite dačo vyskúšaj a potom daj vedieť, ako chutilo :)

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Anetka, torta je uzasna, ale tie hoblinky sa mi vobec nepodarili :((

    OdpovedaťOdstrániť
  17. ach Katka to ma mrzí, ja viem no.. tie hoblinky sú kumšt. velmi zalezi od teploty cokolady a hlavne aj dost od TYPU cokolady. but budes kupovat rozne typy cokolad a skusat z ktorej ti to pojde alebo sa na to vykasli a ozdob tortu nejako po svojom, isto budu vsetci aj tak nadseni, nemusis sa trapit ;-) dokonale hoblinky nie su dolezite, hlavne aby ste mali z tej torty radost:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  18. Mňam mňam mňam ! Čokoška je má srdeční záležitost... a tenhle dort... asi si ho udělám k narozeninám O:) :D

    OdpovedaťOdstrániť
  19. tak nech sa dari a nech vsetkym chuti!

    OdpovedaťOdstrániť
  20. hladam cokoladovo cokoladovu tortu pre priatelove narodky a velmi ma tesi, ze okrem fajnych receptov tu vidim ako zdroj Marks and Spencer, pretoze tam pracujem :))) prizam, ze v potravinach sa velmi nenuram, ale vzdy ked robim vyklady, prekvapi ma ake dobre a sikovne veci tam mame :)specialne na pecenie odporucam oddelenie "Home"-bytove doplnky, uz mam zopar vychytavok doma ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  21. v marks and spencer su uplne super vychytavky, naozaj! keby ma nebrzdili financie, tak tam nakupujem v jednom kuse! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  22. joj no ano, najlacnejsie to veru neni ani pre mna co tam robim :D ale pozeram, ze si zo Ziliny, tam som takto pred rokom Spencer v Mirage otvarala a vela tych domacich potrieb tam nebolo..najvacsi vyber je v Bratislave Eurovea ak budes mat cestu ;)a teraz si konecne idem vybrat recept lebo sa neviem rozhodnut..piekla som totiz asi 5x v zivote, skor som na varenie..ale co by som pre milacika nespravila :D

    OdpovedaťOdstrániť
  23. ano ano, v ziline tych potrieb moc nie je, to je pravda. v eurovei som bola, tam je to naozaj uplne paradne. nastastie par krat do roka do BA chodim, takze sa tam isto obcas stavim:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  24. Ahoj torticka vyzerá uzasne :) dlho uz zhanam recept na cokoladovu tortu... Chcem sa spýtať či táto torta nechuti od tej instantnej kávy tak kavovo Dik Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  25. ahoj katka, kavu naozaj nie je citit, ale pokojne ju mozes aj vynechat. ak ti ale mozem odporucit, tak este lepsia a hriesnejsia cokoladova torta je podla mna tato: http://anetagoesyummi.blogspot.com/2009/07/uzasna-cokoladova-torta-ked-chcete.html

    OdpovedaťOdstrániť
  26. Rozmyslala som aj nad tou ale pri tejto sa mi veľmi páči farba korpusu :D náplň chcem robiť vlastnú (vanilkovu)...alebo ta farba závisí len od kakaa a čokolády? Katka

    OdpovedaťOdstrániť
  27. uplne nerozumiem otazke, ale ano, samozrejme ze farba korpusu zavisi od kakaa a cokolady. ked das menej, bude menej tmavy.

    OdpovedaťOdstrániť
  28. Ahoj Anetka, tak tuto trotu som uz piekal 3 krat ...raz som dokonca pouzila len 200g cukru, na druhych 200g som zabudla...no a torta bola aj ta skvela. Hoblinky neviem robit, ale pouzila som take drobne farebne lentilky. Dakujem za skvele rady na tvojej stranke, vyborne recepty a motivaciu k vareniu a peceniu :-) . Mima

    OdpovedaťOdstrániť
  29. dobry vecer:)..tuto tortu som piekla presne pred rokov priatelovi chutovo bola vynikajuca este aj hoblinky sa mi podarili co som nechapala...ale co ma prekvapilo, korpus sa mi vobec nedopiekol do takej formy ako to vyzera na vasej fotografii...nebude to tym ze som slabo vymiesala vajcia s cmarom? nemam najskor vymiesat bielka a osobitne zltka?..lebo neviem v com je problem isla som vsetko podla receptu ako tu pisete strasne am to mrzelo..chystam sa ju piect aj tento vikend totiz...myslite ze aj v elektrickej trube ju upeciem? dakujem za odpoved velmi mi tym pomozete lebo vikend sa bliiiizi ;))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. co znamena "nedopiekol do takej formy"? akoze bol surovy? alebo nizky? prepadnuty?

      Odstrániť
    2. ano surovy, vnutro bolo uplne ako nedopecene zatial co zvonku sa trochu pripiekla a musela som to okrajovat nozom :(

      Odstrániť
    3. a este nieco...ked ju dam piect na 160°, tak nastavim pecenie aj zvrchu aj zospodu?

      Odstrániť
  30. Anet ,tutu tortu som robil podla tvojho receptu a ako priemerny kuchar, isla bez problemov a bola neskutocne dobraa. Proste cool :) mozem len odporucat, ked cokoladovu tortu tak len tuto ziadne blafi z obchodu alebo od samozvanych cukrarov :)

    OdpovedaťOdstrániť
  31. Mne sa tato torticka podarila, chutovo bola vyborna, len do plnky som pridala tvaroh :)

    OdpovedaťOdstrániť
  32. Musim pochvalit cely blog. Objavila som ho nahodou. Rada sa k nemu vraciam, velmi vela inspiracii, co by som v buducnosti este rada skusila :) Dakujem.
    Tortu sme robili pre muza :) Je vyborna,lepsia ako z cukrarne. Drzala som sa poctivo receptu, az na to, ze do polevy som dala zo 2 lyzice masla, aby bola tuhsia. Korpus sa mi trolinku polamal na bokoch, ale zakryla poleva a tie uchvatne hoblinky. Krasna na pohlad, chutovo syta.

    OdpovedaťOdstrániť
  33. Prosím ťa aký priemer mala forma čo si použila? Lebo by som chcela urobiť takú vyššiu tortu z dvoch korpusov, ale táto sa mi zdá taká že dva by boli už príliš vysoké...tak rozmýšľam ako to vypočítať aby bola len o takú tretinu vyššia ako táto :D zložité viem :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mala priemer 23 cm. No rozpočítaj množstvo ingrediencií delené 3 a zakaždým potom pridaj z každého o tú tretinu viac :-) Ja niekedy takto tiež prepočívam recepty a ide to. Jedine, čo býva problém, sú vajcia. Tie sa ťažko delia. Ale vidím, že v tomto recepte sú 3 vajcia, takže to zrovna žiaden problém nebude :-)

      Odstrániť
  34. Ahoj, tento recept akurát skúšam, korpus sa ešte pečie, ale čo sa mi stalo....počas pečenia bol krásne nadýchaný, vysoký, a v druhej polovici pečenia mi korpus z ničoho nič v strede prepadol (nemenila som teplotu, ani neotvárala rúru). Ešte sa dopeká, ale v strede je dosť prepadnutý.. čím by to mohlo byť? spravila som niečo zle? vopred ďakujem za odpoveď...ináč úžasný recept, full of chocolate :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Našla som článok, kde rozoberajú to, prečo sa koláč v strede prepadne:
      http://www.alwaysorderdessert.com/2010/11/kitchen-tip-5-ways-to-keep-your-cakes.html

      A inak dúfam, že sa napokon podaril a podarilo sa ti nejako čokoládou zatrieť nedostatky! ;-)

      Pekný zvyšok víkendu,
      Aneta

      Odstrániť
  35. Polevu ked vychladne netreba vymiešať s mixérom na krém

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. To je otázka alebo konštatovanie? Ak konštatuješ, tak konštatuješ správne, pretože to naozaj nie je treba. A ani v recepte to nespomínam.

      Odstrániť

Ďakujem za váš milý komentár!